Sütlüoğlunu Sri Lanka'ya davet etti

Türk çayı ve Sri Lanka çayı hakkında görüş alış verişinde bulunmak için Rize’ye gelen Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bharathi Davina Wijeratle beraberinde Sri Lanka Trabzon Fahri Konsolosu Atilla Ataman ile

YÖREDEN HABER 3.05.2014 10:53:40 14 0
Sütlüoğlunu Sri Lanka

Türk Çayı ve Sri Lanka çayları hakkında gerek yetiştirilmesi, gerek üretilmesi ve gerekse pazarlanmaları konularında fikir alışverişinde bulunmak için bir dizi ziyaretler gerçekleştiren Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bharathi Davina Wijeratle Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’nu ziyaretinde Türkiye’ye kaçak yollarla giren çaylara değindi. Rize çayı varken başka çayların içilmesine anlam veremediğini belirten Büyük Elçi Wijeratle; “Rize’ye gelmeye ve sizlerle tanışmayı daha önceden planlamıştım. Sri Lanka Çayı ile Türk Çayı arasında benzerlikler çok. Bizim çay konusunda öncelikli politikamız küçük çay üreticilerini mağdur etmemek ve onların avantajlarını göz önünde bulundurmak. Çay endüstrisini ve çaydan geçimini sağlayan aileleri korumak ve kesinlikle mağdur etmemek. Türkiye’ye bu güne kadar gelen çayların çoğunluğu yasal olmayan yollardan kaçak olarak geldi. Türkiye’de nasıl başka çay içilir bilmiyorum. Eminim ki Çaykur’un Genel Müdürü ve eski bir Bakan olarak sizin de Rize’nin, çay endüstrisinde özellikle Ortadoğu ve bu bölgede bir geçiş bölgesi olması konusunda yardımlarınız olacaktır. Sizin teknolojiniz oldukça ilerde, bizim ise bahçelerimiz daha ilerde. Bu konularda karşılıklı işbirliği içerisinde olabiliriz. Rize’yi dünyanın çay kapısı haline getirelim.” Dedi.

Eskiyen çay bahçelerinin yenilenmesi konusunda tüm dünyada araştırmalar yaparak en iyisini yapmak istediklerini ve bu konuda Sri Lanka’nın tecrübelerinden de yaralanmak istediklerini belirten Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu ; “Sayın Büyük Elçimizi burada ağırlamak bizim için mutluluk. Sri Lanka çay konusunda önemli bir ülke. Çeşitli yönlerden işbirliği yapma imkanlarının olabileceğine bende inanıyorum. Bizim fabrikalarımız diğer çay üreten ülkelere göre çok teknolojik. Ancak fabrikalarımızda 80 yıl önce ektiğimiz bahçelerden elde ettiğimiz ürünleri işliyoruz. Çaylıklarımızı yenileme projemiz kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuda Japonya’da, Çin’de, Kore’de, Vietnam’da ve Endonezya’da incelemelerimiz oldu. Buralardaki çay enstitüleri ile çalışmalarımız sürüyor. Sri Lanka’da öncelikli olarak gitmek istediğimiz bir ülke. Sri Lanka’nın tecrübelerinden de istifade edebileceğimizi düşünüyorum. Biz plantasyonlarımızı yenilerken bütün dünyanın bilgi ve birikimlerinden istifade ederek en iyisini yapmak istiyoruz. İki ülkenin ortak menfaatleri doğrultusunda çalışmalar mutlaka yapılabilir, bizde buna sıcak bakarız.” Dedi.

Ziyaretin sonunda karşılıklı hediyeleşmelerin ardından Büyükelçi Bharathi Davina Wijeratle Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’nu Sri Lanka’ya davet etti.
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI