Kim dedi olmaz. "PURO TÜTÜNÜ" Hasadı yapıldı

Kim dedi olmaz. "PURO TÜTÜNÜ" Hasadı yapıldı.

YÖREDEN HABER 10.08.2022 10:25:46 677 0
Kim dedi olmaz. "PURO TÜTÜNÜ" Hasadı yapıldı

PAZAR-Rize’nin Pazar İlçesinde yaklaşık 35 yıl önce tütün üretimi yapan Cavit Demircioğlu(82), nostaljik olarak çocuğu Halim Demircioğlu(45) ile birlikte Mart ayından diktiği Tütünlerin Hasadını yaptılar.

İlçenin Keskköprü Köyünde ikamet eden Cavit Demircioğlu(82) ve oğlu Halim Demircioğlu(45), o günleri ve günümüzde ilk kez 35 yıl üzerine yapılan ekim ve hasadı anlattılar.

35 YIL ARADAN SONRA YENİDEN HASAD YAPTI

Takriben 35 yıl önce bulunduğumuz köyde PAZAR PURO TÜTÜTNÜ yetiştiriliyordu. Söyleyerek o günleri babası ile birlikte tekrar yaşayan Halim Demircioğlu, “O dönemde bu bölgenin insanları için önemli bir geçim kaynağıydı.” Diyerek babasına “nasıl yetiştiriliyordu? Diye sordu.

EKİM VE HASAD DÖNEMLERİ VARDIR

82 yaşındaki Cavit Demircioğlu, “serüvenimiz Mart’ın 15’inde tarlaya tohum ekimi ile başlıyordu.20 gün içinde fide haline geliyordu. Mayıs’ın ilk haftalarında yoğun bir hazırlık dönemi bizi bekliyordu. Fideleri çabalayarak dikiyorduk” dedi.

BAKIMI ÇOK EMEK İSTER

Bakımının çok zor olduğunu söyleyen Cavit Demircioğlu, çabalayıp gübresini vuracaksın. Hasatlıklara karşı devletin vermiş olduğu ilaçlar ile ilaçlama yapıp, Haziran’ı hasat için bekliyorduk. Hasat Ağustos’ta biterdi. Diye konuştu

KURUTMA İŞİ ÇOK ÖNEMLİDİR

Demircioğlu, “Ardından İplere dizilir ve kurutma dönemi başlardı. Eski evlerde ve serendeler de asardık.20-25 gün kurutmaya bekletirdik. Güneş görmemesi lazım, serin havalarda bu işlemleri yapardık. Bağlayıp demet yapardık” dedi.

SATIŞ DÖNEMİ HEYECAN YAŞARDIK

Demircioğlu, Satış evresini ise şu şekilde anlattı. Balyalar haline getirilen tütünleri almak için Trabzon’dan ekipleri gelirdi. Ayrıca Pazar ilçemizde hangarlar vardı. Eksperler görev yapardı.3 nevi tütün olurdu.1.nevi 2.nevi ve 3.nevi.1 ve 2’nci neviler para ederdi.3.neviye ise az para verirlerdi” ifadelerini kullandı.

Devlet desteğini çekince üretimde durdu. Vatandaş ekimden vaz geçti.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı