Potomya ile Mezopotomya birleşecek

Türk Çayını Hollanda Vatandaşıyla Buluşturalım

YÖREDEN HABER 9.05.2014 20:18:35 9 0
Potomya ile Mezopotomya birleşecek
İş Adamları İşbirliği`ni Geliştirme Toplantısı Rize programı Rize Ticaret Borsası’nda yapıldı.
Rize Ticaret Borsası`nda yapılan toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve davetliler katıldı.
Toplantı öncesi bina girişindeki fuarları gezen katılımcılar sergilenen ürünler hakkında bilgi aldı. Fuar’ı gezen Bakan Mehdi Eker’e Rize Bezi dokumasından yapılan kravat hediye edildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Hollanda 72 milyar dolar gıda ve tarım maddesi ithal eder. İşler, katma değer katar ve dünyaya 100 Milyar dolar ihracat yapar. Hollanda’yı su basar. Arazi elverişli değil. İngilizce`deki ismi Netherlands. 400 sene önce Türkiye ile Osmanlı İmparatorluğu ile ticari ilişkiler kuruyor. Osmanlının bir dönemine ismini veren lalenin soğanlarını atlı arabalarla uzun bir seyahate çıkartıp atlı arabalarla Hollanda’ya götürürler. Bunun üzerine dünyanın en büyük çiçek borsası Hollanda’dadır. Çiçek alırlar çiçek satarlar. Bizim ülkemizde göç veren illere baktığımızda coğrafyası tarım alanlarına elverişli olmadığı için dağ bir kıyı şeridi. Rize farklı açılardan benzeri bir kadere sahip. Yaratıcılık buradan geliyor. Yaşama iradesi, yaşama gücü, hicreti beraberinde götürüyor. Türkiye’de bu sebeple 1960‘lı yılların başından itibaren önce Almanya, Hollanda ve bazı Avrupa ülkelerine. Türkiye’de iş bulamak. Buradan oraya yerleşmişler, kök salmışlar ve bir şekilde tutunmuşlar. Oranın ekonomisine güç veren bir yapı kurmuşlardır. Bu vatandaşlar doğdukları topraklardaki kardeşleriyle yeni iş arayışlarını geliştirmenin organizasyonu içerisinde. Bu tebrik ve takdir edilecek hatta alkışlanacak bir durumdur. Demek ki göç boşuna değilmiş. Bunu iyi anlamak, bu zihin formatını iyi değerlendirmek ve ruhu şifrelerin doğru bir şekilde çözmek gerekiyor. Rize’nin imkanları var. Yatırım imkanı, ortamı. Rize, AK Parti Hükümeti`nin yatırımları ile gelişti. Karadeniz sahil yolunun bitmesi Rize için lojistik imkânı oluşturdu. Bunu bizler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a borçluyuz. Rize’nin evladına borçluyuz. Sayın Başbakanımız talimatıyla yeni bir yol açılıyor. Ovit tüneli. Bu defa kuzey ve güney birleşiyor. Karadeniz ve Akdeniz. Irmaklar buluşuyor. Önümüzde artık imkânlar var. Fırsatlar var. Bu coğrafyanın gerçekten bereketli ürünlerinin imkanları var. Ovit Tüneli sayesinde Potomya ile Mezopotomya birleşecek” dedi.
Yaş çay alım kampanyasını başlattıklarını ifade eden Bakan Mehdi Eker, “Çay ürün itibariyle geliştirilmesi, çaylıkların yenilenmesi. Artık yeni yöntemlerle çay fidanlarının geliştirmesi için çalışıyor. Eski yöntemlerle yapılmış olan çaylıkların artık yenilenmesinin zamanı geldi. Bunlar üzerinde çalışıyoruz. Bizim hükümetimiz refah hükümeti. Cumhuriyet tarihinin en köklü reformlarını biz yaptık. Türkiye Hekim olmasını bildi. Ak Parti’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan hikmetle sorunlara yaklaştı. Hikmetle yaraları sarmasını bildi. 90 yıldır devam eden kanayan yaraları çözüm süreciyle ele almasını bildi. Çay konusunda reform uygulamayla bu sorunu da çözeceğiz. Bu düşüncelerle bu organizasyonun hayırlı olmasını diliyorum. Katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise “Hareket bereketi getirir deriz. Hollanda`da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kardeşlerimiz oradan yola çıkıp Rize’ye gelişler hedeflediğimiz bereketin oluşmasına katkılar sağlamaktadır. Ekonomik anlamda yürütülen bu çalışma çok anlamlıdır. Hollanda ile ilk ilişkilerimiz 1600’lü yıllarda başlamıştır. Hollanda dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisidir. Dünyada finansal faaliyet gösteren şirketlerin ülkemize bakışları değişmiştir. Ülkemizde temsilcilik açma çabası içine girmişlerdir. Türkiye hızla güçlenmektedir. Güçlü bir ekonominin temelinde güven ve istikrar vardır. Geçen hafta Lyon’daydım. Çok sayıda Türk vatandaşı burada yaşıyor. Önemli iş adamlarının burada faaliyette olduğunu gördüm. Şu an burada Hollandalı iş adamlarımız var. Onlara bir kez daha ülkemize ilimize hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.
Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ise yaptığı konuşmada “Hollanda`da yaşayan Türk iş adamlarını Rize`de ağırlamaktan gurur duyuyorum. Herkesin bildiği gibi Rize denince akla çay geliyor. Çay’ın başkenti Rize. Yüzde 70’ın ekonomisi çaydan dönüyor. Bugün sayın Bakanımız çayın fiyatını açıkladı. Enflasyon canavarı önünde ezilmeden çay fiyatı açıklandı. Bazı sıkıntılı süreçler vardı. Aslında onların çözüm noktasını sayın bakanımız açıklamıştı. 2023 yılı için bir hedef koyduk kendimize. Bizler ürünümüzü dünyaya satabilelim. Bunu 5 milyon kişiye satalım. Hedefler içerisinde ilk çalışmamızı neden Hollanda ile yapmayalım. Neden özel Türk çayını Hollanda vatandaşı ile buluşturmayalım. Neden çayımızla birlikte Kültürümüzü de oraya taşımayalım” ifadelerini kullandı.
Toplantı sonunda plaket ve hediye takdimi yapıldı.
 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı