12. İkizdere Dağ Horozu festivali ardından…

İkizdere Belediyesi ve Kaymakamlığınca 12. düzenlenen İkizdere Dağ Horozu festivali bünyesinde oluşturulan bir dizi etkinlikte, ilimizin önemli turizm potansiyelini bünyesinde taşıyan şirin ilçemiz İkizdere’deydik.

YÖREDEN HABER 1.06.2016 08:58:28 52 0
12. İkizdere Dağ Horozu festivali ardından…
İkizdere Belediyesi ve Kaymakamlığınca 12. düzenlenen İkizdere Dağ Horozu festivali bünyesinde oluşturulan bir dizi etkinlikte, ilimizin önemli turizm potansiyelini bünyesinde taşıyan şirin ilçemiz İkizdere’deydik.

İlçeyle bütünleşen bölge kültürüne ve çevreye saygılı bir organizasyonla yine bu güzel organizasyonla bölgenin doğal ve kültürel değerleri katılımcılara tanıtıldı. 

28 - 29 Mayıs 2016 da düzenlenen etkinlerde, ilk gün 28 Mayıs cumartesi günü, ilçenin doğu yakasında bulunan Çağıran kaya ve Aşağı yayla civarları katılımcılarla gezilerek baharın yaylada oluşturduğu güzellikleri fotoğraflanarak ve baharla yeni yıla merhaba diyen yayla yaşamına şahit olundu.

Ve 29 Mayıs Pazar günü, yeni katılımcılarında gelmesiyle oluşturulan gözlem ve fotoğraflama ekibi sabahın ilk ışıklarıyla saat 04 00 de İkizdere Öğretmen evinde toplanılarak Dağ Horozu gözlem ve fotoğraflamak için Ovit daği Sivrikaya Yaylasına hareket edildi.

Hava şartlarının olumsuzluğu ve havanın soğuk olması katılımcıların bu nadide güzelliğin görebilmenin vereceği heyecanının yanında hissedilmiyordu bile.

Artık gözetleme alanındaydık saat 05 15 civarı idi, önce dürbünlerle bölge taranarak gözetlendi artık bizlerde heyecanla fotoğraf makinelerimizi hazırlayıp etrafı gözetlemeye başlamıştık.

Ve Ovit dağının 2500 m rakımlı yamacından bizlere merhaba diyen nadide güzellik, İkizdere Dağ Horozu kadrajımıza girmişti artık heyecan geride kalmış ve bu güzelliği en mükemmel şekilde fotoğraflamak telaşı sarmıştı bile bizleri.

Neydi bu kuşu farklı yapan, neydi Dağ horozunu ilgi alanı yapan.

Huş Tavuğu ya da Dağ Horozu adlarıyla da bilinir. Ülkemizin kuzeydoğu dağlarında yaşayan bu tür Kafkaslara endemik olmakla beraber (Dünya Kuşları Koruma Örgütü) ve de IUCN Dünya Koruma Örgütü hakkında yeterli bilgi olmayan kategorisinde değerlendirilmiştir.

Bu kuş dünyanın başka hiçbir bölgesinde mevcut değildir. Bu bölgeye olan özgülüğü nedeniyle oldukça değerli ve gelecek nesillere nakledilmesi gereken bir doğa ve kültür mirasıdır.

Ve bu türün yıl boyu avı yasaktır.

Ülkemizde dağılışı Rize, Artvin ve Ardahan illeriyle sınırlıdır.

Türün aynı zamanda ekonomik değeri de vardır ve özellikle Avrupa’dan gelen kuş özlemci turistler bu türü yerinde görmek için bölgeye gelmektedir.

Orta boy bir av kuşudur. Erkeği siyah renkli, uzun kuyruklu bir kuştur. Kuyruğu aşağı doğru kıvrık ve ucu çatallıdır. Kırmızı ibikleri ve beyaz kanat köşesi ancak yakın mesafeden görülebilir. Siyah tüyleri mavi-yeşil yanardönerlidir ve uçuşta belli olan beyaz kanat altı örtücüleri vardır.

1500 m ile 3000 m rakım aralığında yaşayan Dağ horozu her gün yaşan alanları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır

Şanslı günümüzdeydik, yaşam alanında bizleri karşılayan 2. dağ horozu vardı ve bizlerden çok uzakta da olsa onları görüntüleme şansına sahiptik artık.

Fotoğraflama ekipmanımızın verdiği tüm avantajları kullanarak bölgenin sunduğu en yakın mesafeden ve en güzel şekilde kuşları fotoğraflama şansı yakaladık……

Güzel bir organizasyonun finallide bu şanslı fotoğraflama anından sonra çok güzel olmuştu..

Bölgemizin doğal ve kültürel değerlerini ortaya çıkartacak, böylesine değer taşıyan şenlik ve festivallere gerçekten ihtiyacımız var ses ve insan artığı kirliliği yaratan kargaşalara bu tur organizasyonlar yanında şenlik ve festival demeye dilim varmıyor.

Bölgemin değerlerini otantik dokusunu doğaya ve çevreye saygılı olmayan festival ve şenlik adı altında tertiplenen “ kargaşaları “ bir an önce terk edip bizi bu bölgeyi bu kültürü anlatan organizasyonlarda buluşmak dileğiyle.

Teşekkürler İkizdere Belediye Başkanı Sn. Hasan Kosoğlu.

Teşekkürler İkizdere Kaymakamı Sn. Halil İbrahim Kazar

Teşekkürler emeği gecenler teşekkürler İkizdere ilçemizin güzel insanları.

Emin Kanbur
Doğa Fotoğrafçısı.




Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI