ŞİMŞİR ORMANINA HAYAT...

Şimşirlere hayat verme çalışması başarılı bir şekilde devam ediyor. RTEÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Mikrobiyoloji ve Moleküller Biyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şengül Alpay Karaoğlu ve ekibinin 3 yıllık

YAŞAM 27.05.2022 11:33:50 90 0
ŞİMŞİR ORMANINA HAYAT...

Şimşirlere hayat verme çalışması başarılı bir şekilde devam ediyor. RTEÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Mikrobiyoloji ve Moleküller Biyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şengül Alpay Karaoğlu ve ekibinin 3 yıllık özverili çalışmaları meyvesini vermeye başladı.

RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Mikrobiyoloji ve Moleküler Biyoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şengül ALPAY KARAOĞLU ve ekibi tarafından üretilen ve de ilk olarak şimşirlerde uygulanan bu biyolojik kontrol mücadelesi çalışması prototip olarak başlatılmıştır.

Prof Dr.Şengül Alpay Karaoğlu, yaptığı açıklamada yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.Alpay Karaoğlu şunları söyledi.

3 YILDIR ÇALIŞMAMIZ DEVAM EDİYOR

Çalışma Bölge Müdürlüğümüz işbirliğiyle üç yıldan beri sürdürülmektedir. Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğü tarafından da alanda uygulanan ışık tuzakları tırtıl mücadelesin de önemli bir rol oynamaktadır. Alanda üç yıldan beri sürdürülen bu iki yönlü (biyokontrol ajan ve ışık tuzakları) mücadele sonucunda, şimşir ağaçlarının hayata tutunma gayretlerine destek sağlanmıştır. Çalışma başlatıldığında canlı olan ağaçların büyük çoğunluğunun, hala canlılıklarını sürdürdüğü, dirençlerinin artmış olduğu, genç sürgünlerin boy gösterdiği ve uzun yıllardan beri ilk kez tohum vermek için hazırlandığı gözlenmiştir.

ŞİMŞİRLİK HAYALET GÖRÜNÜMÜNE BÜRÜNDÜ

Doğu Karadeniz bölgesi, özellikle Kaçkarlar pek çok değerli şimşir popülasyonlarına sahip olan, anıtsal ağaç niteliğinde şimşir alanlarını içeren önemli bir bölgedir. Ancak bu istilacı orman zararlıları tarafından var olan şimşirlerin büyük bir bölümü tahrip olmuş, neredeyse tamamının yok olması durumuna gelmiştir. Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde yer alan Meydan köy sınırları içinde saf bir şimşir alanı bulunmaktadır. Ancak bilindiği üzere şimşir ağaçlarının kuruması nedeniyle bu bölge hayalet ormanı görünümüne bürünmüştür.

KAR YAĞIŞI OLUMLU OLDU

Prof. Dr. Şengül ALPAY KARAOĞLU, bu yıl kış mevsiminin uzun geçmesi ve bol kar yağışlı olması sürdürülen biyolojik mücadeleye önemli katkı sağladığını belirtti. Üç yıldan beri sürdürülen ve gönüllülük esasına dayanan bu işbirliği çalışmasının sonucunda ortaya çıkan verilerin çok umut verici olduğu, çalışmaların sürdürülmesi gerektiği ve daha kapsamlı çalışmalarla alanın rehabilite edilebileceği belirtilmektedir. Havaların ısınması ile patojenlerin yeniden ortaya çıkacağı bilindiğinden dolayı, biyokontrol ajan uygulaması çalışmalarının yılda en az üç kez tekrar edilmesi gerektiği belirtilmekte olup yılın ilk uygulaması, ekipçe gerçekleştirilmiştir. Hastalık etkeni mantarların ortam şartlarına çok dayanıklı olmaları nedeniyle bu mücadeleye uzun yıllar aralıksız devam edilmesinin kalıcı çözüm getirebileceği düşünülmektedir.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI