ÇAYKUR’A DESTEK AÇIKLAMASI

Rize Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı ve aynı zamanda Çayeli Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükislamoğlu; Pazar, İyidere, Güneysu, Ardeşen, İkizdere, Çamlıhemşin, Derepazarı, Çayeli, Fındıklı ve Kalkandere Ziraat Oda Başkanlarını

YÖREDEN HABER 1.06.2021 11:31:38 115 0
ÇAYKUR’A DESTEK AÇIKLAMASI

Haber ve Fotoğraflar: Bayram Ali Kavalcı

Rize Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Küçükislamoğlu; “Bölgemizin tek geçim kaynağı, Rizelinin ve çay müstahsilinin ekmeği olan çayımızın sorunlarını ve ekmeğimizin üzerine oynanan oyunlara dikkat çekmek için bir araya geldik. Ziraat odaları olarak çiftçilerimizin sesini duyurmaya çalışmaktayız. Bölgemizde uzun yıllardan beri üretilen çayın ve çay sektörünün sorunları defalarca çözülmek üzere ele alındıysa da bir türlü kesin sonuca ulaştırılamadı. Bu sorunların giderilmesi için dönemin iktidarları ne kadar çalıştıysa sorunlar tam olarak çözülemedi ve bu günlere gelindi.

Çayımızın temel sorunları olarak; çay fiyatı, çay alım politikaları, çay kanunun hala çıkarılamaması ön planda yer almaktadır. Çay müstahsili olarak bizler çayımızı hak ettiği bedelden kontenjansız ve kotasız satmayı arzulamaktayız. Sektördeki çay alımlarının yarısından fazlasını milletin malı çiftçimizin sigortası diye gördüğümüz ÇAYKUR Genel Müdürlüğü alarak işlemekte, kalan kısmını da özel sektör işlemektedir. Çay üreticileri olarak; çayımızın hak ettiği değeri almasını, çay üreticilerinin sektörde fırsatçılık yapan özel sektör fabrikalarına mahkûm edilmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasını ve çay kanununun acilen çıkarılmasını talep etmekteyiz. Çayımıza uygulanan çay fiyat politikaları ve çiftçinin sigortası olarak gördüğümüz ÇAYKUR genel müdürlüğüne yapılan destekler göze alındığında çayın üzerinden siyaset yapılmadığı, bölgede bir milyonun üzerinde kişiyi ilgilendiren proje olarak görüldüğü ve devlet imkânlarının kullanıldığı aşikârdır.

Çay üreticileri olarak her daim eldeki imkânları sonuna kadar kullanarak fiyat açıklayan ve ÇAYKUR genel müdürlüğünü destekleyerek üreticilerimizin yüzünü güldüren Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayip ERDOĞAN olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Her daim bu sektörden nemalanmak ve üreticinin alın terini çalmak isteyenler olacaktır. Bizler ziraat odaları olarak bu tip yapılanmalara ve haksızlıklara karşı durmaktayız ve duracağız. Bu mücadelemizde yanımızda her daim duran ve haksızlıklara boyun eğmeyen başta Genel Başkanımız Şemsi BAYRAKTAR olmak üzere mücadelemize destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Son günlerde bölgemizde ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne yapılan haksız saldırıları ve tenkitleri gözlediğimizde; ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün kapasitesinin üstünde bir çay alımı yaptığı ve fedakârca bir çalışma ortaya koyduğu, kontenjanı da zorunlu olarak uygulandığı, Sezondaki sıkışıklığın nedeni, sezon açılışının pandemi yasaklarına rastlaması, hava koşullarının olumlu gitmemesi, çayın her yerden kısa sürede çay kura gelmesinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bunlar sezonda görülen geçici sorunlardır. Bizler sektörün yapısal sorunlarına odaklanmalıyız. Sorunların çözümü için başta ÇAYKUR Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm ilgililer fedakârca çalışmaktadırlar. ÇAYKUR yönetiminde görev yapan Başta Genel Müdürümüz olmak üzere tüm çalışanlarına teşekkür ederiz. ”diye konuştu.

Koordinasyon Kurulu Başkanı Küçükislamoğlu açıklamasının devamında; “Değerli Üreticilerimiz yaş çay sektörüne yeni düzenlemeler getiren ÇAY KANUNU bir an öce çıkarılmalıdır. Rize de bulunan RECEP TAYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ çay ihtisas üniversitesi olarak kabul edilmiştir. Üniversitemize Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Tarım bakanımız çay kanunu ile ilgi bir taslak çalışması yaptırdı. Bizler de ziraat odaları olarak bu çalışmanın içinde bulunduk hazırlanan kanun taslağı Tarım Orman Bakanlığına gönderildi. Bizler Ziraat odaları olarak; Rize’nin evladı çay üreticisinin teminatı olan Cumhurbaşkanımızdan; 1-RTE Üniversitemizin hazırlayıp bakanlığa sunduğu ÇAY KANUNU’NUN bir an önce yasalaşmasını, 2-Cumhurbaşkanımızca açıklanan yaş çay alım fiyatından daha düşük fiyattan çay alan ve çiftçimizin alın terini çalan özel sektöre fırsat verilmemesini, 3-ÇAYKUR un alım kapasitesini artırmasını ve fabrika kiralayarak çay üreticisinin tüm çayını almasını, 4-Araç üzerinde yaş çay alımlarının yasaklanmasını, 5-Çay sektöründeki yapısal sorunların giderilmesini, Talep etmekteyiz. Cumhurbaşkanımızın biz çay üreticilerini yalnız bırakmayacağını ve bizlerin sorunlarının bir an önce ele alınarak çözülmesi inancıyla; Çay üreticileri adına tüm kamuoyuna saygılarımızla duyurulur” şeklinde tamamladı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI