Batum'a kalkacak Tren yolu

Hopaport Genel Müdürü Meriç Özer, Hopaport’u İran’a tanıttıklarını söyledi.Demiryolu ile ilgili de ilginç açıklamalarda bulundu.

YÖREDEN HABER 5.06.2014 07:50:39 88 0
Batum

HOPA- BATUM DEMİRYOLU PROJESİ ÇOK ÖNEMLİDİR

Bunlardan birisi, sürekli gündemde olan Hopa-Batum Demiryolu projesidir. Bu konu yıllardır gündemde. Hem nakliye açısından hem Hopa’nın gelişimi açısından, hem Artvin’in gelişimi açısından hem limanın ekonomisi, şehrin ekonomisi, istihdam, yük potansiyelinin artması buradaki kişi başına düşen gelirin artması, buraya tekrar göçün gelmesi noktasında tabi çok önemli. Biliyorsunuz Hopa Artvin özelinde tek nüfusu artan yerdir. Bunun da nedenlerinden birisi liman gibi, nakliye gibi, lojistik gibi, gümrük gibi ciddi anlamda bir iş ve işleyişin olmasıdır. Ancak demir yolu projesi yaklaşık 20-30 yıldır dönem dönem gündeme gelmiş. Dönem dönem gündemden inmiş. Fakat bugüne kadar hiçbir resmi adım atılmamış. Hep konuşulmuş, hep görüşülmüş. Özellikle bu 5 yıl içerisinde bu konunun tamamıyla çözülmese bile adımlar atılması noktasında bir şeyler yapılacağına inanıyorum. Şuanda gündemde olan bir konu. Şuanda gündemde Türkiye’de Denizcilik Müşteşarlığı, TCDD,ve DLH tarafından Türkiye’deki limanlara demiryolunun bağlanması için bir mastır çalışması yapılıyor. Bu mastır çalışması için yakın bir tarihte bir heyet bize geldi.

Bu konu her zaman gündemde ama, maalesef bugüne kadar, hem bizim tarafımızdan hem Hopa tarafından, hem Artvin tarafından, hem buralı siyasiler ve buralı işadamları tarafından çokta fazla ele alınmamış, çokta ciddiye alınmamış, konuşulmuş, görüşülmüş ama bugüne, müspet yada menfi olarak adım atılmamış. Ben bu konunun özellikle bu dönemde hem belediye başkanımız, hem kaymakamımız hem valimiz, hem Hopa Ticaret Odası, hem bizler, hem dışarıdan akademisyenler bu konunun uzmanları, hem de Ankara’daki bürokratlar tarafından bu konuda bir gelişme kaydedilmesinin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Yani bu konuyla herkes ilgileniyor ama bir noktadan sonra artık adım atılması gerekiyor. Bu zor bir konu. Uluslararası anlamda bir demir yolunun yurtdışında ek olarak yapılması gerekiyor.

DEMİR YOLU BATUM’A KADAR GELİYOR .

Demiryolu Batum’a kadar geliyor ama Batum’dan Sarp Sınır Kapısı’na oradan da bizim limanımıza kadar gelmesi gerekiyor. Bu demiryolunun iki etabı var. Bir tanesi Türkiye içerisinde, diğeri de Sarp Batum yani Gürcistan’da. Yurtdışı politikalarımız, yurtdışı anlaşmalarımız, Gürcistan ile diplomatik görüşmelerimiz vs bunların kısa sürede çözülememesi ya da bunların sadece bize bağlı olmaması. Bir diğer konu ise yapılan kısmi çalışmalara göre 50 milyon Dolar ile 60 milyon Dolar arasında bir yatırım bedeli gerekiyor. Bu arada coğrafi olarak biliyorsunuz Karadeniz böyle bir şey yapmak için oldukça zor. Belki deniz dolgusu yapılması ya da yeni tünellerin açılması gerekiyor. Geçmiş dönemde 1990’lı yıllarda Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından yapılan bir fizibilite raporu. Bu fizibilite raporunda da 7 tane tünel, yaklaşık maliyeti gibi bir rapor yayınlanmış. Ancak bu sonra realiteye dönüşmemiş. Şu anda da bizim planlarımızda var ama hükümetin, 2023 ile 2033 arasında böyle bir şey yapılması gündemde. O yıllar bizim için çok geç. Önemli olan bu yatırımın bu 5 yıl içerisinde mutlaka adımının atılması ve yapılmasıdır.



Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI