Pokut sakinleri ziyaretçilerden şikayetçi

Karadeniz bölgesinde birçok yayla olmasına rağmen POKUT bunlardan hep bir adım önde. Bu Reklam faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Pokut’a konaklamak veya günübirlik gelenlerin sayısı diğer yaylalara göre oldukça fazla.

YAYLALARIMIZ 14.08.2017 15:11:13 181 1
Pokut sakinleri ziyaretçilerden şikayetçi

Kaçkar53.com

Bu durum Pokut yaylasında yaşayanları oldukça rahatsız ediyor. Bir yandan ticari kazanç artarken, diğer yandan yerli vatandaşlardan da büyük ölçüde şikayetler var. Bunlardan biri de Pokut’a emekli olduktan sonra hayvan sayısı artırarak hayvancılığa hale devam eden Yaşar Ataman

Ataman ile kaçkar53.com olarak Pokut’ta konuştuk.

Yaşar Ataman Rize/ Çamlıhemşin Boğaziçi köyü sakinlerinden Bu yaylayı biz, ortan ve konaklar mahallesi kullanıyoruz. Yıkılan ocaklıklar ile birlikte 70 hane var olduğunu düşünüyorum. Buraya kar durumuna göre geliriz. Mayıs olabilir. Kar yağınca da döneriz. Bu yaylada da hayvancılık bitti. Beş adet bende 3 adette aşağıda olmak üzere 8 adet büyükbaş hayvan vardır. Geçmişte en az olanın 20 adet hayvanı vardı.

POKUT’un en büyük sıkıntısı

“ Gelenler tabiki. Çöplerini bırakıyorlar. Çadırcılar geliyor. Gösterdiğimiz yerlerde çadır kurmuyorlar. Yönlendiriyoruz iki yerde var. Oraya kurun diyerekten, kafalarına göre kurup her tarafta ateş yakıyorlar. Onlardan çok şikayetçiyiz. Buranın merası geniş olduğundan Saldan daha öne çıkmıştır. Tuvalet, Su Mescit sorunumuz vardır. Tuvalet yokluğundan Ormanlarımıza giremiyoruz. Çok berbattır. Buna el atmaları gerekir. Tur ile gelenlerden bazıları da çöplerini sağa sola atıyorlar. Hayvan ürünleri yapıp satıyoruz. Pahalı diyenler de varama kolay değil bu iş. Sabah’tan başlayan koşuşturma gece yarısına kadar devam ediyor.17 senedir bu yaylaya gelirim. Hayvan sayımı da artırdım.10 senedir hayvanlarımız fazlalaştırdım.

SON OLARAK…

“Herkes gelsin ama çevreyi de temiz tutsunlar. Çevreye atık olarak attıklarını hayvanlarımız yiyerek hastalanıyor. Sal yaylasına çadırcıları sokmuyorlar. Piknikçileri de sokmuyorlar. Hep bu nedenlerden dolayıdır. Geçen sene cam kırığı hayvanın dilini kesti. Bir yandan pisliklerini, diğer yandan verdikleri zararı artık istemiyoruz. İçki içip şişeyi kırıp bıraktılar kadın ayağını kesti. Ve neler çekti. Gelsinler ama insan gibi gelsinler. İkaz levhaları astık. Takmıyor. Benim yaylamda beni dinlemiyorlar. Tarım Bakanlığı burada hayvan var diye dünyanın masrafını yaparak onlara su getirdi.850 metreden tepeye depo yapıp su getirdiler. HAYVAN olmasaydı ne Sal’a ne de Pokut’a Devlet su da getirmezdi. Kıymetini bilmemiz gerekir bunun. Birde içki içenler gecenin geç saatlerine kadar bizleri rahatsız ediyorlar. Burada çalışan var diye düşünen yok ” dedi.


Anahtar Kelimeler:
okorı
15.08.2017 21:05:25
hadı oerdan gelırım cadırımıda kurarım sanamı soracagım ne sıse atıoz ne bısey adam gıbı gelıoruz .......

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI