Günün Ayet ve Hadisi

YAYLALARIMIZ 19.06.2017 09:05:09 89 0
Günün Ayet ve Hadisi

CÜZ: 25

“Ne gariptir ki, onlardan birine Rahman'a layık gördüğü (bir kız çocuğu) müjdelenince, suratı kapkara kesilir ve içini öfkeyle karışık bir hüzün kaplar.”

 'Ne! Süs püs içinde yetiştirilmekten (başka işe yaramayan) biri daha mı?' (der) ve (utana-sıkıla ‘büyüteyim mi yoksa toprağa mı gömeyim’ diye kendini belli belirsiz bir çatışmanın içinde bulur.”(Zuhruf: 43/17-18)

“Kendisine verilen bu kötü (kız evlat) müjdesinden ötürü -bu zillete/bu küçük düşmeye rağmen, şimdi onu acaba tutsun mu, yoksa toprağa mı gömsün (diye düşünerek)- kıyı bucak insanlardan kaçar. Yazıklar olsun, izledikleri düşünce tarzı ne kadar kötü!”(Nahl: 16/59)

Hadis-i Şerif

'Kim üç kız veya üç kız kardeş veya iki kız kardeş veya iki kız yetiştirir, terbiye ve eğitimlerini eksik etmez, onlara iyi davranır ve evlendirirse cenneti hak etmiştir.'(Tirmizi, Birr, 13)

Hz. Ayşe Annemiz anlatıyor (ra):

'Yanıma bir kadın girdi. Beraberinde iki kız çocuğuyla geldi, bir şeyler istedi. Aksi gibi yanımda bir tek hurmadan başka bir şey yoktu. Onu verdim. Kadın tek hurmayı aldı ve ikiye bölerek kızlarına taksim etti. Kendine pay ayırmadı, çıkıp gittiler. Ardından Rasulüllah (sav) girdi. Durumu ona anlattım. Dedi ki:

“Kim bu şekilde kız çocuklarla imtihan edilir, o da onlara iyi davranırsa, kızlar onun için ateşe karşı perde olurlar.(Buhari, Zekât: 10; Müslim, Birr, 147)

Biliyor muydunuz?

Bir ailenin meyvesidir kız-erkek evlat… Cahiliye döneminde kız çocukları Allah’a nispet edilip erkek çocuklar kendilerine nispet ediliyordu. Onlara göre ata binip kılıç kuşanamayan kız çocuklar kendilerine verilmiş bir yüz karasıydı. Biraz da savaşta esir düşüp namuslarına halel gelmesinden korktukları için bazı kabileler kız çocuklarını diri diri toprağa gömerdi.

Ayet-i kerime onların bu anlayışlarından dolayı kız çocuklarla ilgili gelmiştir. Kız olsun erkek olsun evlat anne-baba için çok önemli bir imtihan sebebidir. “Bilin ki mallarınız ve çocuklarınız sizin imtihan aracınızdır”(Enfal: 8/28) buyuruyor yüce Allah.

Hiç kuşkusuz güzel yetiştirildiklerinde çocuklar anne babanın daha dünyada cenneti olurlar. Hz. Peygamber (sav) de bunu müjdelemiştir. Ancak, bu müjdenin arkasında önemli bir ihtar ve ikaz bulunmaktadır.

Sözün özü:

“Eğer çocuklarınızı güzel bir şekilde yetiştirmez, Allah’ın razı olduğu bir terbiyeyi veremezseniz onlar bu sefer sizin dünya ve ahiret azabınız oluverirler…”


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı