Kız Kalesi tamam sıra CİHA Kalesine geliyor.

Pazar Kız Kalesinin restorasyonun dan sonra ;Rize'nin Hemşin ilçe yolu üzerinde bulunan ve Rize Pazar ilçesine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Ciha Kalesi, ilgi görmeyi bekliyor.

YÖREDEN HABER 8.05.2014 14:01:49 50 2
Kız Kalesi tamam sıra CİHA Kalesine geliyor.
 Hemşin karayolundan da görülebilen Yücehisar(Şentepe) köyündeki Ciha Kalesi’nin onarımı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Müzeler Müdürlüğü tarafından yapılacak.

CİHA KALESİ KİMLİĞİ
ize ili Pazar İlçesi Yücehisar(Şentepe) Köyünden bulunan ve adı Ciha Kalesi olan tarihi yer 13.14. yüzyıllarında yapıldığı ve 1 derecede korumaya alındığı biliniyor.

Pazar ilçe merkezinden 7 km içeride,Yücehisar(Şentepe) Köyü'nde bulunmaktadır.Çevreye hakim bir tepede inşa edfilmiştir.
Hemşin Deresi'nin doğusunda bulunmaktadır.Dairesel bir plana sahiptir.Sur duvarlarını taş işçiliği muntazam değildir.Kalenin giriş kapısı kuzeydoğudadır ve iki kule ile desteklenmiştir.Ortada ise yine daire planlı bir kula daha vardır.Gözetleme ve haberleşmeyi sağlama amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir.Hazine arazisidir.Özgün Kullanımı Kale olup,bugün ise kullanılmıyor.Önerilen kullanım şekli ise Örenyeri olarak ziyarete açılabileceği söyleniyor.Şu an yoğun bitki örtüsü sebebiyle kalede fazla inceleme yapılamamaktadır.

Daha önce Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu “Ciha Kalesi'ni Rize turizmine kazandırmak için çalışmalarımız başladı. Rize'nin Pazar İlçesi'ne 7 kilometre mesafedeki Hemşin Deresi'nin doğusunda yer alan Yücehisar(Şentepe) köyündeki Ciha Kalesi 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından gözlem ve haberleşmeyi sağlamak amacıyla çevreye hakim bir tepede inşa edilmiş. Kale’nin bölgeye yeni bir turizm hareketliliği kazandırmasını planlıyoruz. Dairesel bir plana sahip kalenin giriş kapısı kuzey doğusundadır ve iki kule ile desteklenmiştir. Ortada ise yine daire planlı bir kule daha vardır. Kaleden, bugüne sadece sur kalıntıları ulaşabilmiştir. Tarihi mekanları merak edenler tarafından muhteşem doğa manzarası ile Ciha Kalesi keşif tutkunları tarafından görülmeye değer alanlar arasında yer almaktadır' dedi.
  Bu açıklamaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.Yöre turizmi için Pazar Kız Kaalesi-Kale-i Bala-Zil Kale ve Ciha Kalesi  
bulunmaz en önemli değerlerimizdendir.


Anahtar Kelimeler:
hayrettin bozacı
8.05.2014 18:36:46
yücehisar(şentepe) derken...şentepe yücehisara bağlı bir mahalle değil.şentepe ğ(x)ulivat

ilhan Bozacı
8.05.2014 19:55:47
önemli eser bölgemize türizm anlamında katkı sağlar ancak araçlar çikamiyor yollar taşli acilen betonlanması lazim merek edenlar kaleye çikamıyor .yolların yapılarak eserın restore edılmesı lazım lütfan eserlerımıze sahip çikalım

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI