Pazar’da Gaziler Günü Kutlama Programı yapıldı

Gaziler Gününün 98.Yıl dönümü münasebetiyle, Pazar Demokrasi Meydanında Yağmur altında kutlama Programı yapıldı.

YÖREDEN HABER 19.09.2020 11:05:19 22 0
Pazar’da Gaziler Günü Kutlama Programı yapıldı

CEVAHİR TOPALOĞLU

PAZAR-Gaziler Gününün 98.Yıl dönümü münasebetiyle, Pazar Demokrasi Meydanında Yağmur altında kutlama Programı yapıldı.

Mustafa Bölükbaş hocanın sunumunun ardından Atatürk Anıtına, Pazar Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Pazar Belediye Başkanlığının Çelenk koyma işlemi yapıldı. Ardından İstiklal marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi.

PANDEMİ kurallarının uygulandığı Törene Pazar Kaymakamı Ayhan Terzi, Hava Radar Kıta Komutanı Üsteğmen Coşkun Yaşar Kurteş, Belediye Başkanı Dr. Ahmet Basa, Cumhuriyet Başsavcısı Sami Kılıç, İlçe Jandarma Komutanı Abadulvahap Kınış, İlçe Emniyet Müdürü Mesut Demirdaş, İl Genel Meclisi Üyesi Recep Üst, CHP İl Genel Meclisi üyesi Ömer Hocoğlu, Pazar Esnaf Sanaatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ekrem Kılıç, Ak Parti Pazar İlçe Başkan yardımcısı Celal Kurt, MHP Pazar ilçe başkanı adına Ziya Ak, İyi Parti İlçe Başkanı Rahmi Biber, Askeri erkan, Emniyet mensupları, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Jandarma Asb. Çvş. Mehmet Gül günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmada

Ülkemizin her karış toprağına terlerini ve kanlarını akıtarak tarihimize altın sayfalar yazdıran, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar yaşamasının en büyük teminatı olan, Türk kahramanlığının sönmeyen meşaleleri Gazilerimizin, Gaziler gününü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Sakarya Meydan Muhaberesinin kazanılmasına müteakip, Aziz Milletimizin, Atatürk’e şükran ve minnetinin ifadesi olarak TBMM tarafından 19 Eylül 1921 günü Mareşallik ve Gazilik unvanı verilmesinin 98. Yıldönümünü ve Gaziler gününü kutlamak için burada bulunmaktayız.” dedi.

Mehmet Gül,Bu tarih aynı zamanda Gazi ve Şehitlerimize duyduğumuz minnet ve saygının da açık bir göstergesidir.

Bugün Gaziler günüdür. Bugün, Büyük Öner Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında, Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür. Milletimizin vatan için toprağa düşmüş, vatanı için kanını akıtmış, hayatının bağrında Vatan, Bayrak demiş, elini, kolunu, bacağını, gözünü, ülkesine ve milletine helal etmiş Mehmetçiklerimize vefa günüdür. 19 Eylül Gaziler Günü; bu aziz vatana canını adayan kahramanların günüdür.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk Ordusu, 13 Eylül 1921’de 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesinde, sömürgecilerin maşası olarak Anadolu içlerine kadar ilerleyen, işgalci Yunan Ordusunu Polatlı önlerinde durdurmuş, tarihinin en büyük yenilgisini yaşatarak, onu bozguna uğratmış ve kaçmaya mecbur etmiştir. Sonuç olarak düşman, bir sene sonra topraklarımızda tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk Ordusunun İkinci Viyana Kuşatmasından beri süren geri çekilişine de son vermiştir.

Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu halkının ölüm-kalım savaşı olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi, sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı olan Sevr gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hayal olarak kalacaktı. Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman askerleri, canlarını ortaya koyarak Anadolu halkına böyle karanlık bir tablo yaşatmadılar. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, savaşın seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk Devletinin yolunu açmıştır.

TBMM’si, 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e “Gazilik” unvanı ile “Mareşallik” rütbesi tevcih etmiştir.

19 Eylül; 1919-1922 yıllarında Kurtuluş Savaşında, 1950’de Kore’de, 1974’de Kıbrıs’ta savaşan Muharip Gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis tüm Malul Gazilerimizin Şeref Günüdür.

Sizler, en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, Şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Şehit ve Gaziler, toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir.

Gaziler Günü, canlarını bu aziz ulusa adayan tüm gazilere kutlu olsun. Dün olduğu gibi bugün de aynı inançla, bu aziz vatanın birliği ve bölünmezliğine ve ulusal değerlerine saldıranlara karşı her zaman kanımızı akıtmaya, canımızı feda etmeye hazırız.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere bu vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden gazilerimizin manevi huzurlarında saygı ile eğilir, kahraman gazilerimize sevgi ve şükranlarımızı sunarım” diye konuştu.

Daha sonra ise tören sona erdi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı