Rizeli Balıkçılardan Hemşerileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Çağrı

Hamsi avlama yasağının doğru olmadığını ve bu yasağın sektörde çalışanlara çok büyük ekonomik kayıplara yol açtığını dile getiren Balıkçı Motor sahipleri Cumhurbaşkanına seslenerek kendilerini kabul ederek sorunlarını dinleme

YÖREDEN HABER 4.02.2021 12:59:10 155 0
Rizeli Balıkçılardan Hemşerileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Çağrı

PAZAR-Hamsi avlama yasağının doğru olmadığını ve bu yasağın sektörde çalışanlara çok büyük ekonomik kayıplara yol açtığını dile getiren Balıkçı Motor sahipleri Cumhurbaşkanına seslenerek kendilerini kabul ederek sorunlarını dinlemelerini talep ettiler.

Rize’de geçim kaynağı olarak denizlerde avlanma işiyle iştigal eden Reis Balıkçı Motoru(Gırgır) sahibi Yaşar Zaman (58),Pala Gırgır Motoru sahibi Mustafa Kuru(48),Aktaşlar Balıkçı Motoru sahibi Ali Kemal Aktaş(46),Kaptan Yusuf Tuhan(48) ve Rize Üretici Gırgırlar Kooperatifi Başkanı Muharrem Hamza(60) yaptıkları ortak açıklamada “ yasakla beraber çok büyük sıkıntılar çektiklerini dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak sorunlarının çözülmesini talep ettiler.

Sayın cumhurbaşkanım ve yetkililerimiz. Profesyonel ve endüstriyel bir balıkçı olarak Karadeniz’e getirilmiş olan hamsi avlanma yasağı ile alakalı görüşlerimiz sizlere bildirmek istiyoruz ve bu hususta gerekli tedbirlerin bir an evvel alınmasını istirham ediyoruz ifadelerinin kullanıldığı açıklamalarda şu bilgilere yer verildi.

“Karadeniz’de batıdan doğuya hamsi göçü olurken yani av zamanının göbeğinde böyle bir yasağın getirilmesi balıkçılık sektörüne vurulmuş olan bir baltadan farkı yoktur. Sebep olarak ise küçük boyda hamsinin avlanıyor gösterilmesi ve hamsi stokunun korunması amacı ise ayrıca trajikomik bir bahanedir. Çünkü ülkemiz karasularında avlatılmayan bu hamsi göç ile komşumuz Gürcistan sularına geçtiğinde ilgili bakanlığımızın izni ile Gürcistan’a geçen Türk balıkçı gemileri tarafından hamsi boyuna bakılmaksızın avlanıp oradaki balık unu fabrikalarına doldurulmaktadır. Bu zamanlarda avlanılabilecek yasaya uygun boyda bir başka cins balık Karadeniz karasularında bulunmamaktadır. Mevcut istavrit balığı yok denecek kadar azdır.”

Hamsinin sezon sonuna kadar yasaklanması halinde belki de birçok balık avcı gemisi mecburi erken paydos edip tayfasını dağıtacaktır. Lakin yasağın 10 ar günlük periyotlarla devam ettirilmesi karşısında bir umutla tayfasını gemide bekletmektedir. Vurgusunun yapıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi.

“Koronavirüs tedbirleri kapsamında hafta sonları sokağa çıkma yasağının olması ile balık halleri kapalıdır. Balık avcıları haftanın 5 günü hatta uygunsuz hava şartlarını ve diğer etkenleri de hesaba katarsak ortalama 3 en fazla 4 gün çalışabilirlerken birde şu zamanda Karadeniz’de var olan tek türe yasak getirilmesi ile sektörün fişi çekilmiş durumdadır. Balıkçı gemileri, Karadaki bir iş yerine getirilen çalışma yasağı ile çalışanını eve gönderip kepengini indirerek en azından masraflarını sıfırlayan bir esnaf gibi değildir. Her bir balıkçı gemisi 20 ila 40 arasında değişen tayfa sayısı ile faaliyet göstermektedir. Gemilerin avcılık yaptırılmaması ile bu çalışanlar ile işverenleri mağdur edilmiştir. Sektör; ekmeğini denizden çıkaran avcısıyla, satıcısıyla, tedarikçisiyle beraber nefes alamaz duruma gelmiştir. Bütün bu bilgiler ışığında aklıselim tedbirlerin bir an evvel alınarak hızlı bir biçimde uygulanması ve balıkçılık sektörüne bu zorlu zamanlarda can suyu verilmesi elzemdir. Gereğinin yapılmasını arz eder saygılarımı sunarım.”


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı