Yöremizde NAL çakma mesleği bitiyor

Nasıl ayakkabılar bizlere yürürken, koşarken ayaklarımızın dış etkenlerden korunması sağlıyorsa, atların da nal sayesinde bu dış etkenlerden korunması sağlanır.

YÖREDEN HABER 28.06.2017 14:49:59 132 1
Yöremizde NAL çakma mesleği bitiyor

Haber ve Fotoğraflar;Ali Akyıldız

Aslan kaleli Çiçekli yaylada evi bulunan terteller lakaplı Ahmet Aydil'in olğu Ali Aydil Aksaray'da Pastane işletmeciği yapıyor.Tatilini geçirmek için Çiçekli yaylada geçmişte babalarının, ardından kendilerinin de aynı işi severek yaptığı NAL çakma işinin tekniklerini muhabirimiz Turizmci Yazar Ali Akyıldız'a anlattı.

Aydil 'Atlarımızın hem taşıdıkları yüklerden dolayı hem de sert zeminlerde ilerlemesinden dolayı ömürleri çok uzun olsa da bir kaç ay içerisinde nalsız tırnakları aşınıyordu. Atların tırnaklarında meydana gelelen yaralanmalar atların kısa sürelerde koşamaz, hatta yürüyemez hale gelmelerine neden olmaktaydı.  Tabi doğal olarak atlardan gereken verimi alamayan insan oğlu böylece nal çakma fikrini geliştirmiş oldu' dedi.

Ali Aydil 'Atların ayakları gerçekten çok hassastır.  Nal, sadece atların ayaklarını korumakla kalmaz. Aynı zamanda at naldan destek alır. Nal sayesinde at yükünü eşit bir şekilde ayaklarının her tarafına yayar. Bu sayede nallar,  hem atın daha fazla yük taşımasını hem de daha hızlı koşmasını sağlar.Bu işin tekniği vardır.Siz usulüne uygun nal çakamazsanız hayvanlar size karşı koyar.Bazen bir kişi tutar diğer çakar.Ama biz tek başımıza bir yandan ayağını tutar diğer yandan da nal çakardık' diyerek sözlerini tamamladı 


Anahtar Kelimeler:
Mustafa Bozkurt
29.06.2017 09:00:35
seyrederken çocukluğumda rahmetli ahmet dayı ile dedemin bizim evin arkasında hem şakalşıp hem atları nalladıkları günler gözümün önüne geldi.Allah ikisine de rahmet eylesin.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI