14 MART HOPA’NIN KURTULUŞU TÖRENLERLE KUTLANDI

Hopa’nın 100’uncu kurtuluşu çeşitli etkinliklerle kutlandı

YÖREDEN HABER 14.03.2018 20:31:42 39 0
14 MART HOPA’NIN KURTULUŞU TÖRENLERLE KUTLANDI

Hayati Akbaş

HOPA-Hopa’nın 100’uncu kurtuluş günü çeşitli etkinliliklerle kutlandı. İlk Tören Belediye parkında bulunan Atatürk anıtında yapıldı. Hopa Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat, Belediye Başkanı Nedim Cihan, Askeri erkân, kurum müdürleri, siyasi parti başkanları, Gaziler ve Şehit yakınları, muhtarlar ve vatandaşların katılımı ile yapıldı. Hopa Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat ve Belediye Başkanı Nedim Cihan’ın çelenk koyması ile başladı.

Daha sonra Hopa Festival Arena’da devam eden kutlamalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Okullardan öğrencilerinde katıldığı tören Saygı duruşu yapılması ve ardından İstiklal Marşının okunması ile başladı. Hopa Kaymakamı Ferit Görükmez ve Belediye Başkanı Nedim Cihan’ın halkın ve öğrencilerin Bayramını kutlaması ile devam etti. Buradaki törene, Kaymakam Abdurrezzak Canpolat, Belediye Başkanı Nedim Cihan, Garnizon Komutanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezai Aydın, Kurum müdürleri, Siyasi parti ilçe başkanları, gaziler, muhtarlar ve vatandaşlar ve öğrenciler katıldılar.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Nedim Cihan yaptı. Başkan Cihan konuşmasın da şunları söyledi: “Sayın Kaymakamım, Sayın Garnizon komutanım, değerli katılımcılar, Sevgili Hopalı hemşerilerim, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.

Bugün İlçemizin Kurtuluşu’nun 100’uncu yılı münasebetiyle burada toplanmış bulunmaktayız. Hopa’nın düşman işgalinden kurtuluş Bayramına hepiniz Hoş geldiniz. Bugün geçmişle geleceğin buluşma ve tanışma günüdür.

1878' de Osmanlı-Rus savaşından sonra 40 yıl Rusların egemenliği altında yasayan Artvin yöresi, 14 Mart 1918'de Kurtuluş Savaşın da Kâzım Karabekir Paşa'nın komutasında geri alındı. Hopa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümüne hep birlikte tanıklık etmekteyiz. Bizlere düşen ortak görevimiz ulusal görev, ulusal değerlere ulusal bilince ve cumhuriyete sahip çıkmaktır. Gün birlik günüdür.

Milli birliğimizin, var oluşla yok oluş arasındaki mesafede bize gerçek özgürlüğü veren bağımsızlığımızı bütün benliğimize işleyen, bizi biz yapan, dilimiz, dinimiz, kültürümüz ve yüz yıllara dayanan köklü tarihimizdir. Bu kutsal emanet şehitlerimizin emanetidir. Bu vatanı kanıyla sulayan, bu toprakları bize vatan yapan, büyük ecdadımızı, analarımızın kınalı kuzularını minnetle ve şükranla yad etmek gayesiyle toplandık. Başta Gazi Mustafa kemal ATATÜRK olmak üzere silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum, Ruhları Şad olsun”

Bu kutlamalar ülkemizin her ilinde gerçekleştirilmektedir. Burada önemli olan bu kutlamaları yaparken tarihinin derinliklerine gidebilmek, o yıllarda yaşanan acıları anlayabilmek ve bu acılardan ders çıkarabilmektir. O gün bizlere bu acıları yaşatan küresel güçler, geçen yüz yıllar boyunca durmamış, insanlarımızın huzurunu bozmak için akla hayale gelmeyen yöntemlerle bizi birbirimize düşürmek için uğraşmış, güçsüz düşürmek, dünya sahnesinden silebilmek için çaba sarf etmişlerdir. Bu önemli günlerimizi ah vah ederek değil, dersler çıkararak yad etmeli, kutlamalıyız. Bizler o kötü günleri hayal dahi etmek istemeyiz. O halde top yekün güçlü olmak zorundayız. Birbirimize kenetlenmek, ülkemizi güçlü, insanımızı mutlu, yarına güvenle bakabilen bireyler haline getirmeliyiz. Yarınlar için çalışmalıyız, üretmeliyiz. Geçmişimizden dersler alarak, geleceğimize gençlerimizi eğitmeli, yeni dünya ya çok daha iyi hazırlamalıyız. Zira bilindiği gibi artık savaşlar, Bilgi, Güç ve Ekonomi üzerinden yapılmaktadır. Yarım asırdır bu ulusu terör unsurlarıyla terbiye etmeye çalışıyorlar.

Başaramayacaklar Dünya da hiçbir millete nasip olmayan vatan ve millet sevgisiyle yaşayan bir ulusuz. Dünyanın gözbebeğinin Türkiye gerçeğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Ülkemiz belirttiğim gibi tarihi derinliği olan bir vatan parçasıdır. Ülkemiz ve ilçemiz için son derece anlamlı olan bu günde, geçmişten bu güne kadar bu vatan topraklarını kanıyla sulayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ve güneydoğuda Elbab’da. Afrin’de ki şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyor, şu an Afrin’de ki Türk silahlı kuvvetlerine üstün başarılar diliyorum. Hopa’ da ve il dışında bulunan tüm Hopa’ lı hemşerilerimizin kurtuluş gününü en içten dileklerimle kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Hepinizi Allaha emanet ediyorum.

Daha sonra Gaziler adına, Hopa Gaziler Derneği Başkanı Şükrü Akbıyık bir konuşma yaptı. Akbıyık konuşmasında “Milli benliğimizin, var oluşla yok oluş arasındaki mesafenin bize gerçek özgürlüğü veren, bağımsızlığımızı bütün benliğimize işleyen, bizi biz yapan, bizi bu toprakları bize kutsal emanet olarak bırakan şehitlerimizin adidir. Burada vatan topraklarını kanıyla sulayan, bu toprakları bize vatan yapan, bu toprakların gerçek sahipleri, büyük ecdadımızı minnet ve şükranla yâd ediyorum. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhları şad olsun.

Sevgili Hopalilar, biz bir ülkenin oluşumundan Dumlupınar’dan, Çanakkale’den, Kıbrıs’ta bedel ödemiş nesillerin torunlarıyız. Kurtuluş gününüzü kutluyorum” dedi.

Konuşmaların ardından öğrenciler şiirler okudular. Daha sonra İlçede İlkokul, Ortaokul ve Lise ve dengi okullarda okuyan öğrenciler arasında düzenlenen Resim-Şiir ve Kompozisyon dalında yarişmalarinda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Kutlama Töreni Folklar ekibinin halk oyunları gösterileri ile sona erdi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI