Türk Çayı ile Sri Lanka Çay'ını katıp satalım

Sri Lanka Büyükelçisi Mrs. Bharathi Wijeratne Rize Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek Sri Lanka ve Türk çay sektörünün kazanç sağlayacağı ortak çalışma yöntemleri konusunda Borsa Ali Başkanı Mehmet Erdoğan, meclis üyeleri ve çay sa

YÖREDEN HABER 2.05.2014 19:53:39 34 0
Türk Çayı ile Sri Lanka Çay
Ziyarette Büyükelçi Wijeratne, “ Rize’ye gelmemin başlıca sebebi Sri Lanka ve Türk çay sektörünün ortak kazanç sağlayacağı bir ortaklığın nasıl oluşturulacağını araştırmaktır. Biz Sri Lanka vatandaşları olarak Türkiye’ye ve Türk insanına saygıyla bakıyoruz. Burada ki insanların da, çay sektöründen kar etmesini istiyoruz. Sri Lanka’da Rize’de olduğu gibi küçük çay işletmeciliği yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Ama bizim vergi sistemimizde vergi indirimi var. Bu indirim bize çay üretiminde çok fayda sağlıyor. Bizde uygulanan vergi sistemini yerinde incelemeniz açısından burada ki yetkilileri Sri Lanka’ya davet ediyorum” dedi.
Çay üretiminde üçüncü jenerasyon olduğunu, çay üretiminin aşamalarını çok iyi bildiğini ifade eden Wijeratne, “ Çay üretiminde küçük çay üreticilerini mağdur etmeyecek uygulamaların yapılması gerekir. Sri Lanka devleti olarak her türlü yardıma hazırız. Benim sizlere önerim Türk çayına değer katabilmek amacıyla Türk çayını Sri Lanka çayına katıp satabiliriz. Sizlerin fikirleri çok önemli. Türk çayıyla ilgili birçok projem var. Bu projeleri Ekonomi Bakanlığı’yla görüşüp sizleri bilgilendireceğim. Türkiye’nin diğer bölgelerinde çay yetiştiriciliği yapılabilir mi bunun araştırılmasının yapılması gerekir. Çay önemli bir gelir kaynağı, unutmayın dünyada insanlar yaşadıkça çay içilmeye devam edecektir” vurgusunda bulundu.

İki Ülkenin Artılarını Birleştirmeliyiz
Büyükelçi Mrs. Bharathi Wijeratne’ye Türk çayının kısa tarihçesini anlatan Borsa Başkanı Erdoğan, “ Sri Lanka ve Türk çay üretiminin de kendilerine göre artı ve eksi yönleri var. İki ülke kendi artılarını birleştirebilirse bundan iki ülkede karlı bir yatırım çıkartabilir. Sri Lanka olarak bizlere çay satma teklifi verdiniz. Bizde size Türk çayı satma teklifini veriyoruz. Sri Lanka çay sektörünü yakından tanımak için birçok iş gezisi düzenledik. Sizlerden örnek projeler aldık ve bazılarını uyguladık. Amacımız Türk çayını dünyaya Turkish Tea markasıyla tanıtmak. Ülkemizin 2023 vizyonuna paralel olacak şekilde 2023 yılına kadar dünyaya 50 bin ton çay satmak istiyoruz” diye konuştu.
Ziyaret sonrasında hediye takdimi gerçekleştirildi. Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan Büyükelçi Mrs. Bharathi Wijeratne’ye çay seti ve Türk çayı hediye ederken, büyükelçi Sri Lanka çayı hediye etti. 


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI