Rize'nin havası nasıl

Birçok kentte hava kirliliği, insan sağlığı için tehlikeli seviyede. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’de havası en kirli şehir Iğdır. Büyük kentler nispeten iyi olsa da tehlike sınırının üstünde. En şanslısı il

YÖREDEN HABER 14.05.2014 20:23:44 60 0
Rize
71 il ise hava kirliliğinden sınıfta kaldı. Buna göre havası temiz 10 il; Sinop, Kastamonu, Artvin, Muş Tokat, Eskişehir, Bingöl, Rize, Çanakkale ve Giresun. Geriye kalan 71 ilin havası ise kirli.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) açıkladığı son veriler, Türkiye’deki hava kalitesinin oldukça düşük olduğunu ortaya koydu. WHO’nun dünya çapındaki 1600 kentte yaptığı ölçümlerde, bir metreküp hava içinde yer alan yabancı maddelerin oranı ölçüldü. İnsan sağlığına en büyük tehdidi oluşturduğu belirtilen ve PM2.5 olarak adlandırılan partiküllerin miktarında Türkiye’nin birçok kenti sınıfta kaldı. Öl­çüm ya­pı­lan 71 kentten sadece 10’unun havasında, bu maddeler WHO’nun limit olarak belirlediği 25 mikrogramı geçmedi.

KANSERE NEDEN OLABİLİYOR

PM2.5, ha­va­nın için­de yer alan ve çapı 2.5 mikrometreyi aşmayan parçacıkları ifade ediyor. Bu parçacıklar, amonyak, nitrat, sülfat ve karbon gibi maddelerden oluşabiliyor. Boyutları nedeniyle akci­ğerlere, bronşlara girebiliyor, diğer organlara ve do­laşım sistemine geçiş yapabiliyor. Anfizem ya da kanser gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Türkiye’deki durum da parlak değil. PM2.5 oranı yıllık 90 mikrogram olan Iğdır, dünyada 16’ıncı sırada yer aldı. İlk 50’de Türkiye’den 7 şehir bulunuyor. 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı