HES Gerginliği

Şimşirli köyünde özel bir firmanın yapacağı HES'e karşı çıkan köylüler ile kendilerine destek veren grup, köyde bir araya geldi

YÖREDEN HABER 1.06.2014 08:48:15 19 0
HES Gerginliği
Bir grup, Şimşirli köyünde yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) ile çalışmalar kapsamında ağaç kesimi yapıldığı ve izinsiz dinamit patlatıldığı gerekçesiyle oturma eylemi başlattı. 

Grup adına açıklama yapan Bahri Bir, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda ağustos ayından önce yasal olarak patlatma yapılamayacağının açıkça yazdığını belirterek, 'Üç gündür patlatma yapılacağı duyumları aldığımız için HES inşaatı önünde nöbet tutuyorduk. Dün gece saat 02.00'de köyde cenaze olunca bir süreliğine ayrılmak zorunda kaldık. Sabah 06.00'da çok büyük bir gürültü ile uyandık. Bizim gidişimizi fırsat bilen firma çalışanları, hiçbir güvenlik önlemi almadan patlatma yapmış. Can güvenliğimizi hiçe sayarak çalışmalarını yürütüyorlar' dedi.


Amaçlarının eylem yapmak olmadığını, yasal haklarının korunmasını istediklerini ifade eden Bir, 'ÇED raporları hiçe sayılıyor. ÇED raporunun üzerine hiçbir tahrifat yapılamazken, tüzük ile tünel içi patlatma yapılabileceği izni çıkarılmış. Tamamen ÇED raporuna aykırı patlatmalar yapılıyor, ağaçlar kesiliyor. Artık son noktaya gelindi. Buradan ötesi yok. 1 megavat elektrik üretemeyecek derenin üzerine 3,5 megavat gücünde santral yapmaya kalkmışlar. Yasal olan hakkımızı kazanana kadar oturma eylemimizi gece gündüz sürdüreceğiz' diye konuştu.
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI