Ruslar'a hamsi yedirecek

Rusya pazarına girmek için izin belgesi yarışına giren deniz ürünleri ihracatçıları Ruslar'a hamsi ve istavrit yedirmek için harekete geçiyor

YURT VE DÜNYA 26.11.2014 11:07:24 118 0
Ruslar
Rusya'nın AB'den gıda ithalatını durdurup yönünü Türkiye'ye çevirmesinin ardından harekete geçen deniz ürünleri ihracatçıları izin belgesi engeline takıldı. İzin belgesi olan sanayici 5-6 firma ihracata başladı. Ancak bu alanda üretim yapan pek çok firma Rus bürokrasisi nedeniyle izin belgesini henüz alamadı. Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Niyazi Önen, 'İhracat yapabilmek için belge almak şart. Sektör büyük bir panikle izin belgesi almaya çalışıyor' dedi.

İHRACAT % 20 ARTTI
İzin belgesi alan firmaların çupra, levrek, alabalık ihracatına başladığını dile getiren Önen, 'Karides, salyangoz, midyenin de pazarda şansı var. Şu anda bile ihracatta yüzde 20'lik bir artış söz konusu. Türkiye'de yetiştirilen deniz ürünlerini Rusya'da pazarlamaya hazırlanıyoruz. Bu şekilde Türk balıkçılığını ülkede bilinir hale getireceğiz. Şu anda ağırlıklı olarak deniz ürünlerini içkiyle tüketme alışkanlığı var Rusya'da. Biz ülkenin balık kültürünü değiştirmek için kolları sıvadık. O pazarda salamura hamsi, istavrit ciddi potansiyele sahip. Özellikle kültür balığı ihraç edip balığı ana yemek haline getirmek için uğraşacağız' dedi. Rusya'nın şu anda resesyon içinde olduğunu ancak doğru adımlar atıldığı takdirde bunun Türkiye'nin deniz ürünleri ihracatına pozitif yansıyacağını vurgulayan Önen, 'Rusya pazarı toplam 650 milyon dolarlık ihracatımızda yüzde 15-20 oranında pay alıp rakamı artırabilirse bu bizim için ciddi bir başarı olur' diye konuştu.

MEYVE SEBZECİLER PAZARDA ZARAR ETTİ
Rusya pazarı ile ilgili heyecanlanıp iç piyasada yüksek oranda ürün alıp fiyatları artıran sebze- meyveciler de rüzgâra kapılıp iç piyasadan aldıkları ürünü Rusya pazarına ihraç edince arz fazlası yaratmış ve pazarda fiyatları düşürmüştü. İç piyasadan zamlı ürün alan şirketler, Rusya'da fiyatlar düşünce zarar etmişti. 
Sabah gazetesi

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI