Pazar’da balıkçılar ‘’KESTANE KARASI’ bekliyor

Denizlerde av sezonu açıldıktan sonra ‘VİRA BİSMİLLAH’ diyerek Denize açılan Gırgır ve Kayıklar şu ana kadar umduğunu bulamadılar.

YÖREDEN HABER 20.09.2014 16:45:01 85 0
Pazar’da balıkçılar ‘’KESTANE KARASI’ bekliyor
 PAZAR-Kaçkar53.com

Denizlerde av sezonu açıldıktan sonra ‘VİRA BİSMİLLAH’ diyerek Denize açılan  Gırgır ve Kayıklar şu ana kadar umduğunu bulamadılar.
Pazar ilçesinde bulunan Balıkçılar’da aynı sıkıntıyı yaşıyorlar. Rize Artvin Bölgesi Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı ve aynı zamanda da Gıgır Tekne sahibi Barış Zaman yaptığı açıklamada” Sezon açılmadan hazırlıklarımız başladı. Sezona kadar Liman’da demir atıp hep cepten harcama yaptık. Gırgır’da 45 kişi, dışarıdakilerle birlikte tam toplam 100 kişi çalışıyor. Vira Bismillah diyerek denize açıldık. Umduğumuzu bulamadık. Şimdi bu ayın 20-25’inde başlayacak olan KESTANE KARASI’NA ümit bağladık. Bu mevsimde deniz soğumaya başlar. Yağan yağmurlarla birlikte derelerden Plakton(yemler) denize akar. O zaman Balık çoğalmaya başlar. Şu ana kadar sabaha kadar denize açılıp 50-60 kasa Palamut yakalıyoruz. Bu rakam ancak bölgemize yetiyor. Bizim işimizi havanın akıbeti belirler. Eskilerimiz der ki, Palamut günde 1 pirinç tanesi kadar büyür. Rize-Batum arasında 5 tane Gırgır tekne var. Tutulan Balıklar yöremizde satılıyor. İç Piyasa’ya ancak yetiyor. Palamut deniz suyu 1 dereceye düştüğünde piyasaya çıkar. Bizler 12. ayda karasularımızdan çıkıp Gürcistan'a Hamsi için gidiyoruz. Palamut Balığı Cebelitarık’tan yola çıkar, oradan Akdeniz'e ulaşır. Boğazdan geçerek Karadeniz'e girer, burada havyarlarını bırakıp, geldiği yoldan tekrar geri döner. Bu sene gösteriyor ki, umutlarımız ve beklentilerimiz yerine gelemeyecek. Fakat farklı hava şartları oluşursa o zaman işlerimiz düzelir” dedi. 



Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI