PAZARLI KAHRAMAN PİLOTLAR

YÖREDEN HABER 31.07.2018 07:48:00 132 0
PAZARLI KAHRAMAN PİLOTLAR

Hızır Ali TELATAR

Kıbrıs şehitleri anma günü için internette gezinirken Pazar Kaymakamlığı sitesinde Hav.Pil.Yrb.Recai Vardal’ın Kıbrıs’ta şehit olduğu bilgisini gördüm.Ö denemde bende Malatya’da Yedek subay olduğumdan olayı hatırlıyorum.Bunun doğru olmadığını,Malatya 7.Ana jet üssünden görev uçuşu için kalkan uçağı 10.09.1974 tarihinde Adana’da düştüğünü biliyordum.Kıbrıs barış harekatı ise 19.07.1974 tarihinde yapılmıştı.Ayrıca doğruluğunu ayni filoda görevli Pazarlı Emekli. Pil.Kur.Alb.Oral Kantoğlu’na teyit ettirdim.Olayın aslını “ wwww.tayyareci.com/hava şehitleri “ sitesinde de görülebilir.

Ayni zamanda bir tarihçi olarak Pazar Kaymakamlığına da düzeltilmesi için bilgi verdim.Pazarlı diğer kahraman Pilotlar hakkında , Pazarlıları bilgilendirmek için aşağıdaki yazıyı kaleme aldım.Umarım faydalı olmuştur.Bunların dışında yine pazarlı pilot olarak görev yapan arkadaşlar için ayrıca yazacağım.Başta okul arkadaşım E.Pil.Yzb.Kani Kurtuluş olmak üzere diğer arkadaşları da araştırmak üzereyim.Bilmediğim varsa yardımlarınızı rica ediyorum.

HV.PİL.YRB.RECAİ VARDAL

1933 Yılında Pazar’da Kukulat (İkiztepe Mah.) doğdu.10.09.1974 Tarihinde Yumurtalık/Adana’da şehit oldu.İlk ve orta öğrenimini babasının memuriyeti dolayısıyla Ardahan’da okudu.Kuleli Askeri lisesini bitirdikten sonra 1955 yılında Hava Harp Okulunda mezun oldu.1968 Yılında Yüzbaşı,1974 yılında Yarbaylığa yükseldi.10.09.1974 tarihinde Malatya 7.Ana Jet üssünde görevli iken F-100 D uçağı ile görev uçuşu esnasında irtifa kaybederek yere düşme sonucu şehit olmuştur.Mezarı İstanbul Edirnekapı şehitliğindedir.

Evli ve iki kız çocuğu babası idi.Malatya Yeşilyurt ilçesindeki bir orta okula Şahnahan Şehit Recai Vardal Orta okulu ismini vermişlerdir.

E.HAV.PİL.ALB.VASIF SAYIN

1932 Yılında Pazar Venek (Örnek) köyünde doğdu.İlk ve Orta öğrenimini Pazar’da okudu.Kuleli Askeri Lisesi ve Hava Harp okulunda sonra Hava kuvvetlerinde çeşitli filolarında görev yaptıktan sonra emekli oldu.İstanbul’da yaşamaktadır.Babası nahiye Müdürü idi.Kıbrıs Harekatında gazi olmuştur.

Kıbrıs Barış harekatı esnasında 19.07.1974 tarihinde F-102 A kolundaki 403 nolu 2 numara olarak koldan uçan Yarbay Vasıf Sayın Yunan F-SA sını bir müddet takip etmiş ,ancak daha sonra CYRO ( Pozisyon ve konum bildiren cihaz ) arızası nedeniyle yanlış istikamette uçarak Atina’ya kadar gitmiş.Cihazın arizası üzerine radardan yardım istemiş.Radar onu takip edemeyeceğini söyledi.İzmir’ inmeyi hedefleyen Sayın yakıtın bitmesi neticesinde motorlar istop etti.Bunun üzerine Aydın/Söke kara yoluna başarılı bir şekilde iniş yaparak uçağın emniyetini sağladı.Yunanlılar ise uçağı düşürdüklerini iddia ettiler.

Ağabeyi Remzi Sayın da Emekli albaydı.2015 de vefat etti

E.HV.PİL.KUR.ALB.ORAL KANTOĞLU

1938 Yılında babasının görevi nedeniyle Refahiye Erzincan da doğdu.Aslen Pazar Venek (Örnek) köyündendir.Babası Nahiye müdürü Fahri Beydir.İlk okulu Biga ve Melyat’ta ,Orta okulu Bigada okuduktan sonra Bursa Işıklar Askeri lisesini bitirdi.O dönem pilot ihtiyacı olduğunda Askeri lise öğrencilerini pilot yetiştirmek için yazları İzmir/Gaziemir uçuş okuluna gönderilirdi.Eğitimler sonucu lise birinci gelince Kanada Hava Harp okuluna girmeyi başarır.

Başarılı bir eğitim dönemi sonunda birincilikle bitirerek teğmen olur.İlk kaza deneyimini Kanada da geçirir.Pervaneli uçakla uçuşu İngiliz Öğretmenle birlikte,İngiliz kumandasındaki uçak şiddetli yağmur fırtınasına yakalanır.Sonucunda patika bir yola mecburi iniş yaparlar.Hafif yaralarla kaza atlatılır.

İlk tayını Diyarbakır 183. Filoya çıkar.1959 yılında Üst.teğ.Şahap Eralpla birlikte T-30 uçağı ile eğitim uçuşuna çıkarlar.Uçuş öncesi teknisyenler tarafından kalkışa hazırlanır.Sağ taraf kumandanlar bağlanmadığından uçak kalkış hızında iken yere çakılarak parçalanır.Çıkan yangın derhal söndürülür.Kazadan yaralı kurtulurlar.Yine T-33 uçağı ile Alb.Kemal Akan ile birlikte eğitim uçuşu için,Diyarbakır’dan havalanırlar.Eğitim sonucunda kız istemeğe gidilecekti.Uçak eğitim sonucu inmek için alçalır.İniş takımlardan sağ taraf açılmadı.Açmak için her türlü işlem yapıldı.Elle de müdahale edildiği halde açılmadı.Gövde üzeri iniş yapmak zorunda kalındı.alarm verildiğinden parçalanan uçaktan sağ kurtarıldılar.Rize den annesi kız istemeğe geldiğinden ,ambulansla kız istemeğe gidildi.

1964 yılında Yüzbaşılığa yükselir.Tayını Balıkesir 9.Ana jet üssüne çıkar.Eşyalar yükler,Balıkesir nizamiye ye girişinde yeni görevle karşılaşır.Yorgun ve uykusuz olduğu halde 1964 Kıbrıs harekatına katılır.Harekattan başarı ile döner.O harekatta Cengiz Topel şehit düşer.Bu ara kurmaylığı kazanır,Akademiden Kurmay subay olarak mezun olur.Hava kuvvetlerinde pilotlar normalde 240 saat uçuş yapan bir ki pilot çıkardı.Kantoğlu albay senede 550 saat’ın üzerinde uçuş yapardı.

Binbaşı olunca Eskişehir’e tayın olur.Eskişehir 1.Hava üssünden havalanan Pilot Kur. Binbaşı Oral Kantoğlu yönetimindeki F-100 jet uçağı 24.02.1972 tarihinde uçuş esnasında çıkan yangın sonucu Paraşütle uçaktan atlamaya karar verir.Yerleşim yerine düşmemek için uçağın kontrölunu bırakmadı.Eskişehir Alpu ilçesi Sari kavak köyü İlkokul yakınlarında yere düşerek parçalandı.Hızla yere alçalmakta olan uçaktan paraşütle atladı.Fakat paraşüt açılmadı.Düşen uçağın yakınındaki yeni sürülen bir tarlaya düştü.Yağmurlan yumuşayan toprak Kantoğlu’nu iki ayağı kırıkla ölümden kurtardı.Askeri helikopterle Eskişehir’e götürülerek tedavi altına alındı.

Emekli olduktan sonra bir müddet Singapur hava yollarında pilotluk yaptıktan sonra,inşaat işi ile uğraştıktan sonra İzmir’de yaşamaktadır.İki erkek çocuk babası olup,İngilizce bilmektedir.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı