Çay sektöründe yeni uygulama ve çözümler

Rize Ticaret Borsası öncülüğünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından borsada çay sektörü temsilcileriyle çay için uygulanabilir kooperatifleşme yöntemleri konuşuldu.

YÖREDEN HABER 22.04.2014 14:42:54 31 0
Çay sektöründe yeni uygulama ve çözümler
  1. Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Kooperatifler Dairesi Başkanı Ekrem Alper BOZKURT, Şube Müdürleri Yavuz Selim AKÇAKALE ve Ahmet Sağlam, Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Meclis Başkanı Resul Okumuş ve çay sektörü temsilcileri katıldı.

    Rize Ticaret Borsası adına konuşma yapan Başkan Erdoğan, çay sektöründe kooperatifleşmenin önemine değinip, sektörün kalkınması için kooperatifleşmenin iyi bir yöntem olduğunu vurguladı. Ayrıca Erdoğan, borsa olarak çay sektöründeki kooperatifleşme çalışmasının yanında olduklarını, her zaman destek olacaklarını ifade etti.

    Toplantıda sunum yapan Kooperatifler Daire Başkanı Ekrem Alper Bozkurt, kooperatiflerin ihtiyaç duyuldukları her yerde kurulabilmeleri ve sermayenin bir araya gelmesini sağlamaları nedeniyle özellikle yoksulluğun azaltılmasında etkin bir araç olduğunu ifade etti. Ayrıca birçok kooperatiflerin sosyal ve ekonomik destek sistemlerine, eğitim, sağlık, sigorta, kredi ve diğer gerekli hizmetlere erişim sağlamada önemli katkılar sağladığını vurgulayan Bozkurt, “Kooperatif işletmeler en iyi uygulama alanını, gelişmiş pazar ekonomilerinde göstermektedir.
    Kooperatifçilik serbest pazar ekonomilerinde zayıflıkları azaltarak çeşitli ekonomik aktörlerin, ekonomik sistemde yer ve söz sahibi olabilmeleri bakımından denge sağlayıcı bir mekanizma sunmaktadır”
    dedi.

    Bozkurt, “Dünya genelinde 1 milyardan fazla insanın ortak olduğu kooperatifler; tarımdan, sanayiye, el sanatlarından bankacılığa kadar birçok değişik alanda faaliyet göstermektedir. Dünya gıda üretiminin yarısından fazlası kooperatifler eliyle sağlanmaktadır. Dünyada 750.000 bin kooperatif bulunurken, ülkemizde bu sayı 84.000 civarındadır. Yani dünyada kooperatifçiliğin %10’nu Türkiye’dedir. Ama ülkemizde kooperatifçiliğin yaygın olması yanında dünyaya göre az ortaklı kurulan kooperatifler büyüyememektedirler. Eğer çay sektöründe kuracağınız kooperatifin büyümesini çok kar sağlamasını istiyorsanız. Öncelikle çok ortaklı güçlü bir kooperatif oluşturmanız gerekiyor” dedi.

    Ülkemizde kooperatifçilik hem ben kalkınayım hem ülkemiz kalkınsın stratejisiyle kurulmuş ve uygulanmaya devam ettiğini ifade eden Bozkurt, “Rize ve çay sektörü içinde uygun bir kooperatifleşme modeli bulunup, uygulanabilirse çay sektörü için faydalı olacağına inanıyorum. Bakanlık olarak çay sektörü için araştırmalarımız sonucunda en uygun kooperatif modelinin “Üretim Pazarlama ve Yardımlaşma Kooperatif” modeli olduğunu söyleyebilirim. Hiç şüpheniz olmasın çay sektörü için oluşturulacak çok ortaklı ve yönetmeliği iyi belirlenmiş bir kooperatif, hem çay sektörünü hem de Rize’yi kalkındıracaktır” dedi.

    Toplantı sonrası çay sanayicileri arasında kurulması düşünülen kooperatif için aşağıda adları listelenmiş olan bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyon çay sektöründe kurulacak kooperatifin nasıl olacağını, yönetmeliğinin nasıl olması gerektiğini araştırıp, gerekli çalışmaları yürütecek.

    Kooperatifçilik Komisyonu
    • Kooperatifler Dairesi Başkanı Ekrem Alper BOZKURT
    • Şube Müdürü Yavuz Selim AKÇAKALE
    • Şube Müdürü Ahmet Sağlam
    • Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı - Resul Okumuş
    • 53. Rize Merkez Kooperatifi - Alpaslan Mamat
    • Rize Tarım İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü - Tuğrul YILMAZ
    • Rize Çay Sanayicileri Derneği Başkanı - Ramiz Çolak
    • Hayat Çay San. - Mürşide Okumuş
    • Şaban Yakıcı
    • Balcılar Çay - İlknur Yönaçar Balcı
    • Fazlıoğlu Çay- Alaattin Fazlıoğlu
    • Karaca Çay San. Tic. A.Ş. - Sevilay Yanılmaz
    • Rize Ticaret Borsası Genel Sekreteri - İsmail Kocaman
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI