Rektör Karaman öğrencilere Nurettin Topçu’yu Anlattı

RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Türkiye Yazarlar Birliği Gençlik Birimi (Genç TYB) Genç Kahve’ de “Nurettin Topçu Okumaları”nın ilk konuğu olarak bir sunum gerçekleştirdi.

YÖREDEN HABER 15.02.2018 11:16:42 25 2
Rektör Karaman öğrencilere Nurettin Topçu’yu Anlattı

Genç Kahve’de üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Rektör Karaman, gençlere ahlak davasına adanan bir ömür yaşamış olan Nurettin TOPÇU’yu anlattı.

Rektör Prof Dr.Hüseyin Karaman , TOPÇU’nun Türkiye’nin Mâarif Davası isimli müstakil eserini kırk yıllık öğretmenlik hayatında edinmiş olduğu tecrübe ve sahip olduğu bilgi birikiminden hareketle yazarak bir eğitim metodu ve maarif davası ortaya koyduğunu belirtti.

TOPÇU’nun, eğitimde insan unsuruna, bütün eski terbiye metotlarında olduğu gibi büyük önem verdiğini ifade eden RTEÜ Rektörü Karaman, “Ona göre Müslüman Türk’ün mektebi, maarif, metafizik ve ahlak prensiplerini Kur’an’dan alarak Anadolu insanının ruh yapısına serpen ve orada besleyen, insanlığın üç bin yıllık kültür ağacının asrımızdaki yemişlerini toplayacak evrensel bir ruh ve ahlak cihazı olacaktır.” diye konuştu.

Türkiye’deki eğitim durumu hakkındaki tespitlerinden hareketle TOPÇU’nun birtakım tenkitlerde bulunduğunu belirten Karaman, “O, eğitimi düzeltmeyi beş kategoride ele almıştır: Birinci kategoride maneviyatçı bir eğitim anlayışı, ikinci kategoride okul, üçüncüsünde öğretmen, dördüncüsünde öğrenci ve beşincisinde de irade yer almaktadır.” dedi.

TOPÇU’nun, öğretmenlere verdiği öneme dikkat çeken Rektör Karaman, “Ona göre toplumda en fazla hür olması gereken grup öğretmenlerdir. Hürriyet için en fazla çile çekmesi gerekenler de onlardır. Çünkü muallim mahkûm edilirse, onun şahsında milletin fikri ve irfanı mahkûm edilmiş olacaktır.” şeklinde konuştu.

Nurettin TOPÇU’nun, eğitimde eleştirdiği noktalara da değinen Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, “Eğitimde taklitçiliği, yabancı dil eğitimini ve yabancı okullar konusunu eleştirir, yabancı mektebini, millet kültürüne sokulmuş bir hançer olarak görür, eğitimde sıkı devlet kontrolünü öğretmenleri alçaltıcı bir unsur olarak kabul eder.” diyerek konuşmasını tamamladı.

RTEÜ


Anahtar Kelimeler:
salim
15.02.2018 18:32:27
tebrikler

adnan
15.02.2018 18:24:40
en güzel haber

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı