YAŞAM ALANLARINI KORUMAK İÇİN BİRLEŞİK EKOLOJİK MÜCADELE

“Dünya Çevre Günü’ dolayısıyla Ekoloji Birliği kamuoyuna basın bildirisi yayınladı.

YAŞAM 6.06.2020 10:14:59 22 0
YAŞAM ALANLARINI KORUMAK İÇİN BİRLEŞİK EKOLOJİK MÜCADELE

Hayati Akbaş

ARTVİN-“Dünya Çevre Günü’ dolayısıyla Ekoloji Birliği kamuoyuna basın bildirisi yayınladı. Yayınlanan Bildiride “Ekolojik mücadelenin yaşam savunucuları için doğa yıkım ve talanlarını dile getirme, yaşam savunucularını ortak mücadeleye davet etme ve ekolojik bir yaşamı savunma günü haline gelindiğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi.

“Doğanın metalaştırıldığı, ekolojik yıkımların dünyayı üzerinde yaşanılamaz bir gezegen haline getirmeye doğru hızla yol aldığı bir süreçte “Çevre Günü” kutlaması ne kadar anlamlı? Bizler, “Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası’nı 31 Mayıs’tan başlatıyoruz. 31 Mayıs, hem Karadeniz’de HES’lere karşı mücadelenin öncü isimlerinden Metin Lokumcu’nun öldürüldüğü hem de milyonların çevre ve demokrasi için sokaklara döküldüğü Gezi Direnişi’nin başlangıç günüdür”.

Covid-19’la beraber Halkın sokağa çıkamamasını fırsata çeviren iktidar ve şirketler ormanlarımızı, dağlarımızı, derelerimizi, tarım arazilerinin yok edildiğine dikkat çekilen acıkmada “Ekoloji Birliği olarak koronavirüs salgınını fırsata çeviren iktidar ve şirketlerin doğa ve yaşam alanlarına yönelik yıkım ve tahribatlarını ve verilen mücadeleleri raporlamaya devam ediyoruz. Ortaya çıkan listenin uzunluğu tehlikeyi ortaya koyuyor.”

Termik santraller, kirli sanayi kuruluşları, HES’ler, çarpık kentleşme ve sanayileşmenin endüstriyel biyo çeşitliliği yok edip sağlık sorunlarına neden olduğu vurgulanarak, “Tarım alanlarımız şirketlere satılıyor. Küçük aile çiftçiliği yok ediliyor, endüstriyel tarım ve hayvancılığa her türlü destek veriliyor. Atalık tohumlarımız yok ediliyor, üretici GDO’lu ve hibrit tohumlara mecbur bırakılıyor. Tarım ilaçları ile sofralarımız zehirleniyor. Gelecek nesillerin sağlıksız bir toplum haline gelmesinin önü açılıyor.

Yaşamın kaynağı olan sularımız HES’lerle hapsediliyor

Ovalarımız, tarlalarımız, ormanlarımız, meralarımız enerji ve maden şirketlere tahsis ediliyor. Binlerce yıldır aynı havayı, suyu, toprağı paylaştığımız hayvan dostlarımızın yaşam alanları yok ediliyor. Yaşamın kaynağı olan sularımız HES’lerle hapsediliyor ve el konuluyor. Kıyılarımıza, göllerimize, ayakkabıyla bile girilmemesi gereken kumsallarımıza iş makineleri sokuluyor. Akarsularımız, derelerimiz, sanayi ve maden atıklarının boşaltıldığı, şirketlerin birer kanalizasyon kanalı haline getiriliyor. Derelerde, göllerde, denizlerde yaşayan binlerce tür yok oluyor. Bizden önce yaşayanların bizlere emanetleri olan doğal ve kültürel varlıklarımız rant için yok ediliyor.” şeklinde ifadelere yer verilerek Ekoloji Birliği kamuoyunu Dünya Çevre Günü kapsamında duyarlı olunmaya davet etti.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı