NESLİN DEVAMI İÇİN ALABALIK BIRAKILDI !

3 bin 500 balık salındı !

YÖREDEN HABER 14.08.2013 13:18:18 55 0
NESLİN DEVAMI İÇİN ALABALIK BIRAKILDI !



Melyat Deresine Alabalık Yavrusu Bırakıldı

Rize'de, derelere nesli tehlike altında bulunan kırmızı benekli yavru alabalık bırakıldı.

Melyat Deresine Alabalık Yavrusu Bırakıldı

Doğu Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, 'Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi' kapsamında, Maçka Altındere Alabalık Yetiştirme ve Üretme İstasyonu'nda üretilen doğal kırmızı benekli alabalık yavruları, Pazar ilçesinde Melyat, Çayeli ilçesinde Senoz, Güneysu ilçesinde Ballıdere ve Ardeşen ilçesinde Tunca Deresi ile kollarına bırakıldı.

Güneysu ilesine bağlı Ballıdere köyünde düzenlenen törene, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Terzioğlu, Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder, öteki ilgililer ve vatandaşlar katıldı.

Kiriş, törende yaptığı konuşmada, bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında, 'Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman içi Suların Balıklandırılması Projesi' başlatıldığını söyledi.

Rize'de bu yıl 106 bin 500 doğal alabalığın derelere bırakıldığını belirten Kiriş, '2014 yılında ise yaklaşık 200 bin kırmızı benekli alabalığı derelere bırakmayı hedeflemekteyiz. Ballıdere ve Andon Deresi'ne 3 bin 500 balık salımını gerçekleştirdik. Balık salımını derelerimizdeki balık miktarını artırmak için yapıyoruz. Bunu yaparken anacı hangi dereden aldıysak ürettiğimiz yavruları da o dereye bırakıyoruz' dedi.

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal ise Doğu Koruma ve Milli Parklar 12 Bölge Müdürlüğünün bu tür balık salımlarını zaman zaman yaptığını söyledi.

Dünyanın en lezzetli balık türlerinden biri olan kırmızı benekli alabalığın Rize'nin derelerinde çeşitliliğinin arttırılması ve organik balıkçılığın artırılması için projeyi son derece önemsediklerini ifade eden Karal, şunları söyledi:

'Rize'nin dereleri son derece verimli. Birçok doğa canlısını barındıran derelerimiz, her geçen gün zamanla maalesef vatandaşlarımızın yanlış uygulaması sonucunda balık türlerinin azaldığını görüyoruz. Bölge müdürlüğümüz son zamanlarda nesli tükenmiş bu balık türlerimizin yeniden çoğaltılması ve nesillerinin artırılması konusunda yaptığı bu çalışmalarla derelerimiz tekrar eski haline gelecek.'

Konuşmaların ardından yavru alabalıklar dereye bırakıldı(habergüven)   

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI