Rize, Fethinin 561. Yıl Dönümünü Kutluyor

Vali Kemal Çeber, Rize’nin fethinin 561 yıl dönümü kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere katıldı.

YÖREDEN HABER 29.08.2022 14:08:44 24 0
Rize, Fethinin 561. Yıl Dönümünü Kutluyor

Rize Valiliği himayelerinde Rize Belediyesi ve Rize Dernekler ve Vakıflar Birliği organizasyonu ve STK’ların katılımları ile gerçekleştirilen etkinlikler, başlangıç noktası 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı olan kortej yürüyüşü ile başladı. Kortej yürüyüşü İsmail Kahraman Kültür Merkezinde tamamlandı.

Sonrasında İsmail Kahraman Kültür Merkezinden devam eden program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Programda konuşma yapan Vali Kemal Çeber, tarihimizin zaferlerle dolu olduğuna ifade ederek” 561 yıl önce gerçekleştirilen fetihde şehit olmuş, bazılarının belki yerini bilmediğimiz ama burada bu toprakların altında yatan ecdat burada sizin bu yürüyüşünüzü görseydi sizinle gurur duyardı.

Ben çoğu programında Rize ve Rizelileri çok sevdiğimi ifade ederim. Bunun en büyük nedeni vatan, millet, devlet, bayrak, şehit, gazi dediğimizde bu memlekette akan sular duruyor. Buda beni çok mutlu ediyor.

Sizler bu gün bize bu toprakları vatan yapan ecdadınıza sizleri unutmadık dediniz. Siz burayı fethettiyseniz boşuna fethetmediniz bizim gibi evlatlarınız olduğu için fethettiniz mesajını verdiniz. Rizeyede, Rizelilerede bu yakışır. İşte ben bu yüzden Rize’yi ve Rizelileri çok seviyorum .

Bizim tarihimiz fetihlerle zaferlerle şehitlikler ve gaziliklerle dolu. İnsanlara yazılan kader gibi milletlerinde kaderleri vardır. Bizim milletimize yazılmış kader de bu savaşlar, bu fetihler, şuanda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde dünya mazlumların yanında olmanın olduğuna inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle programın düzenlenmesinde emeği geçen bize bu anlamlı günü hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. Özellikle Meclis Başkanımız Sayın İsmail Kahraman’a bu projeye öncülük ettiği için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Programda konuşma yapan RİDEVA Başkanı Recep Albayrak ise, 'Bu şehrin 561 yıl önce Türkleşmesinin ve İslamlaşmasının başlangıcı olan fethin bu manevi olgusunun bugün için burada kutlanmasını çok önemsiyorum. Fetih olgusu özellikle Rize'nin kurtuluşuyla beraber Rize'de yarı resmi olarak kutladığımız bu organizasyonu inşallah bundan sonraki süreçte de resmi bir statü kazanarak STK'larımızla beraber resmi bir organizasyona dönüşmesini arzu ediyoruz' ifadelerini kullandı.

İsmail Kahraman Kültür Merkezinde ‘Rize’de tarihi bir an, Fatih Sultan Mehmed Han’ vecizesiyle gerçekleşen etkinlikte tiyatro oyunu, mehteran takımı gösterisinin ardından tarih sunumu yapıldı. Düzenlenen kompozisyon, şiir ve resim yarışmasında derece yapan kişilere ödüllerinin takdim edilmesinin ardından program sona erdi.

Gerçekletirilen etkinliklere Vali Kemal Çeber’in yanı sıra, TBMM Eski Başkanı İsmail Kahraman, Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, RTEÜ Rektörü Yusuf Yılmaz, RİDEVA Başkanı Recep Albayrak, protokol, siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI