OVİT’ten MARSİS dağına 80 Km yolculuk

OVİT’ten MARSİS dağına 80 Km yolculuk

YÖREDEN HABER 12.12.2017 11:22:28 183 0
OVİT’ten MARSİS dağına 80 Km yolculuk

Dağların çobanı Hikmet Haberal, Yusufeli Dağcılık Kulübü Başkanı TDK üyesi Emin Bülbül ile birlikte Tabiat turizmi master planı çalışması için Kaçkar dağlarını batıdan doğuya doğru Ovit ten Marsis dağına kadar 2500-3500 rakımlarda 80 km lik yolu karda yürüyerek yeni bir dağ-zirve turizm rotası (batıdan doğuya kaçkarlar) çizmek için yola koyuldu.

Bu gezi ile çalışmada edinilen bilgiler ve araştırma sonuçlarından yola çıkılarak, kaybolan ve unutulan tarihi - kültürel mirasımızın ortaya konulması ve canlanması amaçlanmıştır.

Ayrıca yok olan unutulan yaylalarımızın ve yayla kültürü elemanlarının tarihi ipek yolunun, zirve patika göç yollarının, ortaya konması, bunların turistik bir ürün haline getirilebilmesi veya bu sayede yayla turizmi ürününü zenginleştiren elemanlar olarak kültürel varlıkların kullanılması da sağlanabilecektir.

 Ortaya konacak kültürel varlıklardan yola çıkılarak, ürün geliştiricileri için yeni öneriler ortaya konmakta, böylece hem yok olmaya yüz tutan kültürel zenginliklerin önem kazanıp tekrar canlanabilmesi, hem de bu sayede yayla turizmi ürününün zenginleşip sürdürülebilirliğine de katkıda bulunulmaktadır.

Turizmci- Araştırmacı Yazar Hikmet Haberal “Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans tezim olan ‘’Yaylacılık Kültürünün Yayla Turizmi İçindeki Önemi; Rize Yaylaları Örneği’’ nde ve ‘’Rize vadileri ve yaylalar’’ ile ‘’Turizmde Kültürel Miras Rize’’ isimli kitaplarımı yazarken saha ve alan çalışmalarımda bu bölgeleri hava ve coğrafi şartların daha kolay olduğu zamanlarda detaylı olarak kaleme alıp yazdım” dedi.

“ Tabiatın içerisinde Kaçkarlarda alternatif turizm faaliyetleri olarak Kış turizm potansiyelini,yayla kültürü ve yayla turizmini ön plana çıkarmak ülke turizmine sunmak başlıca amacımdır. Bu programım ise tamamen karla kaplı kar yağışı tipi fırtına eşliğinde tamamen zirveden zirveye trans yaparak gerçekleştirdik” söyleyen Haberal daha sonra zorlu parkurlardan geçilen geziyi şöyle anlattı

Programımızı gün gün kısaca özetleyecek olursak;

1. Gün 22. Kasım 2017: Yolculuğumuza araçla Pazar ilçemizden erkenden yola çıktık. Ovit dağına geldik. Ovit dağından doğuya yukarı doğru Aksu gölleri istikametinde yürüyüşe geçildi. Aksu gölleri görülüp oradan Kamp yapacağımız Ovit Yedigöller’e Saat 16:00 da kamp yerine geldik. Yürüyüş esnasında 13 ad. Buzul göllerini görüntüledik. Çadırlarımızı kurduk. Aşırı kar ve tipi vardı Çadırımızın birini uçurdu. Konaklama şartlarımız çok zordu. Çareyi en yakın merkez olarak gördüğümüz Mor yaylaya zor şartlarda ulaştık. Orda bir yayla evini açtırdık yayla evinde konakladık. 8. Km. yol alındı.

2. Gün 23. Kasım 2017: Sabah hava durgundu ve bizim erkenden yola koyulmamız gerekiyordu. Tekrardan yedi göller civarından Salaçur yaylası üzerinden Aksu deresi boyunca tırmanışa geçip Verçenik Kapılı Göllere ulaşıldı. Kampımızı burada kurduk. 10 km lik bir yol kat edildi.

3. Gün 24. Kasım 2017: Verçenik yayla üzerinden erkenden göllerin üstünden yola koyularak Sarıncof gölleri zirvesinden Tatos gölleri vadisinden Kale yaylası Susam Puğarında kamp kuruldu.8 km yol gidildi.

4. Gün 25. Kasım 2017: Baş yayla üzerin den Haçivanag yaylasına ulaşıp burada yayla evinden faydalandık. 7 km yol alındı.

5. Gün: 26. Kasım 2017Gün: Haçivanag yaylasından hareket edilip Karmik yayla gölü ve yaylasının zirvesinden Davalı yayla aşıdı boyunca Apivanag yaylası derebaşı gölü göç yolları (katır yolu)üzerinden 10 km lik yol kat edilip Mezovit çayırına ulaşıldı. Kampımızı 3937 m rakımlı Kaçkar zirvenin altına kurduk.

6. Gün 27. Kasım 2017: Çeymakçur ve Palakçur Yayla zirveleri üzerinden10 km lik yol alıp Kemerli (Kuşaklı Kur)Kaçkar altındaki Avusor yaylasının büyük gölünde kamp çadırımızı kurduk

7. Gün 28. Kasım 2017: Sabah erkenden kampı toplayıp Avusor yaylası üzerinden Altıparmak dağları eteğinden 8 km yol kat edip Golazena yaylası üzerindeki Ambarlı gölüne geldik. Çadırımızı kurduk sıcak içeceklerimizi içip sohbet ederek uyuduk.

8. Gün 29. Kasım 2017: Tobamzga yaylası ve gölü üzerinden sırt boyınca Tunca vadisinin en üç yaylalarından Dere Yayladan geçilerek 8 km lik bir yürüyüşle İntor yaylasına ulaştık. Kamp çadırımızı burada kurduk.

9. Gün 30. Kasım 2017: İntor yayla üzerindeki Şorak Yaylasının zirvesinden Fındıklı Arılı vadisine aşıp Horhat yaylası Üçgöllerde Çadırımızı kurduk.

10. Gün 01. Aralık 2017: Sabah erkenden kalkıp Bir yandan Arılı vadisi bir yandan Çağlayan ve bir yandan da Kamilet vadilerinin eşsiz manzaraları eşliğinde Horhat yaylası üzerinden 5 km lik bir yolla bu vadilerin süsü olan Marsis dağının eteğindeki salikvan yaylasının üzerinden Yusufeli aşıtına ulaştık.

Bu alandan bizi araç alıp yolu açık ve iyi olan Yusufeli ilçesine ulaştık.

Programa başlamadan önce daha önce deniz seviyesinden vadi boyunca yaylalara ve buzul göllerine çıktığım zamanlarda bu günler için bazı noktalara kumanya bırakmıştım. Bu noktalar; Verçenik kapılı göl- Kale susam puğarı- Haçivanag yaylasındaki yayla evi- Mezovit Çayırı- Dere Yaylaydı. Buralara soğan- peksimet- peynir-zeytin bırakmıştım. Sırt çantamızın ağırlığı alınacak mesafelerden dolayı böyle bir önlemler almıştım. Yürüyüşlerimizde kafa lambaları ve el fenerleri kullanıldı. Dağ – Zirve tırmanış rotamızda tamamen karla kaplı zeminde hedikler desteğiyle yaklaşık olarak 2500 – 3500 rakımlarda 80 km lik yolu 10 günde aşıp Marsis dağının eteğindeki Yusufeli Salikvan yaylası Aşıtına ulaşılmıştır. Hava şartları gündüz sıcaklığı 3-7 arasında gece sıcaklığı ise -10/ -15 arasında idi.

Kampımız süresince yiyecek olarak soğan – peynir- zeytin- çay- ekmek ve peksimet ekmeği ile yiyecek ihtiyaçlarımızı karşıladık. Su ihtiyacımız ise karlardan ve açık olan su gözelerinden sağladık” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI