YENİ DEĞERİ KARÇAL DERGİSİ

Borçka Belediyesi tarafından Artvin’in coğrafyasını, tarih ve kültürünü ayrıntısıyla görebilmek ve kayıt altına alabilmek amacıyla çıkartılan KARÇAL Dergisinin tanıtımı gerçekleştirildi.

YÖREDEN HABER 15.11.2021 12:52:13 20 0
YENİ DEĞERİ KARÇAL DERGİSİ

Hayati Akbaş

BORÇKA-Borçka Belediyesi tarafından Artvin’in coğrafyasını, tarih ve kültürünü ayrıntısıyla görebilmek ve kayıt altına alabilmek amacıyla çıkartılan KARÇAL Dergisinin tanıtımı gerçekleştirildi.

Borçka Belediyesi İsmet Acar Turizm ve Sosyal Tesisleri’nde okurların, yazarların, konukların katılımı ile gerçekleştirilen etkinliğe izleyici olarak CHP Artvin İl Başkanı Ahmet Biber, CHP Borçka İlçe Başkanı Vehbi Yılmaz, CHP Hopa İlçe Başkanı Şükrü Aydemir, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, Hopa Ticaret Odası Başkanı Osman Akyürek katıldı.

Moderatörlüğünü Gazeteci Dilan Şahinbaş’ın yaptığı etkinlikte Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan ve dergi yazarları Dr. Öğr. Üyesi Volkan Dede, Ercan Orhan, Mustafa Kara, Taner Gökdemir konuşmacı olarak yer aldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Dilan Şahinbaş, “Borçka Belediyesi Artvin’in coğrafyasını, tarih ve kültürünü ayrıntısıyla görebilmek ve kayıt altına alabilmek amacıyla KARÇAL Dergisini çıkarmaya başladı.

Bu adım çok anlamlı ve çok güzel, uzun ömürlü bir yayın hayatı olmasını diliyorum ben öncelikle.

Yapılan açılış konuşmasının ardından Belediye Başkanı Ercan Orhan derginin çıkışı hakkında bilgilendirmelerde bulundu ve “Borçka’da ve belediyemizde çok önemli bir olayın gerçekleştirilmesine sizler de tanık oluyorsunuz. Hayatım boyunca şunu düşürürdüm, biz Borçka’da yaşıyoruz, Artvin’de yaşıyoruz ama hiç tarihi değeri yok mu buraların, hiçbir şey yapılmadı mı? Bunları düşünürken bu sorular beni aldı bir yerlere kadar getirdi. Tam da tarihin üzerinde yaşıyormuşuz, tam da kültür değerlerinin üzerinde yaşıyormuşuz ve bunların kayıt altına alınması gerektiğini, bunları bilimsel anlamda yazıya dökmek gerektiğini ve geleceğe aktarmak gerektiğini düşündüm. Taner ile görüştük, bu konuda kendisinin de hayalleri olduğunu aktardı. Önceden bu anlamda yapmış olduğu çalışmaları vardı. Bu konuyu masaya yatırdık birlikte. Borçka’da birçok arkadaşla bir araya gelerek KARÇAL dergisinin bugüne gelmesine sebep olduk” dedi.

Başkan Orhan’ın konuşmasının ardından derginin genel yayın yönetmeni Taner Gökdemir KARÇAL Dergisinin yola çıkışını aktardı.

Artvin ile ilgili derli toplu bir kitap çalışmasının hayali olduğunu belirten Gökdemir, “Ercan Başkanımızla görüştükten sonra aklımda 2 şey vardı; ya süreli bir dergi çıkartmak ya da bir sempozyum yapmaktı. Sempozyum sadece bir kere yapılabilirdi ama dergi uzun soluklu bir şey. Dergi konusunda hem fikir olduk. Belediyede defalarca toplantı yaptık, eksileri artıları önümüze koyduk ve dergimizi çıkarmaya karar verdik. Daha sonra ismi üzerinde uzlaştık, Artvin’i simgeleyen bir şey olması lazımdı. Aklımın bir köşesinde her zaman KARÇAL vardı. KARÇAL dağı eteğindeki yaylalarda büyüdüm. İsminin KARÇAL olmasına karar verdik. Dergi Borçka dergisi değil. Artvin’in kültürünü tarihini yansıtan bir dergi. Yazarlarımız da sadece Borçka’dan değil. Borçka Belediyesi bastığı için böyle bir algı oluşuyor ama KARÇAL bir Artvin dergisi” dedi.

Taner Gökdemir ayrıca dergide çıkan “Giorgi Kazbegi, Bir Rus Generalinin Günlükleri ‘Türkiye Gürcistan’ında Üç Ay” kitap incelemesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Küçük Kafkas Dağları’nın Batı Uzantısı: KARÇAL Dağları” başlıklı yazısı hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Volkan Dede, KARÇAL Dağlarında buzulun geçmiş dönemlerde hangi dönemlere uzandığına dair veriler üzerinde çalıştığını aktararak, “KARÇAL Dağlarında güncel buzulu 2926 metrede tespit ettim ama yirmi bin sene öncesinde güncel buzulun 2180 metreye kadar indiğini tespit ettik, tarihlendirme yaparak. Şu anda vadinin içerisinde küçük parçalar halinde olan buzulun yirmi bin sene öncesinde 2180 metreye kadar inmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Kaçkar dağlarında da KARÇAL dağlarında da güncel buzulun olduğunu belirten Dede, “Ne yazık ki popülerite açısında Kaçkar Dağları ön planda, bizim KARÇAL Dağları hep Kaçkar Dağları ile isim benzerliğinden karıştırılır bir pozisyonda. Bunu da biraz gidermek amaçlı Ortaköy’den başlayarak sınıra kadar Mereta yaylası da dahil olmak üzere bütün kütleyi literatüre sokmaktı amacım. Bunu da gerçekleştirdim. Derginin isminin KARÇAL olması, KARÇAL’ın da benim çocukluğumdan beri hayatımda ayrı bir yeri olması dergiye olan ilgimi sevgimi ve bağlılığımı artırdı” dedi.

KARÇAL Dergisi tanıtım etkinliğinin son konuşmacısı dergide “Deli Çoruh’un Öyküsü” isimli yazısı ile Mustafa Kara oldu. Mustafa Kara yazısı ile ilgili yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Nihayetinde ben de bir Borçka çocuğuydum. Burada doğdum, burada büyüdüm. Derginin sürdürülebilir olması açısından, yok olmasını engellemek açısından bizim çok ciddi görevlerimizin olduğunun farkındayım. Yazımda konuşulacak çok bir şey yok. Kendi çocukluğumu izah etmeye çalıştım. Birçoğunuzun da çocukluğu aslında. O dönemler bizler barajlara HES’lere karşı duruşu ile bilinen insanlarız. Yazımda o dönemlerden bahsediyorum, 90’lı yılların sonuna doğru. Biz HES’lere karşı, barajlara karşı bir duruş geliştirirken çok ciddi ithamlarda bulunuldu bizlere. Çok kalabalık da değildik ama bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki HES’lerin, barajların bize aslında çok ciddi zararlar verdiğinin farkındayız. Devam ederse bu yarını daha kötüye götürecek. Bence bu haliyle kalması en azından bizim için çok önemli bundan sonra getireceği tahribatı engellemiş oluruz. Bu açıdan üzerimize düşen görevi yapacağımızı düşünüyorum.

Ben çocukluğumu anlattım, çocukluğumda yaşadığım o heyecanı anlattım, bazen Çoruh’a kızıyordum onu anlattım ama bugün Çoruh yok, kalmadı onu anlattım.”

Katılımcıların konuşmalarının bitmesinin ardından etkinlikte soru cevap kısmına geçildi. Etkinliği takip eden kişiler bu bölümde dergi hakkındaki eleştirilerini ve önerilerini sundu.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı