Unutulmayan Katliam

Azerbaycanlılar, Hocalı Katliamı'nın dünyaya duyurulması ve 'soykırım' olarak tanınması için çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

YURT VE DÜNYA 26.02.2014 19:58:27 34 0
Unutulmayan Katliam
Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaşta Ermeni güçlerinin 1992'de Hocalı'da gerçekleştirdiği katliamın kurbanları, olayın 22. yılında tüm dünyada anılacak. Azerbaycanlılar, Hocalı Katliamı'nın dünyaya duyurulması ve yaşananların 'soykırım' olarak tanınması için dünyanın birçok ülkesinde yürüyüş, miting, fotoğraf sergisi, konferans ve anma etkinlikleri düzenleyecek.
 
HOCALI'DA NE OLMUŞTU?
 
Ermeni güçlerinin 1991'in sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahip, 2605 ailenin, toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasabaydı.1991 yılının Aralık ayında Karabağ'ın başkenti olarak bilinen Hankendi şehrini işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmekti.
 
ERMENİLER KADIN VE ÇOCUKLARI HUNHARCA KATLETTİ !
 
Hocalı'nın etrafındaki bütün köy ve yolları bir bir ele geçiren Ermeni güçleri, kasabanın diğer şehirlerle karayolu bağlantısını kesti. Hocalı'nın diğer bölgelerle tek bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992'de Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Bu olayda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 44 sivil öldürüldü.
 
İKİ SAAT BOYUNCA ŞEHRİ TOP VE TANK ATEŞİNE TUTTULAR
 
Ocak ayının başlarından itibaren elektrik enerjisi de kesilen Hocalı'nın savunması sadece hafif silahlara sahip yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerinden ibaretti. 25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırıya başlayan Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu.

Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek olan 'Hocalı katliamı' ortaya çıktı.
 
106 KADIN 83 ÇOCUĞU KATLETTİLER!

Resmi verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri 1275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı.
Kaynak : Risale Ajans  

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI