Vali Yazıcı'dan Çamlıhemşin Arıcı'larına Malzeme

Vali Ersin Yazıcı, 'Organik Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi' kapsamında Arıcılık malzemelerinin dağıtım töreni için Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine konuk oldu.

YÖREDEN HABER 31.03.2016 18:12:18 41 0
Vali Yazıcı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Organik Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında Çamlıhemşin'de arıcılık malzemeleri dağıtım töreni düzenlendi.

Organik arıcılık, doğada bulunan nektar, polen, su ve propolisin arılar tarafından toplanarak çeşitli arı ürünlerine dönüştürülmeleri işleminde, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarında suni besleme ve kimyasal ilaçlama yapmadan, organik tarım alanlarında veya doğal yapısı bozulmamış florada her aşaması kontrollü ve sertifikalı yapılan arıcılık faaliyetlerine deniyor.

Çamlıhemşin Topluca Köyü İstanbul Ticaret Odası Şehit Binbaşı Ömer Aktuğ Ortaokulu önünde düzenlenen törene Vali Ersin Yazıcı, Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, Çamlıhemşin Kaymakamı Aziz Gölbaşı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Rize İl Müdürü Şafak Bulut, Rize Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Durmuş, Çamlıhemşin İlçe Milli Eğitim Müdürü Engin Albardak, Topluca Köyü Muhtarı Mustafa Kestioğlu ile üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
RİZE, ARICILIK BAKIMINDAN SON DERECE ZENGİN POTANSİYELE SAHİP
Malzeme dağıtım töreninde amaçlarının, Rize'de organik arıcılığı geliştirmek, verimliliği artırmak olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Rize İl Müdürü Şafak Bulut, şöyle konuştu:

'İlimiz, arıcılık bakımından son derece zengin bir potansiyele sahip. Amacımız bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirmek ve kullanmaktır. Bakanlığımız arıcılığın süreklilik ve devamlılık arz etmesi için destekleme yapmakta. Dünyada gelişen organik tarımın yanına organik arıcılığı da destekleyerek geliştirmeye karar verdik. Rize 'de organik olarak faaliyetine devam etmekte olan arıcılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması amacı ile Rize Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi bütçesinden temin edilen 360 kg organik temel petek 2015 yılı üretim sezonu sonu itibarı ile uygunluk belgesi alan ilimiz Çayeli, Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Hemşin, Çamlıhemşin ilçelerinde arıcılık yapan organik statüdeki toplam 63 arıcıya dağıtılmıştır. Bu kapsamda Çamlıhemşin İlçesi Topluca Köyünde Tarımsal Kalkınma kooperatifi bünyesinde organik arıcılık yapan üreticilerin temel petekleri Sayın Valimiz tarafından üreticilere teslim edilmiştir. Bakanlığımızca; Organik üretime, Alan Bazlı Organik Tarım Desteği olarak 1.260.000 TL, Arılı Kovan desteği olarak 624.480 TL destek verilmiş olup, İl Müdürlüğümüzce yürütülen projeler kapsamında da bu güne kadar organik arıcılık yapan 85 kişiye 250.000 TL değerinde 1750 kovan ile muhtelif arıcılık malzemeleri ve 680 Kg. Organik Temel Petek dağıtımı yapılmıştır' şeklinde ifade etti.

ARICILIK TARIM İÇİNDE ÖNEMLİ SEKTÖRLERDEN

Arıcılık malzemeleri dağıtım törenine katılan Vali Ersin Yazıcı ise, her alanda olduğu gibi bal üretiminde de kaliteyi artırmayı amaçladıklarını söyledi.
Gerçekleşen törende katılımcılara sertifikalarını takdim eden Vali Ersin Yazıcı,'Arıcılık tarım içinde önemli sektörlerden biri. Arıcılık sürdürülebilir kırsal kalkınmanın önemli bir aracıdır. Tek hedefimiz daha kaliteli üretimin yapılması ve üretilen balın yurt içi ve yurt dışı pazarlarda değerlendirilmesi. Dolayısıyla bu projelerle hem arıcımıza organik arı sertifikası vereceğiz hem organik bal ile ilgili bilgi vereceğiz hem de bu kovanlarda polen üretimine başlayacağız. Rize'de, pek çok endemik bitki türünün bulunduğu yaylalarda üretilen ballar dünya markası. Rize'de iklim ve doğa şartlarının iyi olması, flora açısından oldukça zengin olması ve pek çok endemik bitki bulunmasından dolayı Türkiye'nin ve dünyanın en iyi balları üretiliyor. 1400 metre rakımlı yaylalarda bulunan peteklerdeki arılar, 3 bin metreye kadar çıkarak polen topluyorlar. Bu da balın kalitesini artırıyor. Rize'de, arıcılığı geliştirmeye devam ediyoruz. Balın değerinin daha büyük önem kazandığı günümüzde siz üreticilerinde organik bal üretimini arttırmak için çağdaş uygulamaları Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve arıcılar birliği ile koordineli şekilde yürütebilirsiniz. Bütün katılımcılara teşekkür ediyor, başarılı çalışmalar diliyorum'' şeklinde konuştu.

Vali Yazıcı, aracılık konusunda üreticilere desteklerinin devam edeceğini ifade etti.

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI