Rize bu etkinlikle kültürünü yaşatıyor

Genç yaşlı herkesi bir araya getiren Geleneksel Formulaz Tahta Araba Şenliği bu yıl altıncı kez Ardeşen İlçesine bağlı Tunca Beldesinde düzenlendi.

YÖREDEN HABER 18.08.2014 17:36:45 22 0
Rize bu etkinlikle kültürünü yaşatıyor
Karadeniz’de gençlerin ve çocukların temel eğlencesi olan ve tarihi 1900’lere dayanan tahta araba yarışlarının coşkusunu günümüze taşıyan etkinlikte, kıran kırana mücadelenin yanında doyasıya eğlence vardı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yarışmacılar, kendi tasarımları olan birbirinden ilginç tahta arabalarla 1600 metrelik parkuru yer yer saatte 70 kilometre hıza ulaşarak tamamladı. Tamamen tahtadan ve el yapımı araçlarda montaj için çivi ve vida dışında hiçbir metal aksam kullanılmadı.

Tahta Araba Şenliği'ne, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen yarışçılar kendi tasarımları olan 64 ilginç tahta araba ile katılırken; yerçekimi ile yokuş aşağı hareket eden motorsuz araçların Pilotları, Karadeniz kültürünü yaşatmak üzere kıl çorap ve kara lastik ayakkabılarla yarıştılar.

Vali Yazıcı, Formulaz Şenliği’nin hem eğlenmek, hem Karadeniz kültürünü yaşatmak maksadıyla tertiplendiğini söyledi.

Vali Ersin Yazıcı burada yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Tüm Rizeli hemşehrilerimizi bu güzel etkinlik nedeniyle kutluyorum. Bu tip etkinlikler Anadolu’muzun, öz kültürümüzün yaşanması, yaşatılması, korunması ve elbette ki gelecek nesillere aktarılması noktasında çok önemli işlevlere sahiptir. Bu anlamda bu tür etkinlikleri önemsiyoruz. Bu tür etkinliklere destek veren, katkıda bulunan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Kültürümüzü, örfümüzü, âdetimizi yaşatalım. Rize'mize farklı güzellikler kattığı için bundan sonraki yıllarda da düzenlenecek bu tarz etkinliklere destek vereceğimizi ilan etmek isterim. Farklı, zevkli ve insanları heyecanlandıran bu yarışlara herkesi davet ediyorum dedi.

Vali Ersin Yazıcı, bölgemizle, kültürümüzle ilgili bu tür ayrıntıları yaşamaya ve yaşatmaya devam etmeliyiz diye konuştu.

Geleneksel Formulaz Tahta Araba Şenliğine, Vali Ersin Yazıcı, Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Ardeşen Kaymakamı İlyas Memiş, Pazar Kaymakamı Selçuk Arslan, Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin ile çok sayıda vatandaş ve diğer ilgililer katıldı.

Ayrıca, Millî Motosikletçimiz Kenan Sofuoğlu, bu yıl da yarışlara katıldı.

 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI