Bakan Çelik Çaykur için neler dedi?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 Sezonu Yaş Çay taban fiyatı açıklaması toplantısında yaptığı konuşmada, “ÇAYKUR olarak çaya bu sezonda enflasyonun üzerinde %12.03 rakamını bulan bir fiyat vererek, çay üreticil

YÖREDEN HABER 18.05.2016 11:02:24 110 0
Bakan Çelik Çaykur için neler dedi?
 Bakan Çelik’in konuşmasından önce, ÇAYKUR Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, “ÇAYKUR’un son bir kaç yıldır, yaş çay hasadı ve üretiminin yapıldığı, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 202 çay tarımı üreticisi ve bir milyonu bulan aileleriyle birlikte, üreticilerin refahı, ekonomik büyümesi ve çayını her sezonda rahat satarak parasını hemen akabinde almasının yanında, devrim niteliğindeki uygulamalarla, ÇAYKUR’da yıllar sonra ilk defa başlatmış olduğu ve birçoğu bugün hizmette olan randevulu sistemin hayata geçirilerek, yıllar sonra üreticilerin rahatlatılması, ruhsatsız çaylıkların ruhsatlandırılması,  kapasite artırımı, yeni fabrikalar, yeni ürün çeşitliği, organik tarım havzalarının genişletilmesi, Yeşil çay pudrası üretimi ve beraberinde getirdiği onlarca ürün çeşitliliği, çay paralarının zamanında ödenmesi, Didi soğuk çay markasını ürün çeşitlerinin ÇAYKUR’a kazandırılması, didinin yurt içi ve yurt dışında satış rekorları kırması,  ihracat, dünyanın en büyük paketleme fabrikasının yapılması, Siteviya şeker otu, Çayla çay evleri ve yıllar sonra Çaykur’un bu senede rakamsal olarak kara geçmesi, günlük yaş çay kapasitesinin Çaykur tarihinde ilk defa 6 bin tonlarda 8600 tonalar çıkartılması gibi, onlarca yeni uygulamayı yaş çay üreticilerinin, ülkenin ve bölgenin ekonomisine kazandırılması noktasındaki çalışmaları sırayla anlatarak, kendilerine Çay Kanunu çalışmalarını başlatma ve Çaykur’da başlatmış oldukları yeni yatırımlarına desteklerinden dolayı Sn. Bakanımız Faruk Çelik’e, Rize, Trabzon, Giresun, Artvin Milletvekillerine ve yaş çay üreticilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Çaykur Genel Müdürlüğü birinci kat büyük salonunda düzenlenen 2016 Yaş çay kampanyası taban fiyat açıklamasına, Bakan Faruk Çelik’le birlikte, ev sahibi Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Milletvekilleri, Hasan Karal, Hikmet Ayar, Osman Aşkın Bak, Bakanlık bürokratlarıyla birlikte yüzlerce çay üreticileri, özel sektör fabrika sahip ve yöneticileri, çeşitli siyası partilerin temsilcileri, Belediye Başkanları, STK ve Oda Başkanları, ÇAYKUR’da görev yapan üst düzey yönetici ve personel ve Çaykur Çay Fabrika Müdürleri ve Rize’de görev yapan çok sayıda yazılı ve görsel basın mensupları katıldılar. Rize Milletvekili, diğer Milletvekili arkadaşları adına da kısa bir konuşma yaparak, Yaş çay taban fiyatının açıklanacağı günün, Rizeliler hemşerileri için özel bir bayram gün olduğunu ifade etti. Çay kanunu taslağının hazırlanması noktasında, sn. Bakan Faruk Çelik’e teşekkür ederek, kendileri döneminde inşallah bu kanunun gerçekleşeceğini ifade ederek, bu konudaki çalışmalarında birlikte çalışmanın mutluluğunu dile getirdi. Milletvekili Karal,  ÇAYKUR Genel Müdürü sn. Sütlüoğlu’nun, ÇAYKUR’daki başarılı çalışmalarına vurgu yaptı. Taban fiyatının üreticileri geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu dönemde iktidarları tarafından üreticileri mutlu edecek fiyatın sevincini getirdi. 2016 sezonu Yaş çay taban fiyatı töreninde konuşan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 yılı yaş çay alım fiyatının yüzde 12,03'lük artışla 1,77 liraya çıkarıldığını, 13 kuruş destekleme primi eklendiğinde de üreticinin eline 1,90 lira geçeceğini açıkladı. Ve bu fiyat açıklamasının ardından salonda bulunan topluluktan büyük alkış aldı.
Bakan Faruk Çelik, 2016 Yılı Yaş Çay Alım Kampanyası açılış töreninde yaptığı konuşmada, 3 Mayıs'ta ÇAYKUR'un yaş çay alımına başladığını, bu güne kadar kısa sayılacak bir zamanda 75 bin ton yaş çay satın aldığını ifade etti.
Bakan Çelik, “Eli nasırlı çay üreticilerini hiçbir zaman mağdur etmediklerini vurgulayarak, '2015 yılında bildiğiniz gibi yaş çayın kilogramı 1 lira 58 kuruştu. 12 kuruş ayrıca prim desteği ile birlikte 1,70 lira üreticinin eline geçen fiyattı. Ülkemizde bugün var olan, olumlu, olumsuz, bütün etki ve faktörleri değerlendirerek, 2016 yılı yaş çay fiyatını 1,58 liradan 1,77 liraya çıkararak yüzde 12,03'lük bir artış gerçekleştiriyoruz. Enflasyonun yüzde 6,5 olduğu dikkate alınırsa yüzde 12,03'lük artışın ne anlama geldiğini hepiniz tahmin edersiniz. Kümülatif olarak 13 liralık destekleme fiyatını da koyduğumuzda toplamda üreticinin eline 1,90 lira geçecektir. “diye açıkladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sn. Faruk Çelik, Çaya desteğimizi en iyi şekilde bu zamana kadar olduğu gibi, bundan sonra da artarak devam edecektir. ÇAYKUR’da son yıllarda, Genel Müdürümüzün hayata geçirmiş olduğu önemli yatırım ve projeler sürekli üreticilerimizin ve bölge ekonomisin, çayın güçlenmesi noktasında devam etmektedir. Çay kanunu ihtiyacı doğrultusunda, Çay kanunu çalışmalarımızı başlattık, yakın gelecekte inşallah sizlerle hep birlikte nihai bir şekil vererek, başlatmış olduğumuz bu çalışmalarımızı sonuçlandırmış olacağız bakanlık olarak bu konuda ilinizin milletvekilleri, Genel müdürlüğümüz, STK ve Odalarımız ve siz değerli üreticilerimizin bilgi ve görüşleri doğrultusunda, ne yapacaksak şeffaf bir şekilde çay kanunu hayata geçirmiş olacağız. Bugün ÇAYKUR’un kar oranını %88’ lere çıkarmış olması sevindiricidir. Buradan özel sektördeki hemşerilerime de seslenmek istiyorum. Üreticilerin çayını değerinde alsınlar. Ödemelerini makul sürelerde vaktinde yapsınlar. Üreticilerin alacakları karşılığı para dışında bir ürün ödemesi yapmasınlar. “ şeklinde de uyarıda bulundu. ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun ÇAYKUR’da hayata geçirmiş olduğu çok sayıda yatırım ve projelerden övgüyle bahsederek, ÇAYKUR’un her geçen yıl çok daha güçlenerek sağlam yatırım ve projelerle çay sektörünün ve bölgenin çok önemli devasa bir sektörü olduğunu dile getirdi.

2016 yaş çay taban fiyatının, genelde ülkemize, yerelde bölgemize ve tüm üreticilerimize, milyonlarca çay üreticisi aileye, binlerce çalışan, üreten ve tüketen herkese bol bereketli, kazasız, belasız, hayırlı kazançlar getirmesini Allah-ü teladan niyaz ediyorum.

Yazı ve Fotoğraf: B.ALİ KAVALCI
    

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı