Yaylalarda Küresel Isınma tehdidi altında

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2040 rakımlı Hazindağ yaylası Küresel Isınma sonucunda diğer yaylalarda olduğu gibi nasibini aldı.

YAYLALARIMIZ 24.11.2022 10:39:43 71 0
Yaylalarda Küresel Isınma tehdidi altında

Geçen yıllara nazaran diğer yaylalarda olduğu gibi Kar yüzü görmeyen yaylada, yaylacılar bir önceki yılı düşünerek yaylalarını terk ettiler.

23 Kasım 2023 Çarşamba günü Ankara’dan gelerek yaylaya çıkan ve yörede Tarihi araştırmalarıyla tanınan Veysel Atacan, Hazindağ yaylasına çıktı. Hüzünlü bir Sonbahar yaşayan yaylada izlenimlerini Cep telefonuyla çektiği kamerayla paylaşımda bulundu.

DAĞLAR BOŞALDI. YAYLALARDA KİMSE KALMADI

Atacan; “Dağlar ve yaylalar boşalmış, Bu sene küresel ısınmadan dolayı yaylalarda kar da yok” diyerek duygularını şu şekilde paylaştı. “Yaylacılar geçmiş yıllara göre plan kurarak yaylaları erkenden boşaltıp aşağı köylerine indiler. Yaylada yaylacılık yapanlardan kimse kalmamış. Sonbahar insana hüzün veriyor. Hazindağ Yaylasında tarihi yayla evleri bozulmadan günümüze kadar varlığını devam ettiriyor. Zaten yayla dediğinde budur. Yayla böyle olmalı. “Doğanın içerisinde doğaya uygun evler olmalıdır”. Bu güzelliklere başka bir yapılaşma yaraşmaz. Buna devleti yönetenlerde asla müsaade etmemelidirler.”

HAZİNDAĞ YAYLASI

Ayder yaylası üzerinden patika ile Palovit-Amlakit Yaylası'ndan yaya olarak ta aşılabilen ve aynı zamanda Araba ile Şenyuva (Çinçiva) Köyü'nden Sal-Pokut yaylaları üzerinden varılan yaylada bunun dışında Amlakit'e kadar da araba ile gidip oradan 1-2 saatlik patika ile yaya gitmeniz de mümkündür.

Adının Hazine Dağı'ndan türediği söylenir. Yörede 'Hazindağ'da denilmekte. Akyamaç (Tecina) köylüleri gitmekte.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI