RİDAK ile Kaçkarlara yürüyüş

Rize’de faaliyet gösteren Rize Doğa Aktivitelere Doğa Kulübü(RİDAK) tarafından düzenlenen Kaçkarlara yürüyüş gezisine 35 kişi katılım gösterdi.

YAYLALARIMIZ 23.05.2022 11:04:46 229 0
RİDAK ile Kaçkarlara yürüyüş

Abdullah UZUN( Gezi Notları)

Rize’de faaliyet gösteren Rize Doğa Aktivitelere Doğa Kulübü(RİDAK) tarafından düzenlenen Kaçkarlara yürüyüş gezisine 35 kişi katılım gösterdi.

Rize ilinden kalkan araçlara Pazar/Ardeşen/Fındıklı/Arhavi ve Hopa’dan katılımcılarla birlikte Fırtına Vadisinden başlayan yolculuğun ilk durağı Çamlıhemşin ilçesinde oldu. Kısa bir molanın ardından dünyaca ünlü Turizm merkezi Ayder Yaylasına varıldı. Ardından Galler düzü araçlar için son durak oldu.

Ekip, kulüp başkanının eşliğinde sık ormanların arasında yürüyüşe geçti. Ormanlardan çıkınca “PALAÇKUR” yaylasının zirvelerinde Kaçkar Dağlarının muhteşem manzaralarını seyrederek aktiviteye katılanlar yollarına Kaşvaç yaylasına ulaşmak için yollarına devam ettiler.

Bu yaylaya genelde Sonbahar ayında çıkılır. Renk cümbüşünü seyretmek isteyenler bu mevsimi tercih ederler.

2022 Mayıs ayının son günlerinde Karadeniz bölgesinin tüm illerinde olduğu gibi Rize’de de soğuk havalar bit türlü sona ermedi. Rize’nin 1500 metre yükseklikte bulunan yaylalarına kar yağışı bir türlü bitmiyor .”YAZ” hala Rize yaylalarında yüzünü göstermedi. Havanın açık olması bile soğuk ve rüzgârı yok edemiyor. Yine de Kaçkar dağı eteklerinde Kar manzaralarını seyrederek yapılan doğa yürüyüşü doyumsuz manzaralara ve zevklere dönüştü

“PALAÇKUR” Yaylasına gidecek olanlar için bu yolda ilk durak Çamlıhemşin. İlçe merkezine vardıktan sonra Ayder’e kadar yaklaşık yarım saatlik bir araç yolculuğu yapacaksınız. Buradan sonra, yükselmeye devam etmeniz gerekiyor. Araç yolu Galer Düzü’nden sonra ikiye ayrılıyor. Soldan(sağ taraf Kavrun yaylasına gider) devam ettiğinizde yol sizi tekrar bir seçime maruz bırakacak ve yine soldan devam ettiğinizde kendinizi Palakçur Yaylası’nda bulacaksınız. Yaklaşık 2 bin metre yüksekliğindeki Palakçur, Kaçkar’ın eteklerinden şırıl şırıl akan derenin müzik-i nağmeleriyle Kaşvaç yaylasına bir saat daha yürüyüş yapmanız gerekir.

Pişman olmazsınız. Bu yaylayı da mutlaka görün, Hala Kış mdoundan çıkamayan Palaçkur ve Kaşcaç yaylasında kimse yok. Yaylacılar bu sene Haziran ayını beklemek zorunda kaldılar. Yayla içinde yer yer olmak üzere tepelere doğru hala kar ve buz etkisini devam ettiriyor.

Kaşvaç, tepede kurulu ve 3-5 evden oluşan küçük bir yayla olmasına rağmen, konum itibariyle her yeri görüyor ve her mevsim eşsiz bir seyri sağlıyor. Kaşvaç’tan biraz daha aşağıya doğru patikadan ilerlendiğinde, alpin çayırlar yerini ladin ormanına bırakıyor ve enfes bir patikayla küçük Galer Düzü’ne iniliyor.

Biz de Mayıs ayının son gününde 35 kişi ile bu yer yer zorlu parkurda 5 saat yürüyüş yaparak Galler düzü, Palaçkur Yaylası, Kaşvaç Yaylası ve tekrar Galler düzü turu attık.

Çok keyifli bir gün yaşandı. Başta dağcılık kulübü olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI