Pazar'lı Doğa Yazarı ve Turizmci Haberal ile Yöre Turizmi

Doğa Yazarı ve Turizmci Pazarlı Hikmet Haberal ' Ben bu dağlarda 25 yıl hayvancılık yaptım. Çobanlık yaptım.35 yıl yaylacılık yapan bir ailenin çocuğuyum. Ben hani hem alaylı hem mektepli sözüne tam uyan tarzda bu işin mutfağında pi?

YÖREDEN HABER 24.05.2016 12:42:05 216 1
Pazar
Doğa Yazarı ve Turizmci Hikmet Haberal Yöremiz için yayımlamış olduğu 5 eser hakkında yaptığı açıklamalarda şunları söyledi

“Rize-Pazar Subaşı köyündenim. Bugüne kadar 5 adet kitabın basımını gerçekleştirdim. İlk kitabımı Gazi Üniversitesinde yüksek lisans yaparken Yüksek Lisans tezim Yaylacılık kültürünün yayla turizmi içerisindeki önemi Rize Yaylaları örneğiydi. Bu tezimi Jüri üyelerime sundum. Jüri üyelerim bunu çok beğendiler. Bunu kitap haline getirmemi önerdiler. Bende iki yıllık bir çalışma sonucunda Yayla Kültürü ve Yayla Turizmi diye bir kitap çıkardım. Bu kitapla edebiyat tarihinde Dünya’da ilk kez yaylacılık kültürü kitabını yazan tek ben oldum. Dünya’da yaylacılık diye bir kavram yoktur. Kırsal Turizm diye bir kavram vardır. Bende ilk kitabımı çıkardıktan sonra yok olan somut ve somut olmayan kültürel mirasımızın tekrardan canlanması için var olan kültürel değerlerimizin ortaya konulması amacıyla hazırlanıp okuyucularımızın hizmetine sundum. Bu kitabım Doğu Karadeniz Belediyeler birliği tarafından bastırılmıştır. Kalkınma ajansının koordinatörlüğü eşliğinde meydana geldi” dedi.

“ Ben bu dağlarda 25 yıl hayvancılık yaptım. Çobanlık yaptım.35 yıl yaylacılık yapan bir ailenin çocuğuyum. Ben hani hem alaylı hem mektepli sözüne tam uyan tarzda bu işin mutfağında pişip, servisini yaptım” diyen.

Haberal “ 2.kitabım Turizmde kültürel mirasım adını taşımaktadır.2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2023 yılı hedefleri belirlemişti. Bu hedefleri içinde öncelikli hedefi dışında alternatif turizm gündeme gelmişti. Öncelikle Kültür konusu ele alınıp ardından Yayla konusu işlenmiştir. Burada yayla göçleri, burada yaşayanların hayatı, Kaçkar Dağlarında bulunan florası, faunası 232 yaylamızın haritası çıkarılmıştır.100 yıl önce bu yaylalarda neler vardı, şu anki durumları, bu yaylaları kimlerin kullandığı bu kitapta belirtilmiştir. Bu kitapta ayrıca günden güne yok olmaya yüz tutan kültürel miraslarımız da tespit edilip kayıt altına alınmıştır. Amacım mevcut işletmelere hem ekonomik anlamda kar elde etmek, istihdamı sağlamak açısından yörede Pazar oluşmasına katkıda bulunmaya çalıştım” dedi.

Haberal “Bunun ardından Turizm Bakanlığımız belirlemiş olduğu hedefler açısından Ekolojik Turizm, Doğa Turizmi, Kırsal Turizm ve Yayla Turizmi kitabımız hazırladım. Yine tespit ettiğim bir eksiklik daha vardı. Onu gördüm ve Türkçe-İngilizce Vadi vadi gezerek yaylalarda var olan kültürel miraslarımızı araştırdım. Bunları görsel ağırlıklı hazırladım” sözlerinin ardından.

Haberal “ Bu eserlerimden gerekli ilgi ve alakayı kendi memleketimde pek fazla göremedim. Gittiğim fuarlarda, örneğin Ege ve Akdeniz’de yaşayan halktan çok büyük ilgi gördüm. Ben günlerce gece gündüz bu yaylaları gezerek böyle eserler meydana getirdim. Konakladım. Çadır kurdum. Vadi vadi gezdim. Zirvelere çıktım. Bunları kaleme aldım ve yazdım. Ben bölge insanına turist nedir? Turizm nedir kavramını aşılamaya çalıştım. Yeni çalışmalarım var. Onları da ekonomik gücümü temin ettiğimde yayıma vereceğim” diyerek destek talebinde bulundu.
 

Anahtar Kelimeler:
Şemsi KÖSEOĞLU
29.05.2016 20:01:42
Yöremizin tarihini kültürünü ve Turizim bilgilerini anlatan ve gelecek nesillere bıraktığın bu eserler bizler için çok önemli bir özel kaynak olacaktır. Sen çok özel bir insansın sevgili Hikmet HABERAL

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı