Rize İlinde Çaydan önce tarım 2- PAZAR PURO TÜTÜNÜ

Rize İlinde Çaydan önce tarım 2- PAZAR PURO TÜTÜNÜ

YAŞAM 27.08.2022 11:18:40 479 2
Rize İlinde Çaydan önce tarım 2- PAZAR PURO TÜTÜNÜ

Tarım Bakanlığından emekli olduktan sonra Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunan Rize’nin Pazar ilçesinden Ziraat Mühendisi Bahattin Bozkurt, Rize’de çay tarımından önceki tarımsal ürünleri ve o günlerde neler yapıldığını kaleme aldı.

Bozkurt, İlk olarak yörede hala bazı üreticilerin Çay tarımı alanları dışında ayırdığı yerlerde üretmekte olduğu “MISIR” yazısı ile konuyu kamuoyu ile paylaşmıştı.

Bozkurt, 2’nci yazısında ise yine yörede uzun yıllar üretimi yapılan ve bir dönem de geçim kaynağı olan “PAZAR PURO TÜTÜNÜ” ile ilgili detayları kaleme aldı.

PAZAR PÜRO TÜTÜNÜ ÜRETİMİ

Bozkurt, Geçmiş yıllarda Pazar ilçesinde 25'e yakın köyde Puro tütünü üretimi yapılmakta iken bugün kaybolmaya yüz tutmuş önemli bir tarımsal üründür diyerek, günümüzde ise birkaç aile tarafından “NOSTALJIK” olarak üretilen Puro tütününün özelliği sadece Pazar İlçesinde yetişmesidir ”dedi.

ÜRETİCİ KENDİSİ EKİP TOHUMUNU ÜRETİYORDU

Bu ürünün diğer bir özelliği de sadece Pazar ilçesinde yetiştirilmesi ve Pazar puro tütünü markasıyla pazarlanması idi.

Tütün ekimi yapılan köylerde üretici, kendi ektiği ürünün gelecek yıla ait ekim için tohumunu ayırarak bir sonraki yıl bu tohumlardan üretim yapardı.

ÜRÜNÜN SAF VE GENETİK KAYNAĞI YERLİYDİ

Bu işlem ürünün saf ve genetik kaynağının yerli olması nedeniyle kendine has özellikleri taşmakta idi. Fidelikler elenmiş toprak ve kül ile karıştırılarak titizlikle hazırlanırdı ayrıca her yıl hastalık yayılmasın diye fideliklerin yeri değiştirilirdi. Mart ayında tohumlar fideliklere dikilirdi.

ÖNCEDEN TARLALAR HAZIRLANIRDI

Fideleri tarlaya şaşırtmadan önce tarla hazırlığı yapılır bölgede nemden dolayı fazla bulunan toprak kurtları ve danaburnuna karşı topraklar üreticinin yıllar içinde tecrübesinden kaynaklanarak hazırladıkları ilaçlar kepekle karıştırılarak toprak yüzeyine serpilirdi.

BELLİ ARALIKLARDA DİKİLEN FİDELER İLAÇLAMA YAPILRIDI

Mayıs ayına doğru fideler fideliklerden alınıp tarlaya şaşırtılarak belli aralıklarla dikimi yapılır dikimden hemen sonra yağmur yağmıyorsa fidelere can suyu verilirdi. Haziran ve Temmuz aylarında bitkilerin gelişme durumuna göre bölgede yaygın olan maviküfe karşı ilaçlama yapılırdı.

HASAD DÖNEMİ KIRIM İLE BAŞLARDI

Olgunlaşmaya başladıktan sonra tütün yaprakları dipten itibaren hasat edilmeye başlanır yöre diliyle kırım yapıldıktan sonra iplere dizilir, güneş almayan serenderlere veya çatı aralıklarında kurumaya bırakılırdı.

KURUMA İŞLEMİ ÇOK ÖNEMLİYDİ

Burada önemli husus kuruma anında yaprakların birbirine değmemesi gerekmektedir. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra yapraklar kalitesine göre denk edilerek hafif nemlendirilerek satışa hazır hale getirilirdi artık kaliteli Pazar purosu hazırdır.

SATIŞ İÇİN EKSPERLER GÖREVE BAŞLARDI

Daha sonra tekel eksperleri gelip kontrol ederek fiyatlandırma yapılırdı.

Ardından Pazar ilçesi soğuksu mahallesinde yer alan tekel depolarında satışı yapılırdı.

Bölgede dekara 150 ila 200 kg arasında tütün üretimi yapılırdı, 5 dönüm arazide bugünkü puro tütününü fiyatını düşündükçe bence çaydan daha iyi gelir elde edeceğimiz bir üründü ama yok edildi.

DÜNYA DA MARKA TÜTÜN HALİNE GELMİŞTİ

Amerikan ve Küba tütünlerine bizim tütünümüz satıldı diyebiliriz hâlbuki ülkemizin gen kaynağı önemli ürünlerinden biri idi ve bugün bu tütünün Pazar ilçesi tütüncüler köyünden Nahit Ağırbaş isimli çiftçimiz tütünümüz kaybolmasın diye kendi çapında üretim yapmaktadır, bence Bakanlıkça desteklenerek bunun üretimine tekrar geçilmelidir.


Anahtar Kelimeler:
Kemal Öztürk
17.12.2023 00:27:02
Banada beş on tene puro tütün tohumu lazım 05358804324 yalnız mesaj atarsanız sevinirim teşekkür ederim.

Kemal Öztürk
23.12.2023 19:53:48
Çok güzel bir girişim tebrik ederim ben Mersin'den yazıyorum bana 10 veya 15 tohum siparişi nereden verebilirim teşekkürler.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI