Varoş-Kale-Çiçekli Yayla

Varoş,Kale ve Çiçekli Yayla yolu beton çalışmaları nedeniyle sadece hafta sonları ise ziyaretçilere açılıyor. Kale-i Bala gibi önemli bir tarihi eseri bağrında barındıran Çiçekli Yayla, gezginlerin araçla rahat ulaşabileceği bir konu

YAYLALARIMIZ 17.10.2020 18:26:35 270 0
Varoş-Kale-Çiçekli Yayla

Haber Analiz; Ali Akyıldız

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin Kale köyüne bağlı Çiçekli Yaylası, Kale köyünün 1500’lü yıllarda kurulması, Kaçkar dağlarının bir bölümünü oluşturan Tatos dağının eteklerinde oluşu, Fırtına deresine hakim oluşu ile her zaman ilgi olmaya devam ediyor.

Çat’tan başlayan yol betonlanma çalışmaları Kale Köyüne kadar devam edecek. Halen betonlama devam ediyor. Hafta sonları ise ziyaretçilere açılıyor. Kale-i Bala gibi önemli bir tarihi eseri bağrında barındıran Çiçekli Yayla, gezginlerin araçla rahat ulaşabileceği bir konumda yer almaktadır.

Kale Köyü,Rize ili, Çamlıhemşin kazasının 40 km uzağında, rakımı 2800 lerde olan en son köyüdür. Fırtına deresinin doğduğu noktada yer alan kale köyü; Kaçkarların bir bölümünü oluşturan, Tatos dağı eteklerinde kurulmuş tarihi bir köydür. Erzurum İspir ve Artvin Yusufeli ne geçit veren yapısıyla, geçmişte yük kervanlarının geçiş yaptığı, noktalardan biri olma özelliğine sahiptir.

Dağın eteklerinde kurulu olan köyde bu gün kışları kimse yaşamamasına karşın, geçmişte Kale köyü; Kışları da şen bir köydü. Coğrafi yapısı ve ekonomik yapısı gereği, Köylüler, yaşamlarını daha iyi devam ettirebilecekleri çareleri arayıp, çareyi gurbetçilikte buldukları için köyden yoğun göçler olmuştur. İlk etapta sahilde arazi almak suretiyle; Pazarın değişik köy ve mahallelerinde toplanmaya başlamışlardır. Buradan da büyük şehirlere göç ederek; Çeşitli iş ve mesleklerde çalışmaya başlamışlar ve ya, kendiişlerini kurmuşlardır.

Köyde yaşayanlar; Birkaç sülale şeklinde beklenmişlerdir. Bunlardan sayısal kalabalıklarına göre İslamlar (bunlarda birkaç bölüme ayrılmış durumdalar), Kadıoğulları( Bunlarda birkaç bölüme ayrılmışlardır,) Aziz oğulları

(Eyizler) Köseler, Tonyalıler vs .Bu sulalelerde büyüdükçe parçalanmış, değişik sülale gurubu şeklini almaya başlamıştır. Örneğin: İslamlar, Alikalar, ayazlar v.s gibi. Bu durum aile yapılarının parçalanmasını beraberinde getirmiştir. Aynı zamanda geçmişte kapalı bir yapıya sahip olan Kale köyü, bu açılım ve etkileşimler sonucu; yoğun kültür transferi yaşayan köylerden olmuştur.

Çiçekli yaylanın tepesinde yer alan ve Kale ye gelen herkesin özellikle gitmek istediği köylük sırtından tüm köy ve komşu köyler gözlenebildiği için fotoğraf çekme meraklılarının da ayrıca görmek istediği bir yerdir.

Doğal maden suyu olan 'Acı Su' güneşi yakalayan Kalelilerin ilk akla gelen piknik alanı olduğu gibi; Egzama v.s hastalığı olanların da şifa arayıp, yıkandığı bir yerdir. Ancak yıkanmaya musait bir tesisi henüz yapılmamış olup sadece uygun yerler yıkanabilmektedir.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı