Pazar’da Değirmenler zamana meydan okuyor

Rize’nin Pazar İlçesine bağlı Suçatı(apso) köyünde 11 adet değirmenden sadece birisi köylülerin sahip çıkmasıyla ayakta durmaya çalışıyor.

YAŞAM 21.12.2022 14:06:02 325 1
Pazar’da Değirmenler zamana meydan okuyor

PAZAR-Araştırmacı-Yazar Murat Ümit Hiçyılmaz ile birlikte Başköy köyünden Pazar ilçesine kadar 15 km lik eski Pazar-Hemşin yolu üzerinde yürüyerek yok olmaya yüz tutan DEĞİRMEN, Konak ve köprüleri yerlerinde gördük. Bazılarının içler acısı durumu bizleri üzdü. Sadece Sucatı(Apso) 11 Değirmenden 1 tanesi faal durumda. Diğerleri ise zamana karşı direnmekten yorun düştü. Köprüler, Konaklar ve hanlar ise yok olmanın eşiğine geldiler.

İLK OLARAK DEĞİRMENLERİMİZ GÜNDEME ALDIK

AYNI KÖYDE 11 DEĞİRMEN BULUNUYOR. SADECE BİRİ AYAKTA KALMAYI BAŞARDI

Rize Pazarlı araştırmacı Yazar Murat Ümit Hiçyılmaz, bölgede her geçen gün yok olmaya yüz tutan DEĞİRMEN leri Hemşin deresi üzerinden Suçatı köyünden başlayarak Pazar ilçesine kadar 10 km lik güzergâhta araştırdı. İlginç olan değirmenlerin bazılarının yerinde olduğu ve su yatağının değiştiği veya kuruduğu, bazılarının ise kırık dökük ve çalışmaz vaziyette bulunduğunu tespit etti.

Bu olumsuz tablonun Suçatı köyünde sadece bir Değirmen’in yeniden restore edilerek faal duruma getirildiğini gördü Hiçyılmaz “4 Değirmen Derinsu (Zanat) köyüne ait, diğerleri ise Suçatı (Apso) köyüne aittir” dedi. Hiçyılmaz, “bu vadide son değirmen ise merkez değirmen olarak apsolularındır. Bu değirmene hemen hemen her aile ortaktır. Bunun dışında bulunan değirmenler ise ailelere aittir.”diye konuştu.

Suçatı köyünde tek faal değirmen hakkında bilgiler veren Murat Ümit Hiçyılmaz, “Değirmenlerin bölgemizdeki tarihi yaklaşık 300 yıldır. Mısır Amerika’dan bizim bölgeye geldikten sonra mısırı öğütmek için suyun gücünü kullanarak bu değirmenleri yaptılar. Daha önce bölgede Darı yetişirdi. Ve bunlar küçük el değirmenleriyle öğütülerek un haline getiriliyordu.”dedi


Anahtar Kelimeler:
A Karadeniz
21.12.2022 14:39:05
Apsoda faal iki değirmen mevcüt biri o, diğeri semtet mahallesinde

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI