MALİYE BAKANI ŞİMŞEK, ARTVİN’DE

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Artvin’e gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Trabzon’dan karayolu ile geldiği Arhavi ilçesinde Belediye Başkanlığını ziyaret etti.

YÖREDEN HABER 27.09.2014 14:37:47 14 0
MALİYE BAKANI ŞİMŞEK, ARTVİN’DE
Şimşek, beraberindeki AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ile birlikte Arhavi'ye geldi. Şimşek'i Artvin Valisi Kemal Cirit ile Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu ilçe girişinde karşıladı. Şimşek, daha sonra belediye binasına geçerek belediyenin çalışmaları hakkında Başkan Hekimoğlu'ndan bilgi aldı.

Bakan Şimşek ziyarette yaptığı konuşmasında, belediyeciliğin kaynak yönetimi, istihdam alanı ve yatırım merkezleri olduğunu ifade ederek, yatırımların istikrarlı bir şekilde sürdürülmesi için çalıştıklarını belirtti.

Ülkenin kaynaklarının sınırlı, ihtiyaçlarının bayağı büyük olduğunu belirten Şimşek, 'Mali dengeleri koruyacağız ki ülkemiz vergi kaynakları ile çok fazla borçlanmadan, faizler çok fazla artmadan, ayağımızı yorganımıza göre uzatarak nasıl bu işi götürürüz, önemli olan bu. Bunlar becerilememiş.' diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin maliye yapısını özetleyen bir fıkra anlatacağını belirterek, şöyle devam etti: 'Fıkralarda genelde karakterlerin biri Temel olur. Amerika'da 2000'li yıllarda 'devlet vatandaş' ilişkisini konu alan bir konferans yapılıyor. Konusu, devletler ne kadar halkı gözetiyor, kendi iç dinamiklerini gözetiyor? Bizden Temel gitmiş. Amerikalılar, 'Biz milletten topladığımız vergileri düz bir alana toplarız. Uzun bir çizgi çizer, parayı çizginin ortasında bir makineye koyarız. Havaya attığımız paralardan çizginin sağına düşenler vatandaşa, soluna düşenler devlete kalır, biz çok adiliz' demiş. Avrupalılar ise daha sosyal bir devlet olduklarını, vatandaşa öncelik tanıdıklarını söyleyerek, 'Biz de düz bir alanda daire çizer, havaya atar, dairenin içine düşen vatandaşa, dışına düşen devlete kalır' demiş. Sıra bizim Temel'e gelince, 'Bizimkiler de düz bir meydana götürüyorlar, havaya atıyorlar. Havada kalanlar vatandaşa, yere düşenler devlete' demiş.'

- 'Hesabımızı kitabımızı iyi yapıyoruz'

Bakan Şimşek, 2002 yılında, 90'lı yılların sonunda büyük bütçe açıkları, yüksek faiz, yüksek enflasyon, istikrarsızlık döneminin sonunda devletin milletten topladığı bütün vergilerin neredeyse devletin iç ve dış borç faizine yetmediğini vurgulayarak, 'Düşünün, böyle bir yapıda siz hizmet üretemezsiniz, sağlıkta devrim yapamazsınız. Demiryollarını, yolları yapamaz, vatandaşınıza borçlu olursunuz. Memuruna, işçisine, IMF'ye borçlu. Bir proje başlıyor, bitirilemiyor. Basit bir kamu binası bile 8-10 yılı alıyordu. Şimdi çok şükür Türkiye, büyük mesafe katetti. Çünkü biz hesabımızı kitabımızı iyi yapıyoruz. Bazı talepler kaynak oluşana kadar bekletiliyor ama sonuçta ülke için daha doğrusu bu.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de son günlerde faiz tartışması yapıldığını belirten Şimşek, 'Türkiye'de şu anda enflasyon yüzde 9,5, faiz yüzde 9,5'un altında. Böyle bir süreçten geçiyoruz. Türkiye geçmişe göre çok şükür iyi bir noktada. 2002'de reel faiz yani faizden enflasyon çıkardığınızda yüzde 25-30'du, bugün yüzde 1'lerden hatta eksiden bahsediyoruz. Çünkü evinizi düzene koyuyorsunuz. Dolayısıyla yapılmayan bütün işlerde eğer kaynak söz konusuysa genelde gelip Maliye'den isteniyorsa biz de diyoruz ki 'Bu senenin bütçesi yapıldı, kaynaklar dengesini iyi sağlamamız lazım'. Bize geldilerse bunu söylüyoruz. Gelmediler ise muhtemelen 'Maliye buna karşı çıkar' diye kendi aralarında konuşuyorlarsa yine Maliye öngörülüyor ama birilerinin de kötü adam rolünü oynaması lazım. Birilerinin de bu işlerle ilgili dengeyi gözetmesi gerekiyor.' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 2015 yılına ilişkin bütçe ile ilgili sunumda bulunduklarını dile getiren Şimşek, 'Amacımız israfı minimize etmek, bu güzel ülkemizi daha iyi yerlere götürecek bir çaba içerisinde olmak. Ne belediye ne devlet sadece bir istihdam bürosuna dönemez. Biz milletten topladığımız paranın bir kısmını millete dağıtmak zorundayız.' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hekimoğlu, Şimşek'e serender maketi hediye etti.

Şimşek, cuma namazını Arhavi Merkez Camisi'nde kıldıktan sonra önceki gün ilçenin Ortacalar mevkisindeki taş ocağı bölgesinden geçen Kapisre Deresinde suyun yükselerek yola taşması sebebiyle meydana gelen yol tahribatını yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

-Doğa harikası Borçka Karagöl’ü ziyaret etti-

Arhavi ilçesinin ardından Borçka Karagöl Tabiat Parkı’nı ziyaret etmek üzere Borçka ilçesine hareket eden Bakan Şimşek, yol güzergahı üzerindeki Hopa-Borçka Cankurtaran Geçidini inceleyerek, çalışmalardaki son durum hakkında Vali Cirit'ten bilgi aldı.

Ardından Borçka ilçesindeki doğal güzelliğiyle ünlü Karagöl’e geçen Şimşek, göl etrafını dolaşarak bol bol fotoğraf çektirdi, gazetecilerin fotoğrafını çekti.

Bakan Şimşek, burada gazetecilere yaptığı açıklamada; 'Sosyal medya ülkemizin tanıtımı, fikirlerin paylaşımı açısından son derece etkili bir alan. Türkiye'nin en çok abonesi olan gazeteden herhalde bizim daha fazla takipçimiz var. Şu anda neredeyse bir milyon 25 bin takipçi var. Bütün bu çalışma ve gezi ziyaretimi paylaşacağız. Artvin, eşsiz güzellikleri olan, ülkemizin muhtemelen doğal güzelliği, insanların güzelliği anlamında en önde gelen yörelerinden birisi.' diye konuştu.

Şimşek, Artvin'e gelirken sık sık sosyal medyayı kullandıklarını belirterek, 'Bu güzellikleri, gözlemleri paylaşıyoruz. Bugün yarın birkaç tane de İngilizce paylaşacağız. Çünkü binlerce yabancı takipçi de var. Artvin'e kadar merak edip gelirler inşallah.' dedi.

Bakan Şimşek, güzelliklerin korunması gerektiğini, gereken hassasiyetlerin ilgili bakanlıklar tarafından gösterildiğini, bu güzelliklerin bin yıl daha devam edeceğine inancının tam olduğunu da sözlerine ekledi.

Daha sonra Borçka ilçesine geçerek Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan’ı makamında ziyaret eden Bakan Şimşek, Başkan Atan'dan belediyenin çalışmaları ve sorunları hakkında bilgi aldı.

Bakan Şimşek daha sonra geceyi il merkezinde geçirmek üzere Artvin’e geldi. 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI