Türk Çayı dünyada organiğe en yakın olanıdır

Rize Ticaret Borsası Başkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda, dünyaya adını duyuran Türk markalarından birinin 'Turkish tea' yani Türk çayı olması için çok büyük avantajlarımızın olduğunu duyurdu.

YÖREDEN HABER 3.07.2014 11:28:32 26 0
Türk Çayı dünyada organiğe en yakın olanıdır
Erdoğan, Türkiye'de ÇAYKUR ve özel sektör eliyle yaklaşık 240 bin ton kuru çay üretildiğini, bunu 300 bin tonlara çıkarmanın kolay olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

'Türk çayı dünyada organiğe en yakın ürün'

'İhracat hedefimizi 50 bin ton koyabiliyorsak bunun için katma değeri yüksek çay üretmek lazım. Avrupa'nın tercihlerini Türk çayına yönlendirecek, doğal, naturel ve organiği öne çıkartacak bir ürün ortaya koymamız lazım ki farklılığımızı ortaya çıkaralım. Son yıllarda çay tarlalarında oluşturulan organik havza çalışması bu anlamda Türk çayının gücünü artırıyor. Türk çayının üzerine kar yağması ve kimyasal gübre kullanılmaması da çok büyük avantaj. Avrupalı tüketici organik ürüne çok büyük değer veriyor. Türk çayı dünyada organiğe en yakın ürün. 2023 yılına kadar tam organik tarıma geçerek dünyanın çayda en büyük marka değerini oluşturabiliriz.'

Erdoğan, bu yıl üretimine başlanan beyaz çayın da Türk çayının marka değerini yükselteceğine dikkati çekti.

Türk çayının standarda oturtulup, dünyada marka oluşturmak için çayla ilgililerin bir araya gelerek Türk Çay Derneği ve Çay Sanayicileri Derneğini oluşturduklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

'Bilimsel çalışmalara destek olmak, Türk çayının dünya çapında marka olması için gerekli çalışmaları yapmak, üretim kalitesini artırmak, negatiflikleri ortadan kaldırmak için bölgede aynı kalitede yükselen ürün üretme amaçlı çalışmalar yapıyoruz. Çay Kanunu ile sektör bölgede belli seviyeye gelip hizmete başladığında Türk çayının önündeki en büyük hedef dünya markası olmak olacak. Bugün yaklaşık 1,5 milyar dolar arasındaki bir hacmi oluşturan Türk çayının, kanun ve düzenlemelerle 3 milyar dolarlara hükmetmesi kesinlikle öngörülür bir amaç olacak. İhracatta madencilik sektörünün yanında çay sektörü de lider konuma gelebilecek.'

Erdoğan, Türk çayının milli marka olabilmesi için kaliteden ödün verilmemesi, ürün kalitesinin daha yukarı taşınması için herkesin çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.
Gıda Tarım 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI