Rize Hemşehrimizi unutmadı

Rize’li Kuvay-ı Milliye kahramanı İpsiz Recep ölümünün 86. yıl dönümünde sahil parkında bulunan anıtı önünde anıldı.

YÖREDEN HABER 11.06.2014 13:20:26 24 0
Rize Hemşehrimizi unutmadı
Kurtuluş savaşı döneminde balıkçı tekneleriyle Kuvay-ı Milliye’ye asker ve silah taşımış olan halk kahramanı Milis Yüzbaşı İpsiz Recep ölümünün 86. yıl dönümünde Rize’de anıldı.
           
Programa Rize Vali Yardımcısı Mehmet Özer, Rize Garnizon Konmutanı Kıdemli Albay İsmet Cansaran, Rize Belediye Meclis Başkan Vekili Sultan Yılmaz, İl Kültür Müdürü İsmail Hocaoğlu, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Hakan Yağız, Rize Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Servet Güngör, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Müdürleri, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
           
Anma Programında günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma yapan Eğitimci Tarihçi Yazar Ali Taşpınar; “İpsiz Recep güvendiği insanları etrafında toplayıp bir milis güç oluşturmuş olan bir insandır. İpsiz Recep 1862’de Rize’de doğdu, 1918 sonrası İstanbul Beykoz’a yerleşti. Orada faaliyet gösteren Rum ve Ermeni çetelerine karşı harekete geçti. Kefken’de bir binbaşı komutasındaki İstanbul Hükümeti kuvvetleriyle çarpışıp galip gelmiştir. Kendisine padişahımızın emrine girip maaş bağlanılması teklif edilmiştir. İpsiz Recep ise binbaşıya “Al askerini git. Benim Mustafa Kemal’e sözüm var.” demiştir. Bu şekilde milli mücadeleye başlamıştır” şeklinde konuştu.
 
Rize Belediye Meclis Başkan Vekili Sultan Yılmaz yaptığı konuşmada; “İpsiz Recep Kandıra civarında müslüman halka zulmeden rum çetelerine karşı kuvayı milliye saflarında başarıyla mücadele etmiştir. Bir Fransız gemisini kaçırmayı başarınca, Ankara hükümetince milis yüzbaşı olarak onurlandırılan İpsiz Recep, düzenli kuvvetlere katılarak Yunan Ordusu’na karşı savaşmıştır. Savaş sonrası, Recep Reis İstiklal Madalyası’nı almaya hak kazanmıştır. Ona layık görülen İstiklal Madalyası’nı geri çevirerek 'Ben madalya için değil milletim içim savaştım' demiştir” ifadelerine yer verdi. 

İPSİZ RECEP
İpsiz Recep huzuru temin edip çalışmaya başladığı zaman İstiklal Harbi patlar.Recep onbeş arkadaşıyla birlikte İstanbul’dan ayrılıp Kefken Adası’na gelir. Arkadaşları ile birlikte dinlendikleri bir zamanda yabancı bandıralı bir geminin kendilerine doğru geldiğini fark eder. İyice yaklaştığı zaman geminin Fransız olduğu anlaşılır. Onbeş arkadaşı ile birlikte gemiyi çevirip teslim alırlar. Gemiyi Sakarya Nehrine kadar getirip zamanın Karasu Bucak müdürüne teslim ederler. Geminin arpa yüklü olduğu görülür. Bu hareketinden sonra İpsiz Recep Karasu’da karargah kurup Ankara ile irtibat sağlar. Ankara kendisine Milis Kuvvetleri Komutanlığı olarak Yüzbaşı rütbesi verir. Bundan sonra İpsiz Recep etrafında 1800-2000 kişi kadar genç toplar. İpsiz Recep'in Savunduğu Yerler Bu gençlerin katılması ile İpsiz Recep Karasu ve civarının savunmasını ele alır. İpsiz Recep dürüstlüğü ve mertliği sayesinde, etrafın taktirini toplayıp sözü geçen kişi durumuna gelmiş, halk kendisine 'EMİCE' ünvanı vermiştir. İpsiz Recep’in bu durumunu tesbit eden Ankara emrine üç İstihbarat subayı vererek harp hali ve şekli üzerinde nasıl hareket edeceğine dair emirler göndermiştir.İpsizRecep aldığı emir gereğince Karasu’ya saldırmak üzere hazırlık yapan Yunan ordusuna karşı taaruza geçerek Yunan kuvvetlerini püskürtmüş, bozguna uğrayan düşmanı takip ederek Geyve Boğazı, Bilecik, Eskişehir Milis kuvvetlerine katılarak püskürtmede başarı sağlamıştır.

İstiklal savaşında gösterdiği başarıdan dolayı kendisine İstiklal Madalyası verilmiştir. İstiklal savaşında iç ve dış düşmanlara karşı milli duygularla dolu olarak saldıran bu konuda anlayış gösterenlerin yardımlarından yararlanan İpsiz Recep ve mahiyetindeki milliyetçiler amansız bir mücadele ileYunan ve Çerkez Ethem kuvvetlerinin herhangi bir şekilde zarar vermelerine meydan vermemişlerdir. Düşman denizden bombalarla dağları dövmüşsede çıkarma yapma imkanı bulamamıştır. Karasu’da ilerleyemediği gibi çekilip bilinmeyen yönlere doğru gitmek zorunda kalmıştır.

İstiklal savaşında her türlü zorluğa karşı mücadelesini sürdürüp Milli duygularının sesine uyarak fedakarlıktan çekinmeden başarı gösteren İpsiz Recep 1928 yılında Yenimahalle’deki evinde ölmüş ve vasiyeti üzerine şehir mezarlığına defnedilmiştir. Şehir mezarlığında heybetlice görünüşü ile göze çarpan mezarı İpsiz Recep’in kişiliğini tanıyan iyiliğini unutmayıp yardımı borç ve görev bilen Karasu’lular tarafından hizmeti ve kişiliğine yaraşır şekilde yaptırılmıştır.

İpsiz Recep Kimdir?

Rize,nin Portakallık Mahallesinde 1862 yılında doğan İpsiz Recep'in annesi Cemile,babası Hüseyin'dir.Emiroğulları’ndan olan İpsiz Recep genç yaşında çalışmak için İstanbul'a gider.Yelkenli teknesiyle Boğaziçi'nde çalışmaya başlar.Cesareti,gözüpekliği ve ataklığı sayesinde 'İpsiz' lakabını alır.Milli mücadele yıllarında göstermiş olduğu kahramanlıklarla milis yüzbaşı rütbesini alır.Karasu'da 1928 yılında ölür.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı