Dünyanın En büyük 5.Gen Havuzu Pazar’da açıldı.

Dünyanın En büyük 5.Gen Havuzu Pazar’da açıldı.

YÖREDEN HABER 3.06.2022 11:12:22 41 0
Dünyanın En büyük 5.Gen Havuzu Pazar’da açıldı.

HABER; MÜCAHİD UZUN

PAZAR-Pazar Ziraat Fakültesi yerleşkesinde TÜBİTAK tarafından desteklenen, Üniversitenin ve Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün ortaklaşa yürüttüğü ÇAYKUR’un da müşteri olarak yer aldığı “Çay Bitkisi Gen Havuzunun Oluşturulması ve Ticari Çay Çeşit Adaylarının Belirlenmesi “başlıklı KAMAG 1007 Projesi çerçevesinde oluşturulan ULUSAL ÇAY GEN HAVUZU açılışı yapıldı.

Açılışa TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Rize Valisi Kemal Çeber, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, il protokolü, ilçe kaymakamı Mustafa Akın, Belediye Başkanı Ahmet Basa, ilçe protokolü, siyasi parti temsilcileri, STK lar ve vatandaşlar katıldı.

ULUSAL ÇAY GEN HAVUZUNUN ÖNEMİ

Proje kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesinde Çay Üretimi yapılan Rize-Trabzon-Artvin ve Giresun illerindeki bütün çay alanları taranmış ve 2054 adet farklı çay genotipi tespit edilmiştir. Bu çay genotiplerinden çelik alınarak her birinden 50 adet fidan üretilmiş ve her biri Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulan “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ulusal Gen Havuzuna” dikilmiştir. Aynı zamanda Çay araştırma serasında da koruma altına alınıştır.

Gen havuzuna aktarılan genotipler en iyileri seçilmiş ve ticari değeri yüksek siyah, beyaz yeşil oolong çay çeşit adaylarının belirlenmesi ve ticarileşmesi yönünde önemli adımlar atılmıştır.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI