Hamsi, Türk Sularını Terk Ediyor

Av döneminin başladığı ilk ayda balıkçının yüzünü güldüren hamsi, Türk sularını erken terk etmeye başlayınca Karadeniz'de hamsi avı neredeyse durma noktasına geldi.

YÖREDEN HABER 8.12.2014 21:53:05 16 0
Hamsi, Türk Sularını Terk Ediyor
Gülyalı Balıkçı Kooperatifi Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, AA muhabirine, Karadeniz'de hamsi avının Sinop tarafından başladığını ve bugünlerde Rize açıklarında sürdürüldüğünü söyledi.
Hamsinin göç yönünü Rusya, Ukrayna ve Gürcistan sularına çevirdiğini belirten Gönül, 'Hamsi eylül ile mayıs ayları arasında avlanırken son 5-6 yıldır hamsi avı 1-2 ayla sınırlı kalıyor' dedi.
Bu sezon da hamsi avının erken sona ereceğini tahmin ettiklerini anlatan Gönül, bu yıl hamsSinin beslenemeyip küçük kaldığını ifade etti.
Gönül, bu yıl Karadeniz'de hamsi avının kasım ayının ilk haftasından itibaren başladığını ancak avlanma süresinin çok sınırlı kaldığını dile getirerek, 'Hamsi avı bir aydan fazla sürdü, şimdi göç yolunda. Balıkçılar da hamsinin peşinde. Kısacası hamsi kaçıyor, balıkçılar kovalıyor' diye konuştu.
Küresel ısınma ve üreme yerlerinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle hamsinin erken göç ettiğini anlatan Gönül, şunları kaydetti:
'Hamsi balıkçıların da ezberini bozdu. Her yıl uzun süre avcılık bekleyen balıkçılar, hamsinin erken göç etmesiyle artık umduklarını bulamıyor. Zaten Karadeniz'de av sahası çok dar. Hamsi az, avcı da çok olunca av miktarı düşük kalıyor. Hamsi avında abartılı teknoloji de kullanılıyor. Hem küresel ısınma hem de diğer sebeplerden dolayı hamsi erken göçe başladı. Hamsi geldiği yere geri gidiyor.'
'Fiyatlarda artış yaşanabilir'
Gönül, hamsinin erken göç etmesi nedeniyle düşük kalan hamsi avının fiyatlara yansıyabileceğini vurgulayarak, tezgahlarda kilogramı 5 ila 8 lira arasında değişen hamsinin fiyatının önümüzdeki günlerde artabileceğini kaydetti.
Vatandaşların buna hazırlıklı olması gerektiğini anlatan Gönül, 'Rize açıklarında avlanan hamsinin kasası Ordu'ya gelene kadar ciddi anlamda pahalı olacaktır. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyacaktır. Tahmin ettiğimiz gibi hamsi Türk sularımızı erken terk ederse hamsinin kilosu 10 liradan aşağı düşmez' ifadelerini kullandı.
Balıkçılar hamsinin peşinde
Hamsinin göç etmeye başlamasıyla balıkçılar da hamsinin peşine düştü.
Sinoplu balıkçı Erdal Batmaz, ilk hamsi avını 5 Kasım'da gerçekleştirdiklerini belirterek, hamsi avına Sinop açıklarında başladıklarını söyledi.
Daha sonra hamsinin Batı Karadeniz'den Doğu Karadeniz'e doğru göç etmeye başladığını kaydeden Batmaz, 'Hamsi şimdi Rize, Hopa açıklarında. Biz de balıkçılar olarak peşindeyiz ancak bu bölgelerde de çok az miktarda hamsi bulunuyor. Bizim için 'Hamsi bitti' diyebiliriz. Hamsi Karadeniz'i terk etmek üzere' dedi. - Ordu 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı