ARDEŞEN’DE, “FİDE BİZDEN ÜRÜN SİZDEN” TANITIMIYLA 10 BİN FİDE DAĞITILDI

Ardeşen Belediye ve Ardeşen Ziraat Odasıyla birlikte yürüttüğü projede üreticilere, toplamda 10 bin adet çeşitli sebze fidesi dağıtıldı.

YÖREDEN HABER 28.05.2021 09:50:39 36 0
ARDEŞEN’DE, “FİDE BİZDEN ÜRÜN SİZDEN” TANITIMIYLA 10 BİN FİDE DAĞITILDI

Rize’nin Ardeşen İlçesinde İlçe Belediyesi ve Ziraat Odasının iş birliğinde yapılan proje kapsamında vatandaşlara 10 bin adet sebze fidesi dağıtıldı. Ardeşen İlçesine bağlı Fırtına Mahallesinde, bir kısmı İlçe Belediyesine ait seralarda yetiştirilen, bir kısmı da İlçe Ziraat odası tarafından temin edilen 10 bin adet domates, patlıcan, biber ve salatalık fidesi yapılan bir programla ücretsiz olarak vatandaşa dağıtıldı.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

Ardeşen Belediyesine ait sera tesislerinde düzenlenen programa Ardeşen İlçe Kaymakamı Ekrem Çeçen, İlçe Belediye Başkanı Avni Kahya, İlçe Jandarma Komutanı Erdal Yıldırım, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Terzi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Reşat Yazar, İlçe Ticaret Odası Başkanı İsmail Kuyumcu, İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanı Tahsin Bekir Yazıcı, Belediye Başkan Yardımcıları Y. Kenan Hatipoğlu, Mustafa Ön, Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Fatma Okutan, İlçe Kütüphane Müdürü Niyazi Gül, Belediye Daire Müdürleri ve Vatandaşlar katıldı.

Kabaoğlu; Fideleri Çocuklara Diktirin.

İlçe Ziraat odası Başkanı Turan Kabaoğlu ise konuşmasında; Belediyemizle birlikte yapılan bu etkinlik içeriğinde 10 bin adet sebze fidesi dağıtıyoruz. Kıymetli vatandaşlarımız sizlerden isteğimiz tek bir şey var, bu fideleri toprakla buluştururken mutlak surette çocuklarınız ile bir faaliyet yaparak dikmenizdir.

Öte yandan gelecek yıl için de İlçe Ziraat odası olarak güzel bir projemize hayat vereceğiz. Bölgemizin geçim kaynağı statüsünde olan Çay’ımızı fideleştirmeye başladık. Önümüzdeki yıl İlçemize bağlı her bir köye 1 dönüm araziyi kaplayacak kadar sayıda vatandaşa Çay fidesi dağıtacağız.

Bu günde burada İlçe Belediyemizle birlikte ortak bir proje kapsamında 10 bin adet sebze fidesini siz kıymetli hemşerilerimize dağıtmaktayız. Etkinliğimiz Bölgemize ve İlçemize şimdiden hayırlı olsun.” İfadelerine yer verdi.

Fide Dağıtım Programında bir konuşma yapan Ardeşen Belediye Başkan Avni Kahya konuşmasında şunlara değindi; “ Ardeşen Belediyesi olarak geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda bölgemizden toplanan ata tohumlarımızı seralarımızda fide olarak yetiştirip halkımız arz etmekteyiz. Geçtiğimiz yıl 4 bin adet sebze fidesi dağıttık. Bu yıl ise İlçe Ziraat Odamızdan da destek alarak bu sayıyı üçe katlayarak 10 bir in üzerinde sebze fidesini bu gün burada halkımıza dağıtmaktayız.

Proje ortağımız olan Ziraat Odamıza da bu projede bize olan desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Bu etkinliği geçtiğimiz yıl Belediye binamızın önünde yapmıştık. Bu yıl ise vatandaşlarımızın ata tohumlarından organik bir şekilde fideleri nasıl elde ettiğimizi görmeleri için sera alanında yaptık. Şuan içinde bulunduğumuz yerleşke 5 bin M2 alanda 2 si karbon fiber tam kapalı 2 si de yarı açık olmak üzere 4 adet seramız ve tamamen açık uygulama alanlarımız mevcut.

Bölgemizin kaybolmaya yüz tutan ata tohumlarının yanı sıra yine kaybolan değerlerimizden armut popülasyonuyla ilgili İlçe Ziraat odamız, Pazar ve Fındıklı İlçemizde bulunan vatandaşlarımızdan da destek alarak gen havuzu oluşturduk. Bu sayede Doğu Karadeniz bölgesinde bilinen 90 adet ata tohumu armut fidelerimizden 36 sini toprakla buluşturduk ve önümüzdeki süreçte bu organik ata mirası armut fidelerimizi kıymetli bölge halkımıza arz edeceğiz.

Bugün ise organik yetiştirilen sebze fidelerimizi halkımız ile buluşturma adına bir araya geldik. Bu etkinliğimizin bölgeye ve ilçeye hayırlı olmasını Yüce Mevla’dan Niyaz ederim.” Şeklinde konuştu.

Kaymakam Çeçen; Ata Tohumlarına Sahip çıkıyoruz.

İlçe Kaymakamı Ekrem Çeçen konuşmasında şunlara değindi; “ilçemizde üretime dayalı yapılan projelerin hayat bulmasında emekleri olan kurum kuruluş ve kişilere teşekkür ederek sözlerime başlamak isterim. Bugün burada özellikle organik ata tohumlarının gen havuzu oluşturularak fideleştirilmesi ve halka arz edilmesi konusunda güzel bir projenin hayat bulmasına birlikte tanıklık etmekteyiz.

İlçe Belediyemiz ve İlçe Ziraat Odamızın ortaklaşa programladığı “Fide Bizden Ürün Sizden” konu başlığıyla dağıtılan 10 bir adet sebze fidesinin toprakla buluşmasında öncülük yaparak vatandaşa ücretsiz dağıtılması gelecek nesillere ata tohumlarının da devri niteliğindedir. Vatandaşlarımızdan ricamız bu fidelerin toprakla buluşma anının mutlaka çocuklarla birlikte yapılmasıdır.

Kaybolmaya yüz tutan ata tohumlarının ve bölgede yetişen farklı cins meyve ağaçlarının geri kazanımı için İlçemizde başlatılan gen havuzu projesinin yaygınlaşarak atıp bölge ve ülkeye örnek olacağı inancındayım. Bundan mütevellit bu gün burada yapılan etkinliğin İlçe, bölge ve ülke tarımının geleceği için hayırlara vesile olmasını yüce Allah’tan dilerim.” İfadelerini kulandı. Ardeşen Belediyesi tarafından düzenlenen programda; Protokol konuşmaların ardından vatandaşlara 10 bin adet sebze fidesi dağıtıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı