Meralarda Otlar yandı. Hayvancılık zora girdi.

Rize’de kuraklık nedeniyle yaylalarda otlar yandı, hayvanların yaylım alanı olan meralarda otlarında kuruması, hayvancılıkla geçinen çiftçiler şimdiden kara kara düşündürmeye başladı.

YAYLALARIMIZ 26.06.2021 12:52:38 95 0
Meralarda Otlar yandı. Hayvancılık zora girdi.

Rize’de kuraklık nedeniyle yaylalarda otlar yandı, hayvanların yaylım alanı olan meralarda otlarında kuruması, hayvancılıkla geçinen çiftçiler şimdiden kara kara düşündürmeye başladı.

Kış ve bahar aylarının kurak geçmesi il genelinde tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçi ve üreticileri sıkıntıya soktu.

Rize’nin Çamlıhemşin İlçesine bağlı Ortayayla köyünden Zeki Altun(50), ailece yaklaşık 60 yıldır hayvancılıkla uğraşıyoruz. Nafakamızı hayvancılık yaparak kazanıyoruz. İlk defa böyle bir kuraklık afatı ile karşı karşıyayız” dedi.

Bu aylarda yaylalarında en az 30-40 Cm Ot olması gerektiğini ifade eden Zeki Altun, “Bu meralara hayvanda koymuyoruz, otların büyüyüp biçilmesi için. Ama daha toprakta kıpırdama bile ot yok. Bu sene belki de ot biçemeyeceğiz. Rize’nin 2 bin  rakımlı yüksek kesimleri de hep böyledir. Bakanımızdan destek bekliyoruz” diye konuştu.

Burası Rize ile Çamlıhemşin ilçesinde bağlı 2 bin rakımlı bir köydür. Hayvancılığın da en yoğun olduğu yerdir.15 hane var bu yaylada,.Yaklaşık her hanede 30 dan başlayıp 200 baş hayvana kadar Büyükbaş hayvan bulunuyor. Yıllarca uğraş vererek yapmış olduğumuz  bu emekleri bir yılda kaybetmek istemiyoruz diyen Altun, 'O yüzden devletimize buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Bu sene zor durumdayız. Saman ve yem de çok pahalandı. Doğuda da kuraklık her tarafı etkiledi. O yüzden ot  almak da güçlük çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yemin çuvalı 160 170 liraya çıktığını, Geçen sene 70 liraya aldıkları yemlerinde fiyatlarının arttığını bu yüzden alım güçlerinin de çok düştüğünü söyleyen Zeki Altun, Şu an tek düşüncemiz önümüzdeki kurban Bayramında kurbanlık hayvanlarımız satıp gelir elde ederek emeklerimizi değerlendirmeye çalışacağız. Karşılığında ise ot alabilirde seneyi tamamlayabilirsek memnun olacağız. Yem bulmada da sıkıntı olursa, daha da çıkmaza gireceğiz bu yüzden devletimizden tekrar yardım talebinde bulunuyoruz. Buzak parası, sıfır faizli kredilerle bizlere destek olan devletimizden, bu kez de farklı bir destek Tarım Bakanlığımızdan bekliyoruz. Bu destek yem yardımı olabilir, saman, ot yardımı şeklinde de olabilir. Buradan kışın ikamet ettiğimiz Pazar ilçemize 2 araba ot biçip götürüyorduk. Şimdi ise otlar kurudu” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI