Senoz Vadisinde başlayıp fırtına Vadisini taradık

Haberal “Milli Parklar tarafından bölgenin turizm potansiyelini ön plana çıkarmak için görevlendirilen Turizmci ve Araştırmacı Yazar Hikmet Haberal ile birlikte Fotoğrafçı Adem Genç ve kaçkar53.com editörü Abdullah Uzun ile Senoz vadisi

YAYLALARIMIZ 11.09.2017 11:34:47 2247 1
Senoz Vadisinde başlayıp fırtına Vadisini taradık

Yaklaşık iki aydır evinden uzak bölge turimzi için çalışma yapan Turizmci-Araştırmacı Yazar Hikmet Haberal ile Senoz dan başlayarak Fırtına Vadisi ile devam edip Üsküt Dağını aşıp Hemşin'den Pazar ilçesine ulaşan bir yolculuk serüveni yaşadık.

Pazarlı Fotoğraf Sanatçısı Adem Genç ve Kaçkar53.com editörü Abdullah Uzun ile birlikte Milli Parklar adına Gümüşhane ve Rize'de Mastır Planı hazırlayan Haberal gezmedik yayla bırakmadı.Kimsenin kalmadığı yaylaları bile kayıt altına aldı.Bu kapsamlı çalışma bölgede ilk kez yapılıyor.

 Pazar’dan 7.30 da başlayan zorlu yolculuğumuz 12 saat,155 km ve 22 yaylayı tarayarak devam etti. Bu gezimizde bir yandan bu yerlerin fotoğraflarını çekerek diğer yandan da o yörede ikamet edenlerle konuşarak çok detaylı bir kayıt elde etmeye çalıştık” diyen Haberal daha sonra ise.

 “ Çayeli’nden, Senoz vadisi ile başlayan gezimize Kaptan paşa Çukurlu hoca ya geldik. Oradan Çataldere ve Uzun dere yol ayrımına vardık. Çataldere sağ tarafa kalıyor, biz diğer vadi Uzundere vadisini kullandık. Bu güzergâhta bulunan tüm yaylaları gezdik.

Toplamda Senoz vadisinde Senoz vadisi Çukurluhoca, Kaptanpaşa, Sarinçor, Uzundere, Belat, Salop, Grupli, Hacipos, Pedal, Ediler, Mesa, Zargistal, Cağçor, Abelat, Kuyuculuk, Tavlalaluk, Lazlakar, Hatkaç, Tağpur, Cağpeyig, Baldaş, Hemşin Vadisi, Çat Usküt dağından Hemşin, Pazar’a kadar yolculuğumuz sürdü.22 yaylayı kayıt altına alarak burada bulunan vatandaşlarımızdan yaylalar hakkında bilgiler aldık.2300 rakımdan 3118 rakımlara ulaştık.

Bu yollardan ilk defa biz çıkıyoruz. Bize görev verenleri mahcup etmemek için her türlü zorlukları aşarak tespit etmediğimiz yer kalmadı. Bu çalışma bugüne kadar yapılanların en kapsamlısıdır. Zaman zaman yolda kalmamak için araçtan inerek arkadaşlarımla yola düşen taşları kaldırdık.

Ve bizim için çok değerli olan Kaçkarları karşısına geldik. Hemen alt kısımda Tahpur ve diğer yaylalar diziliyor. Bu çalışmalarımız ile öncelikle bölgemize, ülkemize faydalı eserler bırakmak istiyoruz. Tabiat Planı Turizm Mastır Planı yapmak için yola çıktık. Gümüşhane bölgesini bitirdim onları teslim edeceğim.

Şimdi ise Rize bölgesine başladık. Bu yaylalara belki gelen olmuştur ama bu kadar güzel görüntü alamamıştır. Ya sis veya hava şartları müsaade etmemiştir. Buraya ulaşmak çok zor. İddia ediyorum bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmadı.2023 hedeflerine doğru giderek burada var olan tarihi, kültürel ve doğal değerlerimizi ortaya çıkarmaktır” dedi.


Anahtar Kelimeler:
Arif GÜN
11.09.2017 16:35:16
bence gezinin kendisini de kayıt altına almak lazım. yani kayda değer bir gezi. kim o gezide olmak istemezdi ki.

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı