TSO ÖLÜME TERK EDİLEN ATLARA SAHİP ÇIKTI

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası, Hopa’da sahildeki dolgu alanında ölüme terk edilen 38 atın durumlarını yerinde incelemek üzere harekete geçti.

YÖREDEN HABER 12.08.2021 12:53:09 30 0
TSO ÖLÜME TERK EDİLEN ATLARA SAHİP ÇIKTI

Hayati Akbaş

HOPA-Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Okan Poyraz, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hakan Arslan, Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Uzunkaya’dan oluşan heyet 5 gün önce Kars’tan Kırgızistan’a kesim için götürülmek üzere tıra yüklenen ancak bazı atların ölmesi bazılarının ise hastalanması sonrası Sarp Sınır Kapısı’ndan geçemeyeceğini anlayınca Hopa’da sahildeki dolgu alanında ölüme terk edilen 38 atın durumlarını yerinde incelemek üzere harekete geçti.

Hopa TSO heyetine Çevre Gönüllülerinin yaptığı açıklamada ’Kars’tan Kırgızistan’a götürülmek üzere 6 Ağustos tarihinde atların sağlıksız durumundan dolayı Hopa’da bulunan bu alana bırakılıyor. Vatandaşların görmesi üzerine bir gazeteciye görüntüleri ulaştırılıyor. Bunun üzerine bizim haberimiz oldu. Tarım Müdürlüğünü aradık haberleri olduğunu olay yerinde olduklarını söyledi. Bizde Çevre Gönüllüleri olarak Hopa’ya geldik atların tırdan indirilmesini sağladık. Bu süreçte tır dorsesinde bir at doğum yaptı. İki at tır dorsesinde ölü bulundu. Yüksek ihtimalle hekimlerinde görüşü bu yönde sıkışıklıkta devrilen at diğer atların altında kalarak ölüyor. Gecesinde bir atı daha kaybettik. Ertesi gecesi iki atı daha kaybettik. Şu anda da biri ağır olmak üzere iki hastamız var. Yaralı olanların tedavileri Tarım ve Orman Müdürlüğü hekimleri ve Gönüllü Veteriner hekimler tarafından sağlanıyor. Temizlik, güvenlik, beslenme, alan temizliği sürecin kontrolü gönüllüler tarafından sağlanıyor. Adli ve İdari süreç başladı. Biz müdahil olmaya karar verdik. Atların güvenliği konusunda(WARF) Yük Hayvanlarını Koruma Derneği Okan Oflaz başkanlığında, Artvin’de HAYDİKO derneği iş birliğiyle atların kurtarılma süreci yönetilmeye çalışıyor. Bu süreçte civar ilçelerden birçok gönüllü desteklerini sağlıyor. Belediye başkanlığından, il tarım müdürlüğünden destek alınmaya çalışılıyor. Hayvanları kötü koşullarda seyahat etmesini sağlayanlara atların geri verilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kişilerin hayvanlarla temas etmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Kamuoyunun vicdanını sızlatan görüntülere tanık olduk. Yaşadıkları sürece güzel yaşamalarını arzuluyoruz ve bu doğrultuda hareket ediyoruz.’ İfadelerini kullandılar.

Çevre Gönüllüleri Başka Akyürek’ ten atlar için kapalı bir alan ihtiyacı olduğunu belirtti.

Önümüzdeki günlerde yoğun yağışların olması ihtimalini değerlendiren Başkan Akyürek, Gönüllülerin talebi üzerine atların kapalı bir alana alınması için HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ve Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Recep Bilgin ile gerekli görüşmeler yaparak alınan onay doğrultusunda atların Hopa Limanına ait 3 Nolu hangara götürülmesine karar verildi.

Adli ve idari işlemler sürdüğü müddetçe atların korunaklı bir alana alınması sağlanmış oldu. Yaptığı açıklamada Başkan Akyürek ‘Büyük bir hassasiyetle kullanıma izin veren HOPAPART Meriç Burçin Özer’e gümrüklü sahada insani bir husus gözünden bakıp kalmasına onay veren Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Recep Bilgin’e Hopa Ticaret ve Sanayi Odası olarak teşekkür ederim.’ İfadelerini kullandı.

Görüşmelerin ardından Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti Çevre Gönüllülerine her zaman yanında olup her türlü desteği sağlayacağını belirterek alandan ayrıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI