Pazar’da ilk kez yayımlandı

Tarihi ve Kültürü ile Rize ilinin en eski ilçesi olan Pazar(Atina)’nın TARİHİ ve KÜLTÜREL ESERLERİ KATALOĞU adı altında yayımlanan kitap Pazar Belediyesinin 3.eseri oldu.

YÖREDEN HABER 26.01.2018 09:44:57 481 2
Pazar’da ilk kez yayımlandı

Daha Önce Pazar’ın Tarihi, Mezar Kitabeleri eserlerinden sonra 3. Eser Pazar’ın tarihi ve kültürünü ön plana çıkarıyor. Bugüne kadar böyle donanımlı bir eser bulunmuyordu.

Eser ile ilgili Pazar Belediye Başkanı Dr. Ahmet Basa “Pazar ilçesi; tarihi, nüfusu, köyleri ve şehir merkezi bakımından Rize’nin en önemli ilçeleri arasındadır. Özellikle kent merkezinin “Atina” adıyla mazisi çok eski bir ticari kasaba oluşu, ilçede temeli güçlü bir kültürün oluşmasına sebep olmuştur. Geçmişte yöredeki ticaretin nabzının bu liman kasabasında atmış olması, tüm kervan yollarının bir şekilde burada toplanmasına zemin hazırlamıştır. Bu da yörede ciddi oranda tarihi ve kültürel bir altyapının oluşmasına vesile olmuştur.

Günümüzde ilçe genelindeki tarihi değere sahip kültürel yapıların büyük çoğunluğu maalesef muhtelif sebeplerle zamana yenik düşmüş ve günümüze kadar ulaşamamıştır. Bir şekilde ayakta kalmayı başarabilen eserler ise ciddi oranda tahrip olmuş durumda ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Üstelik günümüzde kültür turizmi oldukça önem kazanmış ve bu tip tarihi varlıkların ehemmiyeti katlanarak artmıştır. Bu yüzden evvele bu eserlerin bilinmesi, gerçek değerlerinin anlaşılması, asıllarına uygun olarak restorasyondan geçirilmesi ve ziyaretçilere sunulması aşama aşama gerçekleştirilmelidir.

Elinizdeki bu çalışma da mevcudu bulunan ve ziyaret potansiyeli yüksek olan belirgin tarihi-kültürel eserlerin öncelikle bilinirliliğinin sağlanması amacıyla hazırlanmış ve böylece kültür turizmi bakımından hak ettiği yerde bulunmayan ilçemizin bir nebze de olsa tanıtılması amaçlanmıştır” dedi.

Basa “Eserin basımında Araştırmacı Yazar Murat Ümit Hiçyılmaz, Pazar Belediyesi Şehir Plancısı Gökhan Kopuz, Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Abdullah Uzun ve eser için Fotoğrafını sunan Pazarlı Fotoğrafçı Emre Vardal ile basımını gerçekleştiren Hatırnaz Matbaasına emeklerinden dolayı Pazar Belediyesi adına teşekkür ediyorum” dedi.


Anahtar Kelimeler:
liligum
26.01.2018 10:36:12
Pazarda bu tip yayınların sayısının arttırılması gerekli.tebrikler.Belediyeninde bu anlamda katkı sunması güzel.

Veysel ATACAN
26.01.2018 12:47:03
EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜRLER.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI