Sokak canları yeni yaşam alanlarına tahliye ediliyor.

Yusufeli Barajı nedeniyle su altında kalan Yusufeli eski ilçe merkezinde bulunan sokak canları yeni yaşam alanlarına tahliye ediliyor.

YAŞAM 31.03.2023 12:04:28 108 0
Sokak canları yeni yaşam alanlarına tahliye ediliyor.

Hayati Akbaş

YUSUFELİ-Yusufeli Barajı nedeniyle su altında kalan Yusufeli eski ilçe merkezinde bulunan sokak canları yeni yaşam alanlarına tahliye ediliyor.

Baraj sebebiyle Belediye mücavir alanı dışında kalan yerlerden gerek insan eliyle gerek kendi imkânlarıyla Yusufeli ilçe merkezine çok sayıda sokak hayvanı geldiği tespit edildi. Yusufeli Belediyesi belediye mücavir alanı içinde kalan yerlerde çalışmalarını yapmış ve popülasyonu ciddi derecede kontrol altına almış idi. Ama gelinen süreçte düzensiz bir popülasyon artışı meydana gelmiş ve bu olay hem hayvan refahını hem de vatandaşların sorun ve sıkıntı yaşamalarına sebep olmuştu.

Yusufeli Barajı ve Hes projesi nedeniyle su altında kalacak olan yerleşim yeri ve köylerde yer alan sokak canları için Yusufeli Belediyesi ve HAYDİKO birlikte çalışma düzenliyor. Çalışma sonucunda 60 civarı sokak canı HAYDİKO aracılığıyla sahiplendirildi ve yeni yuvalarına nakledildi. Ayrıca baraj suyu altında kalan bölgede sokak hayvanı olup olmadığına yönelik kontroller yapılıyor. Drone ile havadan, Bot ve Kano ile de sudan yapılan kontrollerde mahsur kaldığı tespit edilen sokak canı bulunduğu bölgeden alınarak güvenli bir yere naklediliyor.

HAYDİKO ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Akıllı yaptığı açıklamada,” Yusufeli Belediyesi olarak son iki yıl içerisinde 130 civarında sokak hayvanını kısırlaştırdık. 400 civarında Kuduz ve Paraziter aşısı uygulaması yaparak ilçemizdeki popülasyonu kontrol altına almıştık ama elde olmayan sebeplerden dolayı dışarıdan ciddi bir sokak hayvanı transferi ilçemize olması ile birlikte ilçede ki popülasyon ciddi derece artış gösterdi. HAYDİKO ile yaptığımız protokol sonrasında çalışmalarımıza başladık ve devam ediyoruz. Bu çalışmalara değinmek gerekirse; eski ilçe merkezimizde bulunan tüm canları HAYDİKO ekipleri ile birlikte bölgeden alarak yeni yaşam alanlarına naklettik. Ayrıca şuanda baraj suları ile kapanan binalarda mahsur kalan sokak canı olup olmadığını kontrol ediyor, herhangi bir canlı tespit edersek onu kaldığı yerden alarak güvenli bölgeye ulaştırıyoruz. Kısırlaştırma çalışmamıza da kaldığımız yerden devam ediyor bu sayede yine popülasyonu kontrol altına alacağız” dedi.

Sokak canlarından sahiplenmek isteyenler Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğüne veya HAYDİKO derneğine başvuru yapabilecekleri açıklandı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI