Rizeli kıyı balıkçılarının mesaisi gün doğumuyla başlıyor.

15 Metreden küçük teknelerle kıyı balıkçılığı yaparak hanelerine ek gelir sağlamaya çalışan Rizeli balıkçıların mesaisi, sabah 06.00 da başlıyor.

YÖREDEN HABER 19.11.2021 11:34:41 27 1
Rizeli kıyı balıkçılarının mesaisi gün doğumuyla başlıyor.

PAZAR-15 Metreden küçük teknelerle kıyı balıkçılığı yaparak hanelerine ek gelir sağlamaya çalışan Rizeli balıkçıların mesaisi sabah 06.00 da başlıyor.

Balıkların her türlü çeşidinin sularda yetiştirilmesi, avlanması ve ticaretinin yapılmasına balıkçılık denir. Balıkçılık birçok ülkenin ekonomisine devamlı girdi sağlayan önemli bir kaynaktır. Bu nedenle Türkiye'nin bir çok yerinde balıkçılık faaliyetleri yürütülür.

Rize’nin Pazar İlçesi Kirazlık Balıkçı Barınağında kıyı balıkçılığı yapan Şefik Acıyan(58) ve yeğeni Uğur Açıyan(28), her sabah gün doğmadan limandan “vira bismillah” diyerek Karadeniz’in azgın dalgalarıyla mücadele ederek 20 metre derinliğe ulaşmak için motorlarını hızla çalıştırıp yola çıkıyorlar.

Karadeniz iç deniz olduğu için avlanma oranı da yüksektir. Karadeniz bölgesinde tarım arazilerinin kısıtlılığı ve bölgedeki iş imkanlarının yetersiz olması insanları balıkçılık yapmaya yöneltmiştir. Karadeniz uzun kıyı şeridi ve hatırı sayılır derinliği ile hamsi, istavrit, çinekop, çaça, tekir, lüfer, kolyoz ve isparoz gibi birbirinden değişik balık türüne ev sahipliği yapar. Karadeniz engebeli ve dar bir kıyı şeridine sahiptir. Bu nedenle de tarıma uygun değildir. Böyle olunca da deniz balıkçılığı bölge ekonomisinde önem teşkil eder. Karadeniz bölgesinde tekneler ile ağ balıkçılığı yapılır. Ayrıca sahil kısımlarında olta balıkçılığı da oldukça yaygındır.

Bizim mesaimiz herkesin sıcak yatağında yattığı saatler olan sabahın ilk ışıklarıyla başlıyor diyen Uğur Acıyan, tek başına kıyı balıkçılığı bir aileyi bakmaz. Sadece ek gelir olarak bu işi yapıyoruz. Sabah erkenden denize açılıp gün ortasına kadar yakaladığımız balıkları limanda kooperatife teslim edip ücretimizi alır, yorgunluğumuzu sabah çayı ile gidermeye çalışıyoruz” dedi.

Şefik Acıyan, “deniz bizim için vazgeçilmezlerimizden biridir. Günümüz hep bu limanda geçer. Sabah balıkçılarla bir araya gelerek o günün planlarını yaparız. Kıyı balıkçısı olduğumuzdan dolayı limana 150 metre yakınlıkta balık avlamak yasaktır. Biz de bu kurallara uyarak en az 25 kulaç derinliklere ulaşmaya çalışırız. Yaz kış, soğuk sıcak demeden rızkımızı almak için denizlere açılırız. Zevkli olmasına rağmen çok da riskli bir iş yapıyoruz” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler:
Şefık acıyan
19.11.2021 17:33:15
Teşekkür ederız bıze bu Fırsati verdıgınız için gördünüz hem zefklı hem meşeketli iş

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı