Fotoprof ile Hopa’da bilinmeyen yolda 16 Km kat ettik.

Fotoprof’un hafta sonu gezilerine HOPA güzergahında çoğu kişiler tarafından bilinmeyen ve insan gücü ile zor kullanılarak yapılan yolda 16 kilometre yürüdük.

YÖREDEN HABER 13.11.2017 13:29:53 706 1
Fotoprof ile Hopa’da bilinmeyen yolda 16 Km kat ettik.

Gezi ile ilgili açıklamalarda bulunan Emin Kanbur yaptığı açıklamalarda; Bugün aykırı rota demiştik. Bu tabiata aykırı rota değildir. Karadeniz sahiline 70-90 rakımında eski Aleksandır adı altında isimlendirilmiş yolda yürüdük. Bu yol il ve ilçeleri değil, devletleri birbirine bağlayan Ruslar tarafından iş makinesi kullanılmadan kazma kürek ile yapıldı. Yaklaşık 13 Km Çağçe denilen tepedeyiz. Hemen önümüzde Kemalpaşa içerde olmak üzere Batum var.16 kişilik bir ekiple yola çıktık. Muhteşem manzaralar ve düzenli kurulmuş köyleri gezerek ,eski taş evleri ve yeni mimari yapıları görme şansı yakaladık. Hopa-Abuıslah-Esenkıyı sırtlarını geçtik. Buradan sahile inerek Muhlama ziyafeti çekeceğiz. Katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Hopa Orta Mahallesinden Atilla Halilağaoğlu, Fotoğraf sanatçısı Fotoprof başkanı Emin Kambur’a tarihi mazilerle dolu güzergah hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“ Bu yol ’un Hopa-Kemalpaşa-Sarp’a bağlantısı var.1900’lu yıllarda Ruslar tarafından yapılmış yoldur. İş makinesi kullanılmadan sadece Kazam ve Kürek ile yapıldı.1930 lu yıllarda gençlerimiz yolu vergi vermemek üzere çalışarak yaptılar. Biz bu yöreye benim dedem Halilağa denilen zat Yavuz Sultan Selim Kırım seferine çıkıp seferden dönerken burada Yavuz Sultan Selim Dağı vardır dağda otağ kuruyor. Benim dedem 3 kardeş Yavuz’un ordusunda askerdiler. Tokat Zileli’ydiler.En. En büyükleri Halilağa Yuvuz Sultan Selim’e çıkar ve “ağam beni affet 3 kardeş orduya hizmet ediyoruz. Ben Hopa’yı çok sevdim. Burada kalabilirmiyim” der, Yavuz Sultan Selim bir heybe altın vererek Hopa’ya yerleşmesini sağlıyor. Bizde ondan türedik. Bu köyde Halilağa sülalesi yanında Sürmenağa sülalesi vardır. Sürmenağa Yavuz’a bir çuval dolusu altın götürdü. Ve dedi mi de ona emanet etti. Ve “ bu benim sana emanetimdir buna iyi bak” dedi. Bu olay Yavuz 1514 veya 1517 de kırım Kırım seferinden dönerken gerçekleşti”. Dedi.

Bu köyde Hicri 1278 yılında yapılmış iki cami bulunuyor. Bu camilerden birisi restorasyon yapılıyor. Abuislah Sakalışerif Camisi sahilde ibadete açıktır. Aslen Rizeli olan Alpsalan Mamat bize hanımın köyünde Çay ve yöresel pasta ikram etti. Bu köyün gençleri o dönemlerde çok çileler çektiğini anlattı. Abıislah sözü “islah edilmiş su” anlamına geldiğini açıkladı. Bu köyde su sıkıntısı yok. Çoğu yerde musluk var. Fazla kullanılmayan yöre çok verimli topraklara sahip, Her türlü sebze ve meyve üretimi yapılıyor. Evler son derece düzenli yapılmış olduğunu tespit ettik. Ekip toplamda 16 KM yol yaya yürüdü.


Fotoğrafçı-Emin Kanbur
Anahtar Kelimeler:
orhan küçükali
13.11.2017 18:07:45
bu yolun yapiminda lazca kİaİa denİlen çİnlİlerde ruslar tarafından çaliştirilmiş olup yerlİ halk İse şeker karşiliğinda çalişyirilmiştir.yerlİ halkla ruslarin eğlence amaçli güreştİrİldİklerİ söylenmektedİr.tamamen kazma kürek İmalati olan yol hİç bİr bakim yapilmadiği halde halen kullanilabİlİr durumdadır.öylesİne sağlam zemİn yol İçİn seçİlmİştİr.yavuzsultan selİm se abuİslahta değil başköy(xİğİ)de otağ kurmuş olup bu İkİ köy bİrbİrİne komşudur.dağlarimiz İsmİnİde osmanli sultanindan almiştir.ruslar harşİt çayina kadar gelip....bolşevİk devrİmİ İle gerİ dönerken yerlİ halka hİğçbİr şekİlde mal can namus güvenlİğİ açisindan sorun çikartmamişlardir orhan küçükali hopa

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI